Konfirmasjonsgave:

Så mye bør du gi i konfirmasjonsgave

Slik unngår du å blakke deg helt.

KONFIRMASJONSGAVE: 70 prosent av konfirmantene ønsker seg penger, ifølge en undersøkelse. Lett å gi - langt verre kan det være å finne ut av hvor mye? Foto: NTB
KONFIRMASJONSGAVE: 70 prosent av konfirmantene ønsker seg penger, ifølge en undersøkelse. Lett å gi - langt verre kan det være å finne ut av hvor mye? Foto: NTB Vis mer
Publisert

Det er etter å ha sendt oss noen svar på mail, på spørsmål som hva «bør» vi gi i konfirmasjonsgave, en oppildnet forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand ringer oss med et stort sukk i hjertet som må ut.

- Da Storebrand hadde en undersøkelse i 2019, viste den at flere av konfirmantene gruet seg til konfirmasjonen fordi de ikke trodde de kom til å få like mye penger som andre.

Fortvilelsen høres i stemmen før hun fortsetter.

- Da må vi hjelpe dem i forkant med å avklare forventningene. Konfirmantene trenger også hjelp til den praten som blir om dette på skolen. Det samme gjelder dem som får mye.

- Dette er vårt alles ansvar. Det handler om å lære seg verdien av penger - og at det ikke er hvor mye man har, som definerer verdien av deg som menneske.

Hvor mye skal man egentlig gi?

I vårt langstrakte lang vil det løpet av 2023 være 50.000 som konfirmeres. Et av de mest googlede temaene rundt konfirmasjon, er hva man skal gi i gave?

Da Ipsos MMI gjorde en undersøkelse for DNB i 2019, svarte 70 prosent av konfirmantene at de ønsker seg penger. Totalt fikk konfirmantene to milliarder kroner det året. Andre gaver, som bunad, moped og musikkinstrumenter, kom i tillegg. Svært mange gir altså penger i konfirmasjonsgave - men da melder neste spørsmål seg - for hvor mye skal man egentlig gi?

Da Norstat gjorde en undersøkelse i 2022 på vegne av Skagen Fondene, for hvor mye folk er villige til å gi, viste snittet følgende: Foreldre: 7500 kroner. Besteforeldre: 4675 kroner. Fadder: 1450 kroner. Tante/onkel: 1300 kroner. Fetter/kusine: 625 kroner. Venn: 475 kroner. Nabo: 425 kroner.

Ifølge en undersøkelse fra DNB og Nordea gir foreldre i snitt gir 10 000–13 000 kroner. Tanter og onkler gir 1200 kroner, mens venner av familien gir 700 kroner.

Hvordan unngå å blakke seg med verdigheten i behold?

Med en slik tydelig oversikt midt i fleisen, er det lett å tenke at man ikke kan være en krone snauere enn gjennomsnittet, og at dette er en slags fasit som « bør» overholdes.

Og bare så det er nevnt: Selvsagt er det også en glede å få lov til å gi, og være med på å markere denne høytidsdagen der ungdommene symbolsk plasseres, enten de vil eller ei, i startgropa for voksenlivet.

Men det er også slik nå, at det er dyrtid i landet - for mange er dette summer som er altfor høye.

MORS TALE: - Jeg er ingen taler, men lar ikke det stoppe meg fra å fortelle om den aller første gangen min kjære Karoline kom stup full hjem. Foto: NTB
MORS TALE: - Jeg er ingen taler, men lar ikke det stoppe meg fra å fortelle om den aller første gangen min kjære Karoline kom stup full hjem. Foto: NTB Vis mer

Mange har også en skokk med konfirmanter de skal gi til samtidig. For ikke å snakke om familiene som i tillegg skal arrangere konfirmasjon.

Så hvordan fri seg fra tankene om hva man MÅ eller BØR gi? I det hele tatt: Hvordan unngå å blakke seg helt - og med verdigheten i behold?

Hvor mye ønsker du å gi?

Vi hanker inn KK`s faste økonomiekspert, Cecilie Tvetenstrand, som i sitt daglige virke er spare - og forbrukerøkonom hos Storebrand.

På spørsmålet om hvor mye hun mener vi «bør» gi i konfirmasjonsgave, kontrer hun med følgende svar:

ØKONOMIEKSPERT: Cecilie Tvetenstrand. Foto: Karoline Næss/Storebrand
ØKONOMIEKSPERT: Cecilie Tvetenstrand. Foto: Karoline Næss/Storebrand Vis mer

- Hvor mye ønsker du og hvor mye har du mulighet til å gi? Det handler om din relasjon til konfirmanten.

Mens spørsmålet over kan ringle litt i deg - det kan jo være et godt utgangspunkt å vende blikket innover, istedenfor å stirre manisk på hva «alle andre» gjør og gir, utdyper Tvetenstrand videre:

- Det handler mye om din relasjon til konfirmanten. Er det barnet ditt, nevø eller niese, fadderbarn? Det avhenger også av din inntekt og økonomi. Hvis dere er flere som har lik relasjon til konfirmanten og som skal i selskapet, er det fint å ta en prat og bli enig om et beløp, om dere har cirka samme økonomien.

Hvordan unngå å blakke seg helt?

Som bankansatt, og over snittet opptatt av økonomi, foreslår også Tvetenstrand en økonomisk gave.

- Hvis det er tenkt at gaven skal være et bidrag til egenkapital til bolig, kan dere gå sammen om å kjøpe et fond i gave, så vil pengene kunne vokse mer innen de skal brukes enn om de kommer på konto. De fleste konfirmantene ønsker seg penger. Da kan det være fint å bidra med et beløp til noe de kan spare til, fremfor å gi noe de kanskje ikke vil ha bruk for.

- Mange har dårligere råd nå - hvordan unngå å blakke seg helt, om man har mange å gi til samtidig?

- Gi et beløp du tenker er fornuftig uten at det skraper hull i lommeboka di. Skriv et hyggelig kort med ønske om at pengene du gir skal være et bidrag til det konfirmanten har sagt hen ønsker seg. Kanskje du kan lage en liten bok med gode råd til når konfirmanten skal flytte hjemmefra? Eller oppskriften på yndlingsretten, eller tips til hvordan spare til bolig?

Tvetenstrand minner også om følgende:

- Konfirmasjon er feiring av at en person skal inn i de voksnes rekker, og flere unge voksne oppgir at de skulle ønske de visste mer om praktiske ting, og hvor mye ting koster når de flytter hjemmefra.

Tilpass feiringen til din økonomi

- Det finnes også en gruppe det blir spesielt dyrt for - familier som selv skal arrangere konfirmasjon og gjerne da også har mange de skal gi konfirmasjonsgave til - har du noen spesielle tips til denne utsatte gjengen?

- Tilpass feiringen til din økonomi, involver konfirmanten og lag en koselig markering hjemme, oppfordrer Tvetenstrand og kaster ut noen forslag til hvordan du kan senke kostnadene:

Kanskje du har tilgang til passende lokaler på arbeidsplassen, i borettslaget, velforeningen eller idrettslaget? Be om hjelp til å bake kaker fra familie og venner som skal delta på feiringen, så du ikke blir sittende med alt ansvaret selv. Det finnes catering i ulike prisklasser de fleste steder. Men det er også mange gode retter som er enkle å lage i forkant i store mengder som gjør det enkelt å servere på selve dagen, minner hun om, og understreker følgende:

- Husk at barn lærer av hva du gjør og ikke hva du sier. Dersom du tar opp kredittkortgjeld for å innfri ønskene deres, kan du ende opp med å lære dem at kredittkort er en kjapp og god løsning. Da blir veien kortere for dem til å ty til det samme senere, understreker forbrukerøkonomen.

Tenk utenfor boksen

Tilbake til dette med presset som det er lett å kjenne på, til disse tankene om at man bør gi så og så mye ut fra hva andre gir - økonomiekspertens tips til hvordan man kan unngå å kjenne altfor mye på et sånt type press, er å være litt kreativ.

Vi er her klar over at bare tanken på at tante Randi kommer til å gå utenfor boksen gavemessig, er nok til at det går kaldt nedover ryggen på enkelte konfirmanter, men lar det stå til, og gir Tvetenstrand ordet videre:

- Kanskje du er god på å sy, strikke eller fiske? Kan du ta med konfirmanten på en utflukt, gi noe du har laget, eller kan du gi et kurs i noe hen er interessert i som du kan lære bort? Har du noe som betyr mye for deg som hen kan arve?

- Eller ønsker konfirmanten seg noe som kan kjøpes brukt? Husk at alle har ulik økonomi og ulike muligheter til å gi bort dyre gaver. Har du ikke råd til det, så tenk ut hva som betyr litt ekstra for konfirmanten, oppfordrer hun.

Avklar forventningene i forkant

Det er helt til slutt forbrukerøkonom Tvetenstrand kommer med en oppfordring i mailen hun sendte oss, den som nærmest munner ut i en oppildnet apell - og som gjorde at hun også ringte oss opp i etterkant, for å understreke viktigheten i budskapet.

- En sterk oppfordring fra meg er å ikke ha et gavebord fremme med beløp fra de som har gitt gaver, eller lese opp beløpene som er gitt. Det vil gi et uønsket fokus og kan gi ubehagelige situasjoner.

UNNGÅ BELØSPSFOKUS: Hva med å unngå å tydeliggjøre hvem som gir hva og hvor mye, foreslår forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand. Foto: NTB
UNNGÅ BELØSPSFOKUS: Hva med å unngå å tydeliggjøre hvem som gir hva og hvor mye, foreslår forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand. Foto: NTB Vis mer

- Snakk med konfirmantene om penger, pengers verdi og at vi alle har ulik økonomi, med ulike muligheter for å gi mye og lite. Ved å legge forventninger i forkant, så kan de forberede seg på ulike situasjoner. Det kan være at noen ikke har mulighet til å gi så mye i år. Det må være greit, for det er mange som er i en presset økonomisk situasjon nå.

- Enkelte konfirmanter gruer seg til konfirmasjonen fordi de vet at de ikke vil få like mye som vennene sine. Hvis konfirmanten ikke får så mye som hen håpet på, så snakk med dem! Vis de muligheter med pengene de fikk, få de i gang med å spare til det de ønsker seg, og gi de gode sparevaner. Selv om det ikke oppleves sånn for en femtenåring, så er gode pengevaner den beste vanen vi kan gi dem, og det som vil ta dem lengst senere.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer