Foto: Siren Lauvdal
(Til ca. 22)
5 dl vann
0,5 dl olivenolje
1/2 pk gjær
2 ts salt
ca. 10 dl hvetemel
olje til steking
1 neve gresskarkjerner
fersk rosmarin
to klyper tørket rosmarin
fingersalt
Varm vann og olje til det holder ca. 35°. Ha blandingen over i bakebollen og bland inn gjær.
Ha i salt, hakkede urter og mel. Elt til du får en fuktig, men smidig deig. Hev under plast
i 1 time. Hell deigen på bordet og del den i to. hvis du vil, kan du lage rundstykker av den ene delen og focaccia av den andre. Spar da litt av urtene til å ha på toppen av brødet. Foccacia er en italiensk brødtype, litt tykk pizzabunn-aktig. Jeg brukte rosmarin og havsalt på toppen, men prøv også med potetskiver skåret med høvel, olje og havsalt. Løk, som først har fått kose seg en stund i panna, tomatskiver og revet parmesan er også godt på en foccacia. Rundstykker: Ta noen never gresskarkjerner på bakebordet. Elt deigen inn slik at det fester seg frø både inni og utenpå. Del deigen opp i så store emner du ønsker. Jeg lager litt store boller, som jeg pudrer med litt mel og etterhever i 30 minutter. Begge på midterste rille i ovnen. Vil du ikke bruke rosmarin, kan du bruke andre urter. Foccacia: press deigen forsiktig ut til du får en leiv som passer i en langpanne. Det gjør ingenting om den blir litt mindre. Ca. 1 cm høy. La den heve i 30 minutter. Prikk først med fingrene i deigen slik at du får hull (ikke gjennom), sprinkle med olivenolje og strø på litt godt salt. Dra av rosmarinblader og strø over. Stek i 20 minutter på 225°.
