Kvinner & kroner

Så lite kan du spare i måneden og fortsatt få resultater

Er det noen vits i å spare til pensjon hvis du bare kan avse en hundrelapp i måneden? Dette sier eksperten.

SPARING: - Hvis du starter med et lite beløp vil du få erfaring med å spare i fond, og det er enkelt å øke beløpet når økonomien tillater det, tipser eksperten. FOTO: NTB
SPARING: - Hvis du starter med et lite beløp vil du få erfaring med å spare i fond, og det er enkelt å øke beløpet når økonomien tillater det, tipser eksperten. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Jeg vil gjerne spare til pensjon, men synes jeg har så lite å rutte med. Jeg er singel, i begynnelsen av 30-åra, med en «vanlig jobb», og det er helt uaktuelt for meg å sette av flere tusen i måneden. Så spørsmålet mitt er vel egentlig hvor lite kan jeg sette av hver måned og fremdeles få noen effekt av det»?

Stine (31)

EKSPERTEN: Cecilie Tvetenstrand er spare- og forbrukerøkonom i Storebrand, autorisert finansiell rådgiver og programleder i Luksusfellen. FOTO: Lise Eide Risanger
EKSPERTEN: Cecilie Tvetenstrand er spare- og forbrukerøkonom i Storebrand, autorisert finansiell rådgiver og programleder i Luksusfellen. FOTO: Lise Eide Risanger Vis mer

Hei Stine!

Som du skriver er det ikke lett å sette av flere tusen kroner i måneden og det er få i starten av 30-åra som har mulighet til det. Det fine nå er at det har blitt så lett å spare i fond - du trenger heller ikke spare mer enn 100 kroner i måneden for å komme i gang.

Jeg anbefaler deg å se på hvor mye du har mulighet til å sette av. Hvis du starter med et lite beløp vil du få erfaring med å spare i fond, og det er enkelt å øke beløpet når økonomien tillater det. Husk at små beløp blir store etter mange år, så det bare positivt å komme i gang selv om du bare har mulighet til å sette av 100 kroner i måneden i starten.

Men før du begynner, må jeg spørre om du har en bufferkonto? Dette bør være ditt første sparemål, slik at du slipper å bruke kredittkort eller ta ut fra fondet om det kommer større og uforutsette regninger, eller at tannlegen ble dyrere enn planlagt og telefonen ryker. Har du da en bufferkonto å ta av, kan fondssparingen få stå i ro.

Pengene du sparer til pensjon skal ikke brukes før om over 30 år, så disse kan du spare i et aksjefond. Her vil verdien svinge underveis, og det er dumt om du plutselig MÅ ta dem ut når verdien i verste fall er halvert.

Hilsen Cecilie

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer