KVINNELIGE OVERGRIPERE: Vi ser på kvinnen som omsorgsfull og ivaretakende, og det kan derfor være vanskelig å innse at kvinner også kan forgripe seg. Foto: Shutterstock / Igor Kovalchuk
KVINNELIGE OVERGRIPERE: Vi ser på kvinnen som omsorgsfull og ivaretakende, og det kan derfor være vanskelig å innse at kvinner også kan forgripe seg. Foto: Shutterstock / Igor Kovalchuk Vis mer

Kvinnelige Overgripere

Så mange kvinner sitter fengslet for seksuelle forbrytelser

Men det kan være langt flere kvinnelige overgripere enn tallene viser.

Publisert

Vi vet at de fleste overgripere er menn – det er i hvert fall det statistikken viser, både når det kommer til voldtekter og når det gjelder overgrep mot barn. 

Det betyr likevel ikke at kvinner aldri forgriper seg seksuelt. Faktisk kan det nok skje oftere enn vi tror. Men hvorfor hører vi så lite om kvinner som begår seksuelle overgrep?

– Det henger sammen med måten vi kulturelt tenker og snakker om overgrep på, og måten det blir tematisert offentlig, samt forestillinger vi har om mannlighet og kvinnelighet, sier Rannveig Svendby, antropolog og stipendiat i samfunnsmedisin og kjønn ved UiO, til KK.no.

– Vi har ord som overfallsmann, voldtekstmann, overgrepsmann – dette viser at vi har en forståelse om at det er menn som begår overgrep. Det gjør samtidig at kvinners overgrep blir usynliggjort og usannsynligjort, forklarer hun. 

LES OGSÅ: - En faktor har særlig stor betydning når det gjelder kvinners kriminalitet

Vanskelig å si hvor mange det faktisk er

Dersom man ser på den norske kriminalstatistikken fra SSB over hvor mange kvinner som har blitt dømt for seksualforbrytelser sammenlignet med mannlige, så ser man at kvinner utgjør kun mellom 0,5 til 4 prosent.

USIKRE TALL: Per i dag er det kun syv kvinner som sitter dømt for ulike seksuelle forbrytelser, men dette er ikke nødvendigvis et representativt tall for forekomsten. Foto: Shutterstock / Radharani
USIKRE TALL: Per i dag er det kun syv kvinner som sitter dømt for ulike seksuelle forbrytelser, men dette er ikke nødvendigvis et representativt tall for forekomsten. Foto: Shutterstock / Radharani Vis mer

LES OGSÅ: Voldtektsofre bør oppsøke hjelp rett etter overgrepet

Tallene fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratets rapportering fra incestsentrene i 2009, viser derimot at 10 prosent av ofrene oppgir en kvinnelig overgriper og én prosent sier at overgriper var en jente under 18 år.

Knut Gjerde hos Kriminalomsorgen forteller til KK.no at det per i dag er det syv kvinner som sitter dømt for sedelighet, altså ulike seksuelle forbrytelser. 

Men ingen av disse tallene representerer nødvendigvis den fulle virkelighet. Ifølge Svendby er det vanskelig å si hvor mange kvinner som faktisk er overgripere.

– Hos Senter for seksuelt misbrukte menn forteller cirka 30 prosent av de som søker hjelp at de hadde en kvinnelig overgriper. Likevel representerer jo disse tallene bare de som faktisk har oppsøkt senteret. Det er mange som ikke bruker hjelpeapparatet, og det gjelder utsatte med mannlige overgripere også, derfor er det vanskelig å si noe om utbredelsen, forklarer hun.

For folk flest er det vanskelig å forstå

Svendby forteller at det var først på 80-tallet man begynte å omtale seksuelle overgrep mot barn i norsk media. Før den tid var det lite bevissthet om at barn opplever seksuelle overgrep. Og siden da har det vært mest oppmerksomhet mot overgrep begått av menn.

LES OGSÅ: - Ikke alle som forgriper seg seksuelt på barn er pedofile. For noen handler det om å bryte regler

TIER: Menn som er voldtatt av kvinner er for eksempel veldig tabubelagt, og det er vanskelig for en mann å anmelde saker som samfunnet tror at ikke finnes.  Foto: Shutterstock / Themalni
TIER: Menn som er voldtatt av kvinner er for eksempel veldig tabubelagt, og det er vanskelig for en mann å anmelde saker som samfunnet tror at ikke finnes. Foto: Shutterstock / Themalni Vis mer

– Vi ser på kvinnen som omsorgsfull og ivaretakende, og det kan derfor være vanskelig å innse at kvinner også kan forgripe seg. I Storbritannia var det feministiske, skeive bevegelser som først begynte å ta opp kvinners overgrep. For det angikk kvinner som levde i misbruksforhold med andre kvinner. Dette gjorde at temaet ble satt på dagsorden, forteller hun.

Incestsenterene har i mange år vært klar over at det også finnes kvinnelige overgripere, men for folk flest er dette noe nytt. 

Alvdalsaken er jo et eksempel på en konkret sak som har markert et skille i vår forståelse. Mens mange før hadde vanskelig for å skjønne at kvinner kunne begå overgrep, så åpnet denne saken øynene for mange, sier hun.

– Menn som er voldtatt av kvinner er for eksempel veldig tabubelagt, og det er vanskelig for en mann å anmelde saker som samfunnet tror at ikke finnes. I media handler slike saker ofte mer om hvordan kvinnene ser ut enn selve overgrepet, som om det spiller noen rolle.

Vi ville jo ikke tatt voldtekt mot kvinner mindre seriøst om voldtektsmannen var kjekk, påpeker hun.

Dette er et tema hun mener bør få mer oppmerksomhet, slik at flere blir klar over det, og at det dermed blir lettere for ofrene å stå frem. Over tid blir det lettere for folk å komme med erfaringer som det ikke har vært vanlig å ta opp.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer