Navn:

Så mange nordmenn velger årlig å endre navnet sitt

... og slik går du frem dersom du ønsker navnbytte.

NAVN: Flere kjente Hollywood-stjerner heter noe helt annet enn det vi er vant til å kalle dem. VIDEO: KK Vis mer
Publisert

Nylig kom vi over et notis hos vår danske søstersite Femina, der det kom frem at 4600 dansker i 2019 ønsket å endre fornavnet sitt. Kvinner sto for to av tre navneendringer, og på toppen lå Susanne, Liselotte og Cecilie - som nå ønsket å endre navnet sitt til Sanne, Lotte og Sille.

Det fikk oss til å undres over hvordan det egentlig står til med navnendring-statistikken her i Norge? Hvor mange er det som årlig ønsker å endre fornavn og etternavn? Og hvordan går man frem for å endre navn?

Ifølge Jørgen Ouren ved Statistisk sentralbyrå har ikke de fordypet seg inn i materien på samme måte som danskene har. Her finnes ingen oversikt over hvilke navn nordmenn ønsker å endre fra, eller hvilke navn de ønsker å endre til.

- Det har vi dessverre ingen konkret statistikk på. Men rent praktisk er det veldig enkelt å endre navn. Skatteetaten har et skjema hvor man fyller ut hvilket navn man ønsker å bytte til. De fleste navn er lov. Personer under 18 år må ha foreldres samtykke, sier Jørgen Ouren og legger til:

- Man kan ikke lage et nytt fornavn som allerede er i bruk som etternavn. Det er bare lov å bytte navn én gang hvert tiende år, med unntak for giftermål og skilsmisser, og det er lov å angre et navnebytte.

Helen Rist, som er kommunikasjonsrådgiver ved Skattedirektoratet, sier til KK at det i 2019 ble registrer 49 305 navneendringer total i Norge.

- Men vi har ikke statistikk som skiller menn og kvinner, eller fornavn og etternavn. En overveiende del av endringene er endringer av mellomnavn og etternavn, forklarer hun.

Mange av endringene er knyttet til vigsler - eller brudd.

- En god del er også begrunnet i at man vil ta tilbake et opprinnelig etternavn, for eksempel etter en separasjon eller skilsmisse. Mange ønsker å ta nytt navn, for eksempel fra gården de eier eller bor på. Mange ønsker også å ta et mellomnavn eller etternavn som en av forfedrene eller formødrene har hatt. Noen få ønsker et helt nytt etternavn som de har funnet.

Når det kommer til fornavnsendringer, som Susanne, Cecilie og Liselotte ligger på toppen av i Danmark, forklarer Helen Rist at det ikke er mange nordmenn som ønsker et helt nytt fornavn,

- Men en del ønsker å endre skrivemåten eller ønsker å legge til eller ta bort et fornavn.

- Hvor mye koster navneendring, og hvor gjøres dette?

- Det koster ingenting. Skatteetaten/Folkeregisteret krever ikke betaling fra den enkelte for å endre navn, sier Helen Rist.

Men det er likevel noen ting man skal merke seg om man ønsker å endre navn.

- Etter en navneendring må det etter hovedregelen gå ti år før man kan foreta en ny navneendring. Korreksjon av skrivemåte regnes ikke som navneendring, sier Rist.

- Navneendring henger ofte sammen med livsavgjørende hendelser

Tidligere har Emilia Aldrin, navneforsker ved Høgskolan i Halmstad, forklart til KK at hun gjennom forskning har sett på hvordan foreldre uttrykker sin identitet ved navnet de velger til barna sine - og at dette trolig også gjelder voksne som velger å bytte fornavn.

- Navnevalget viser hvordan de ønsker at de og barnet skal oppfattes av omgivelsene gjennom valg av navn. I forskningen har man sett at dette ofte henger sammen med livsavgjørende hendelser.

Hun mener også at det henger sammen med hvordan man oppfatter egen identitet, hvordan man synes identiteten speiles i navnet, og hvordan man opplever at andre oppfatter ens identitet.

- I og med at fornavnet er så nær koblet til identitet, det er slik vi presenterer oss, signerer papirer og slike ting, er det vanskelig å bytte fornavn uten at identiteten påvirkes på en eller annen måte, har Aldrin tidligere forklart.

Ønsker du å vite mer om navneendring kan du gå inn på Skatteetaten eller sjekke ut navneloven.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer