Rotgrønnsaker

Rotekte middager

Norske rotgrønnsaker – nyhøstet rett fra ­åkeren – er de beste ingrediensene du kan bruke nå. Putt dem i gryta og gled dine kjære!

Publisert

Pølselapskaus
(4 porsjoner)

Polkabeter er en ny type rotgrønnsak med mønster som polkadrops; derav navnet. I en lapskaus passer den godt, men er også god å spise rå for eksempel i salater. Blandingen av grønn­sakene setter god smak på lapskausen.

6 poteter
½ kålrot
3 gulrøtter
1 skalk sellerirot
1 liten purreløk
2–3 polkabeter
ca. ½ l vann
1–2 kjøtt- eller grønnsak­buljongterninger
3 middagspølser
salt og pepper

Skrell og skjær alle grønn­saker og potetene i små biter. Legg grønnsaker og poteter i en kjele med vann og buljongterninger, og kok til de er knapt møre.

Fjern skinnet av pølsene og del i biter. Legg pølsebitene i lapskausen og varm opp.
Smak til med salt og pepper.

Server lapskausen med flatbrød og gjerne rørte tyttebær.


 

Dillkylling med rotgrønnsaker

(4 porsjoner)

Denne gryten blir som en frikassé, og grønnsaker sammen med dill og det delikate kyllingkjøttet kan nesten bli en festrett. Jevn gryten med maisenna hvis du ønsker den glutenfri.

ca. 500 g kyllingfilet
1 l vann
2 laurbærblader
6 hele pepperkorn
2 gulrøtter
2 persillerøtter
1 bit sellerirot
1 bit kålrot
1 ss smør
2 ss hvetemel
1 dl kremfløte
1 ½-2 ss eddik
1 ts sukker
1 ½ dl grovhakket dill
smør
salt og nykvernet pepper

Kok opp vann, laurbærblad, pepperkorn og 2 ts salt i en kjele. Del kyllingen i mindre biter, legg den i kjelen og la den trekke i ca. 15 minutter til kyllingen er gjennomkokt. Sil og gjem kraften.

Skrell og skjær røttene i litt store biter. Kok dem myke i lett saltet vann.

Smelt smør i en kjele. Rør i melet. Spe med kraften litt av gangen under pisking. Tilsett fløte, og la det koke i 3–5 minutter. Rør om av og til. Tilsett eddik, sukker og kylling og de kokte grønnsakene.

La kyllingen bli varm i sausen.

Ta gryten av varmen, og tilsett finhakket dill. Smak til med salt og pepper og eventuelt mer eddik og sukker.

Server gjerne kokte poteter til.


 

Laksegryte med kokosmelk, persillerot og karri

(4 porsjoner)

Eksotisk gryte med laks og smak av kokos og karri.

4 fileter skinn- og beinfri laks, à 150 g
3 persillerøtter
1 pose snack-gulrøtter
1 løk
2 hvitløkbåter
2 persillestilker
1 ss karri
2 dl hvitvin
1 ss fiskefond
2 dl vann
1 boks kokosmelk
1 ts maisenna
½ krukke koriander
smør
salt og svart pepper

Salt fisken på begge sider med 1 ts salt. La den ligge i kjøleskapet og trekke til den skal legges i sausen.

Skrell og skjær persillerot i ca. 2 cm store biter. Skrell og finhakk løk og hvitløk. Knus sitrongresset med et knivskaft, og hakk det fint.

Stek løk, persillerot, gulrøtter, hvitløk, sitrongress og karri i 1 ss smør i en stor kjele. Tilsett vin, fond, vann og kokosmelk.

La det småkoke under lokk i ca. 15 minutter til grønnsakene er myke.

Jevn sausen med maisenna, som er utrørt i ½ dl kaldt vann. Smak til med salt og pepper.

Legg fiskebitene i gryten og la fisken trekke i ca. 5 minutter.

Pynt gryten med koriander. Server med ris eller couscous.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer