Psykose

Røykte syntetisk cannabis: Ble psykotisk i seks måneder

- Jeg trodde jeg hadde hovedrollen i et stort realityprogram på tv.

RUSUTLØST PSYKOSE: Svenske Lora Holmgren jobbet hardt, røykte cannabis og drakk alkohol. Det hele endte i en langvarig psykose. FOTO: Privat
RUSUTLØST PSYKOSE: Svenske Lora Holmgren jobbet hardt, røykte cannabis og drakk alkohol. Det hele endte i en langvarig psykose. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– For meg har det vært en stor sorg at jeg ikke med sikkerhet kan si hva som er sant fra denne perioden i livet mitt, sier Lora Holmgren (31).

Den svenske tobarnsmoren tenker tilbake til 2012, da hun opplevde en seks måneder lang rusutløst psykose.

Lora forteller til KK at hun allerede som femtenåring begynte å røyke cannabis og at hun i flere år slet med rusmisbruk.

Det hele eskalerer da hun 24 år gammel befinner seg i Australia og en kveld får tilbud om å prøve en syntetisk type cannabis.

– Vi forstod ikke riktig hva det var, så jeg var forsiktig og tok lite av jointen. Men en av de andre røykte mye og etter hvert fikk han en kraftig reaksjon. Øynene hans rullet liksom bak i hodet og han klarte ikke sitte oppreist. Etter hvert begynte han å rope om hjelp.

– Vi fikk for oss at vi kunne få ut stoffet ved å gi ham sukker, vi turte jo ikke ringe ambulansen fordi vi var redde for at politiet skulle bli innblandet. Vi la ham etter hvert ned i sengen og heldigvis overlevde han, forteller hun.

Syntetisk cannabis, også kalt «Spice», er ifølge Rustelefonen en stor gruppe rusmidler med cannabisliknende effekter. De fleste av disse stoffene har imidlertid langt sterkere virkninger sammenlignet med naturlige cannabisprodukter som hasj og marihuana.

En av de rapporterte skadevirkningene, særlig ved bruk av store doser, er akutte psykoser og forverring av tidligere stabil psykisk sykdom.

Opplever at fremmede mobber henne

Etter denne episoden reiser Lora til byen Cairns på nordøstkysten av Australia og det er her hun for første gang begynner å oppleve det hun beskriver som mobbing.

Fremmede heller drinker over henne når hun er ute på byen og hun kan høre at de baksnakker henne. Hun kommer også over innlegg på internett hvor folk baktaler henne. Innleggene er skrevet på en kryptisk måte, men hun forstår at de handler om henne.

Etter hvert flytter hun videre for å jobbe på en bananfarm, men mobbingen fortsetter.

– Ute på byen opplevde jeg at to par kom bort til meg og ville slåss med meg, men jeg sa at jeg ikke ville ha noe med dem å gjøre. Plutselig hørte jeg min døde mammas røst som sa «pass deg!». Uten å snu meg holdt jeg hånden opp bak hodet og fanget et glass som noen hadde kastet mot meg.

– I ettertid forstår jeg at alt dette er episoder som trolig ikke har hendt.

Tror hun blir overvåket døgnet rundt

For å komme seg unna all mobbingen flytter Lora videre til en ranch hvor hun mot kost og losji får jobbe med å passe kyr og hester. Hun får også jobb på en papayafarm for å tjene seg noen kroner, samt en tredje jobb hvor hun renoverer hus mot å få betalt i cannabis.

Lora jobber hardt, men så snart hun har fri drikker hun alkohol og røyker cannabis.

Etter hvert får hun tilbud om å passe et hus i byen. Her får hun besøk av datteren til han som eier huset.

– I det hun skulle gå, snudde hun seg og spurte om jeg var klar over at det var webkameraer i hele huset. Det visste jeg ikke, men etter at hun gikk ble jeg helt besatt av tanken på kameraene. Jeg lette etter dem over alt og fant dem ikke, men etter dette trodde jeg allikevel at jeg ble overvåket døgnet rundt, forteller hun.

Begynner å kommunisere med folk på tv

Kort tid etter flytter Lora tilbake til ranchen. En kveld sier mannen i huset at det kommer en baseballmatch på tv-en som hun bare se på.

Lora skjønner ikke helt hvorfor han ber henne om dette, da hun jo ikke har noen interesse for baseball. Hun beslutter allikevel å gjøre som hun blir bedt om.

– Bare noen sekunder inn i kampen gikk han å la seg. Da innså jeg plutselig at kommentatorene ikke kommenterte matchen, men hendelsene i noens liv. Etter hvert forstod jeg at det var mitt liv de snakket om. Jeg begynte derfor å korrigere dem når de kom med påstander om livet mitt, sier hun.

De neste dagene fortsetter Lora å prate med menneskene på tv. Hun forstår at hun har hovedrollen i et slags realityprogram og at hele Australia avskyr henne.

Noen dager senere får hun mistanken bekreftet på en innhøstningsfest i byen.

– Det var et stort matmarked og da jeg gikk frem til en matbod opplevde jeg at en liten jente dro i mammaen sin og sa «se mamma, der er jo hun som er på tv!». Moren hysjet på datteren og dro henne med seg. Nå fikk jeg virkelig bekreftet at det ikke bare var de som eide huset som kunne se meg, men at jeg også var med i et slags tv-program.

PÅ FARTEN I AUSTRALIA: Drømmereisen utviklet seg til et mareritt for Lora, som på grunn av hard festing og cannabisrøyking gikk inn i en langvarig psykose. - Jeg opplevde at hele Australia avskydde meg, forteller hun. FOTO: Privat
PÅ FARTEN I AUSTRALIA: Drømmereisen utviklet seg til et mareritt for Lora, som på grunn av hard festing og cannabisrøyking gikk inn i en langvarig psykose. - Jeg opplevde at hele Australia avskydde meg, forteller hun. FOTO: Privat Vis mer

Flykter tilbake til Sverige

Livet i Australia blir stadig verre for Lora. Hun opplever at alle rundt henne kommenterer alt hun gjør, hva hun har på seg og hva hun sier. Folk knuffer til henne på gaten og roper skjellsord etter henne. Til slutt kjøper hun seg en flybillett til Sverige.

Hun har fått for seg at svenske tv-kanaler nok ikke har rettighetene til realityprogrammet og at det å reise tilbake er hennes sjanse til å få slutt på overvåkningen.

– På flyplassen var jeg overbevist om at det skulle komme kamerafolk for å filme det siste avsnittet der. Jeg gikk derfor rundt og lette, så alle i øynene og ventet på at noen skulle dra fram et kamera, noe ingen gjorde.

– Til slutt kom jeg til terminalen og da dukket det plutselig opp en kvinne jeg hadde truffet tidligere og som hadde oppført seg dårlig mot meg. Deretter kom enda en person jeg kjente igjen fra reisen i Australia og til slutt var det rundt 50-60 personer der som jeg hadde møtt før. For meg betød dette at avslutningen ville finne sted om bord på flyet.

– De begynte å rope opp alle som skulle boarde og jeg ventet, til slutt gikk alle på flyet og fløy uten meg. Så kom det riktige flyet som skulle ta meg hjem til Sverige.

Bestemmer seg for å ende livet

Vel hjemme i Sverige har Lora noen rolige dager, men så merker hun at de også i hjemlandet begynner å snakke om henne på nyhetene.

Overvåkningen fortsetter på samme måte som i Australia, helt frem til nyttårsaften 2012 når Lora bestemmer seg for at realityshowet må ta slutt.

– Her i Sverige har vi et tv-program som heter «Tolvslaget på Skansen» som mange ser på nyttårsaften. Jeg ba folkene på tv om å fortelle meg sannheten og bekrefte at det jeg opplevde var sant, slik at jeg slapp å være så ensom. Jeg trodde nemlig at alle løy for meg når jeg forsøkte å snakke om dette. De sa at det ikke var noe logikk i det jeg sa, men jeg trodde de bare løy for å kunne fortsette terroren. Alt dette skjedde inne i mitt eget hode, jeg snakket ikke faktisk med noen.

– Dersom bare én person kunne bekrefte at det jeg opplevde var sant, ville de unngå å få mitt blod på sine hender, sier hun.

Klokken tikker mot tolv, men Lora får ikke responsen hun ønsker seg. På tolvslaget forsøker hun å ta sitt eget liv, men hun overlever.

– Det neste jeg husker er at jeg våkner opp på intensiven. En overlege forklarer at jeg har blitt medisinert fordi jeg trolig har hatt en psykose, forteller hun.

Har hatt flere tilbakefall

Lora jobber i dag som ambassadør for organisasjonen (H)järnkoll og reiser blant annet rundt og foreleser om sine erfaringer med psykisk uhelse. Hun er forlovet og mamma til to døtre på ti måneder og tre uker, og har vært helt rusfri siden 2015.

I dag er hun helt frisk, men veien dit har riktignok ikke vært helt enkelt. Hun har hatt flere tilbakefall som førte til kortere psykoser med lignende vrangforestillinger.

– Vendepunktet kom da jeg traff en overlege som fikk meg inn i en 12-trinnsprogram. Jeg forstod endelig at jeg ikke lenger kunne bruke stoff og at jeg måtte endre livsstilen min fra grunnen. Jeg fikk også mye støtte av Pinsebevegelsen hvor jeg fant min tro, sier hun.

– Jeg forsøkte en stund å gjøre litt etterforskning på hva som egentlig hadde skjedd i Australia, men til slutt slapp jeg det. Jeg fant ut at det nok ville såre meg mer, da det ville føre med seg vanskelige samtaler og ting det kunne være vondt å høre om.

Hennes budskap til andre er å holde seg helt borte fra stoff eller i det minste være bevisst på hvilken risiko man tar.

– På den tiden da jeg begynte var stoffene potente, men de er enda mer potente i dag. Man vet for eksempel aldri hva som er blandet i hasj og hvordan det vil påvirke hjernen. Det er også viktig for meg å fortelle at dersom man lider av dårlig psykisk helse, er man ikke alene. Og dersom man er beredt på å søke hjelp, finnes det veldig god hjelp å få!

Økte nivåer av THC i dag

Eline Borger Rognli er psykologspesialist og PhD, og jobber som forsker ved Seksjon for klinisk rus- og avhengighetsforskning (RusForsk) ved Oslo Universitetssykehus.

Hun forteller at det ikke er veldig vanlig å få psykoser etter at man har røyket cannabis, men at det skjer.

– Risikoen for det avhenger av hvor mye cannabis man har brukt, varigheten, hyppighet, dosering og styrke på cannabisen. THC er den psykoaktive komponenten i cannabis og det er stor variasjon i hvor mye THC det er i ulike cannabisprodukter. Generelt kan man si at konsentrasjonen har økt kraftig de siste tiårene, sier hun.

Nylig har også folkehelseminister Sylvi Listhaug uttalt bekymring for økte THC nivåer. Ifølge Dagbladet har målinger Kripos har foretatt på beslag nemlig vist en økning av virkestoffet THC fra rundt 10 prosent i 2010 til over 30 prosent i første halvår i år.

Psykose kan ha flere årsaker

Symptomer på psykose er ifølge Rognli mange av dem Lora beskriver i sin historie, som vrangforestillinger av ulik art og paranoide tanker om at man blir forfulgt.

– Noen kan også ha grandiose ideer om at man har en viktig posisjon, for eksempel at man er gud. Andre kan tro at noen styrer eller hører tankene deres, eller at de kan kommunisere med radio og tv.

– Hallusinasjoner er også vanlig, det vil si sanseopplevelser uten at det er noe der, som at man ser ting som ikke er der, hører stemmer eller kjenner at noe kryper på seg.

FLERE ÅRSAKER: Ifølge psykolog Eline Borger Rognli kan denne typen psykoser ha flere årsaker, men risikoen er større jo yngre man er når man begynner å bruke cannabis. FOTO: Privat
FLERE ÅRSAKER: Ifølge psykolog Eline Borger Rognli kan denne typen psykoser ha flere årsaker, men risikoen er større jo yngre man er når man begynner å bruke cannabis. FOTO: Privat Vis mer

Psykose er ifølge Rognli en tilstand som ikke har én årsaksforklaring, det vil si at man ikke har funnet årsaken til psykoser men man vet at det skyldes summen av ulike risikofaktorer.

Cannabis er en risikofaktor, mens generelt livsstress og søvnmangel er andre.

Noen mennesker kan også være mer disponerte for psykoser enn andre. Risikoen øker for eksempel dersom en nær biologisk slektning, som søsken eller besteforeldre, har diagnosen schizofreni.

– Det er en viss genetisk komponent i psykose. Dette kan bety at noen som røyker cannabis har en større risiko for psykose enn de som ikke har denne genetiske belastningen i tillegg. Men dette er jo ikke alltid noe man vet på forhånd og det er jo alltid slik at noen folk tåler noe som andre ikke tåler. Forskning har også vist at risikoen for psykoser er større jo yngre man er når man begynner å bruke cannabis, sier hun.

Viktig å oppsøke hjelp

Rognli forklarer at det i utgangspunktet ikke er noen maksgrense for hvor lenge en psykose kan være, men at det diagnostisk sett deles inn i to kategorier:

Rusutløst psykose innebærer at man blir frisk igjen ved å slutte å bruke rusmidlene, mens primær psykose er psykoser innen schizofreni spektrumet.

– Hvis man har hatt en psykosetilstand som har vart i godt over en måned uten noe nytt rusinntak, må man vurdere om det kan være en primær psykosetilstand. Men det er viktig å vite at en betydelig andel personer med cannabisutløst psykose, så mye som 1/3-1/2, senere blir diagnostisert med schizofreni. Om det skyldes cannabis eller om de uansett ville fått det og cannabis fremskyndte det, kan man ikke vite.

Prognosen ved rusutløst psykose er imidlertid ifølge Rognli nokså god. Hos noen går det over av seg selv om man slutter å bruke rusmidler, mens enkelte trenger skjerming og medisiner fra helsevesenet.

Men dersom det dreier seg om langvarige psykoser, er det ifølge psykologen alltid viktig å oppsøke hjelp.

– Det er viktig å bli utredet slik at du får vite hvilke tiltak du trenger. Det kan være alt fra medisiner til rådgivning. Tidligere trodde man at lidelser som schizofreni var kroniske og at man aldri ville klare å fungere som normalt igjen. Dette er helt feil, i dag vet vi at det er fullt mulig å bli frisk av denne typen alvorlige psykotiske lidelser, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer