(1 stort eller 2 små)
Enkel surdeig
2 dl skummet kulturmelk
3 dl varmt vann
30 g gjær
100 g sammalt rug, grov
200 g rugkjerner
Deig
1 ss salt
2 ss sirup
150 g sammalt rug, grov
ca. 150 g hvetemel
1,5 dl skummet kulturmelk
0,5 dl varmt vann
Rør surdeigen sammen og sett den tildekket på kjøkkenbenken i 12–18 timer. Ta ev. av 1 dl surdeig for senere bruk. Surdeig kan holde seg i lukket boks i kjøleskap i opptil 3 uker. Rør inn salt og sirup i surdeigen. Tilsett det grove melet, litt av gangen. Ha i hvetemel litt etter litt. Deigen skal ikke bli for fast, du skal kunne «helle» den ned i smurte former.
Elt/rør godt og ha i former. Etterhev i 3–4 timer, gjerne med et fuktig kjøkkenhåndkle over seg. Stek først i 45 minutter på 175° og så 45 minutter til med bakepapir over. Hvis du syntes brødene trenger mer tid etter at du har fått de ut av formene, kan du sette dem nok et kvarter inn i ovnen.
Næringsinnhold:
Hele oppskriften:
Karbohydrater: 398 g
Kcal: 2038
Tilsatt sukker: 23 g
Protein: 73 g
Fett: 15 g
Per skive:
Karbohydrater: 11,6 g
Kcal: 59
Tilsatt sukker: 0,7 g
Protein: 2 g
Fett: 0.4 g
