Paideig

Så lett lager du pai!

Pai er alltid godt, og selve paideigen kan varieres. Her får du oppskrift på fem varianter.

Paideig på 5 måter:
For å gjøre det enkelt kan du kjøpe ferdig paideig fra frysedisken eller du kan prøve deg på en av disse variantene.

 
Klassisk paideig:
Bland raskt sammen 3 dl hvetemel, 125 g smør og 3 ss iskaldt vann for hånd eller i kjøkkenmaskinen.

Mager paideig:
Bland sammen 3 dl hvetemel, 75 g smør og ¾ dl kesam (1 %) til en smidig deig i en kjøkkenmaskin eller for hånd.

Lavkarbo paideig:
Bland 2 dl mandelmel, ½ dl kokosmel, 1 ss fiberhusk og 1 klype salt i en kjøkkenmaskin. Skjær 50 g smør i terninger og tilsett det. Kjør til alt blandes. Tilsett 1 egg og ca. 3 ss vann og kjør sammen til en deig.

Fiberrik paideig:
Bland 250 g kesam, 2 dl sammalt spelt, 1 ss olivenolje og 1 klype salt i en kjøkkenmaskin. Kjør raskt sammen til en deig.

Glutenfri paideig:
Kjør 4 dl grov glutenfri melmiks (f.eks. Finax), 1 klype salt, 100 g smør, 1 dl kesam og 1 ss kaldt vann i en kjøkkenmaskin til en deig. Kna deigen godt sammen 
for hånd.

Steking av deig
Forsteking eller ikke, er en smakssak. Slik forsteker du: Sett ovnen på 200°. Prikk bunnen med en gaffel. La paiskallet stå kaldt i ca. 30 minutter. Forstek paiskallet midt i ovnen i 5–10 minutter. Den glutenfrie deigen bør hvile i plastpose i kjøleskapet i ca. 30 minutter, kjevles ut på et bakepapir og så stekes.

 

image: Så lett lager du pai!

Pai med paprika og geitost
(ca. 4 porsjoner)

Røkt skinke, chèvre og paprika er gode smaker i denne avlange paien.

1 porsjon paideig etter ønske

Fyll:
150 g geitost, chèvre
1 krukke fersk basilikum
300 g grillede paprika fra glass
150 g røkt skinke i skiver
4 egg
3 dl kremfløte
salt og pepper

Sett ovnen på 175°. Trykk deigen ut i en avlang paiform, ca. 12 cm ganger 35 cm.

Del geitosten i skiver. Plukk bladene av basilikumen, men gjem noen til pynt. Skjær paprika i mindre biter.

Legg paprika, skinke og basilikum i formen. Avslutt med geitost.

Pisk sammen egg og fløte. Strø på salt og pepper. Hell eggestanden i formen. Stek paien på nederste rille i ovnen i 30–40 minutter. Server nystekt.

 

 

 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: