Bryllup

Så mye bruker vi på bryllupsgaver

Hvor mye bruker vi på bryllupsgaver, og er det vanlig å bruke registrerte ønskelister i butikker?

BRYLLUPSGAVER: Bryllup er ikke bare fest og moro. Det kan også være riktig så kostbart både for brudeparet og gjestene. FOTO: NTB Scanpix
BRYLLUPSGAVER: Bryllup er ikke bare fest og moro. Det kan også være riktig så kostbart både for brudeparet og gjestene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er snart høysesong for bryllup her i Norge, og du skal kanskje delta i et eller flere? Bryllup betyr hygge, god mat og fest, men kan også oppleves som svært kostbart - også for gjestene. Du kjøper deg kanskje en ny kjole eller dress, og kanskje skal du i et bryllup i utlandet? Så har vi selvfølgelig bryllupsgaven. Hvor mye vi skal bruke på en bryllupsgave kan være et vanskelig spørsmål.

I en undersøkelse gjort av Ipsos for DnB i juni i 2018 viste det seg at nordmenn bruker 1136 kroner i gjennomsnitt på bryllupsgave. Beløpet vi velger å bruke avhenger ofte av vår relasjon til brudeparet.

KK har tidligere skrevet om en undersøkelse gjort av TNS Gallup for Nordea i 2011. Den viste at foreldrepar bruker omtrent 12 000 kroner på gave til sitt eget barn, mens én forelder bruker omtrent 8900 kroner til sitt eget barn. Besteforeldre bruker omtrent 4750 kroner, nære venner bruker omtrent 800 kroner og andre venner bruker omtrent 470 kroner.

UNDERSØKELSE VISER: I en undersøkelse gjort av Ipsos for DnB i juni i 2018 viste det seg at nordmenn bruker 1136 kroner i gjennomsnitt på bryllupsgave. FOTO: NTB Scanpix
UNDERSØKELSE VISER: I en undersøkelse gjort av Ipsos for DnB i juni i 2018 viste det seg at nordmenn bruker 1136 kroner i gjennomsnitt på bryllupsgave. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Brudeparet bør legge føringer

Det kan altså være vanskelig å vite hvor mye man bør bruke, og mange av oss har heller ikke råd til å kjøpe dyre gaver.

Silje Sandmæl er forbrukerøkonom i DnB. Hun mener to ting er spesielt viktig når det gjelder bryllupsgaver: Det ene er at det bør gis litt føringer fra selve brudeparet, og det andre er at man som gjest bør gi det som lommeboka tillater.

Mange velger å spleise på bryllupsgaver. Når man spleiser mener Sandmæl at skal gi ut i fra person, og ikke husholdning.

- Hvis man er singel og skal gi sammen med andre par, så sett et gavebeløp per hode, sier Sandmæl til KK.

Hun trekker frem at stadig flere velger å gifte seg i utlandet. Det kan for gjestene innebære reiseutgifter og penger brukt på utdrikningslag.

- Da kan det være greit å legge noen føringer, for eksempel at man ikke skal ha gave, slik at man ikke ruinerer gjestene.

I Ipsos sin undersøkelse for DnB viste det seg at 26 prosent mener man kan droppe å kjøpe bryllupsgave dersom et bryllup i utlandet betyr at du må betale for reise og opphold. Det er særlig de yngre som synes dette er OK.

I UTLANDET: Dersom bryllupet holdes i utlandet og gjestene må selv betale reise og opphold, mener mange at det er OK å ikke kjøpe gave til brudeparet. FOTO: NTB Scanpix
I UTLANDET: Dersom bryllupet holdes i utlandet og gjestene må selv betale reise og opphold, mener mange at det er OK å ikke kjøpe gave til brudeparet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Vanlig med registrerte ønskelister

Det er heller ikke alltid lett å velge den perfekte bryllupsgaven. Mange brudepar velger å lage ønskelister i utvalgte butikker, slik at gjestene kan se hva brudeparet ønsker seg, og også gå sammen med andre gjester for å spleise på de litt dyrere ønskene. Slike registrerte ønskelister er svært vanlig i for eksempel USA, men er det like vanlig her i Norge?

- Antall registrerte ønskelister hos oss er på vei oppover, og vi opplever at brudepar synes det er praktisk og enkelt – både for dem selv og gjestene – at de har ønskelister registrert i våre butikker. Dette er noe vi har opplevd i flere år nå, og sånn sett ikke en ny trend for oss, sier Pernille Skogdal, som er markedskoordinator for Tilbords, til KK.

Hun forteller at de har månedlige bryllupskvelder i deres butikker hvor de inviterer kommende brudepar for å få råd og veiledning med ønskelistene.

- Så selv om det har blitt enklere og mer vanlig å registrere ønskeliste på nett, så opplever vi at brudepar ønsker å komme til butikk og skrive ønskelistene der, sier Skogdal.

Også markedskoordinator for Kitch’n, Olga Stangeland, sier at de har mange brudepar som kommer for å skrive bryllupsliste hos dem, både i butikk og på nettsidene deres.

- Det er praktisk for både brudeparet og for de som ønsker å gi en oppmerksomhet på dagen, sier Stangeland til KK.

Hanne Svendsberget er daglig leder for Vakre Bryllup & Events. Hun forklarer at det ikke er unormalt å registrere ønskelister i Norge. Selv anbefaler hun brudeparene hun jobber med å bruke disse ønskelistene.

- Fordelene er jo at man får noe man ønsker seg, at man ikke får dobbelt opp av noe, og slipper å bytte gaver. Jeg oppfatter at det er veldig enkelt for gjestene også - det er ikke alltid like enkelt å kjøpe gaver, og er fint å gi noe de ønsker seg, sier Svendsberget til KK.

I tillegg slipper brudeparet å svare på mange henvendelser fra gjestene om hva de ønsker seg.

- Det er jo forskjellige ting man ønsker seg. Ikke alle ønsker seg bestikk eller glass, noen ønsker seg bidrag til bryllupsreise - også her kan man kontakte et byrå og opprette en «konto» slik at gjestene kan bidra med det de selv ønsker, slik at brudeparet får alt inn til samme sted og planlegger reisen med dette byrået.

Svendsberget forteller at noen brudepar ønsker seg gaver til veldedige formål og informerer gjestene om hvilke formål de ønsker penger donert til. Hun mener registrerte ønskelister er veldig ryddig både for gjestene og brudeparet.

- Kan man gå bort i fra ønskene på listen, og heller gi noe annet?

- Selvsagt kan man gå bort ifra lister - tror nok aldri jeg har hørt om noen som blir skuffet, sier Svendsberget.

LES OGSÅ: Sjekk hvilke bryllupstradisjoner du kan droppe - hvis du vil, da!

MÅ IKKE KJØPE NOE FRA ØNSKELISTEN: Det er vel så hyggelig å kjøpe noe som ikke står på ønskelisten til brudeparet. Hva med å gi en mer personlig gave? FOTO: NTB Scanpix
MÅ IKKE KJØPE NOE FRA ØNSKELISTEN: Det er vel så hyggelig å kjøpe noe som ikke står på ønskelisten til brudeparet. Hva med å gi en mer personlig gave? FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Vel så hyggelig med en personlig gave

Om du ikke kan eller ønsker å bruke mye penger på bryllupsgave, kan du med fordel velge å tenke kreativt.

- En personlig gave kan være vel så hyggelig å få, uavhengig av prislapp. Det kan være at du lager et album med minner, bilder av brudeparet eller vennegjengen, eller en hilsen fra alle gjestene og et bilde du rammer inn, sier Silje Sandmæl.

Slik gir du en gave med et personlig preg. Er du flink til å male kan du for eksempel gi noe du har malt selv.

- Ting som man har lagt en sjel ned i blir ofte satt mer pris på, sier Sandmæl.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer