Spare penger:

Så mye kan du spare hvis du bruker dagligvarebutikkers fordelsavtaler

- Ved å være bevisst kan en familie fort spare 3000-5000 kroner per år.

FORDELSAVTALER: Ved å bruke fordelsavtalene som tilbys kan du spare mye penger per år. FOTO: NTB scanpix
FORDELSAVTALER: Ved å bruke fordelsavtalene som tilbys kan du spare mye penger per år. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Jeg har aldri hatt et Coop-kort eller et annet fordelskort på butikker. Og når jeg tenker over det skjønner jeg ikke helt hvorfor: Du sparer jo faktisk penger ved å bipe kortet når du handler mat.

Likevel har det vært et pes å melde seg inn og bipe kortet hver gang. Når jeg skriver det nå høres det jo helt idiotisk ut - så jeg måtte finne ut mer om disse fordelsavtalene som butikker Rema 1000, Coop og andre kjeder har.

En kjapp samtale med KKs økonomiekspert, Magne Gundersen, ga meg mer informasjon om nettopp disse fordelsavtalene.

- Felles for disse fordelsprogrammene er at de er gratis. Siden mange tilbud bare gis til medlemmene eller brukerne, så er det klart at det er penger å spare på å bruke disse tilbudene. Så ja, det lønner seg å være medlem og bruke rabattene og fordelene aktivt, sier han og legger til:

- Det er jo bedre å få rabatt enn å betale full pris.

- En familie kan fort spare 3000-5000 kroner

Vi vet at disse avtalene gir kunden fordeler - og at det er penger å spare her. Men hvor mye er det egentlig snakk om?

- Jeg vil tippe at besparelsen typisk kan ligge på to til fire prosent av det du bruker i butikken i løpet av et år. Ved å være bevisst og bruke spesialtilbudene og gratistilbudene aktivt, kan en familie fort spare 3000-5000 kroner per år, sier Gundersen og legger til:

KKs økonomiekspert, Magne Gundersen. FOTO: SpareBank 1
KKs økonomiekspert, Magne Gundersen. FOTO: SpareBank 1 Vis mer

- Det er imidlertid vanskelig å sammenligne de ulike avtalene, siden de fungerer på vidt forskjellig måte.

Coop

I Coop må du betale for å bli medlem, men beløpet får du tilbake om du melder deg ut. Som medlem får du medlemsutbytte basert på hvor mye du har handlet for igjennom året. Du får gratisvarer og kontantrabatter på varer du kjøper ofte samt spesielle medlemstilbud og rabatter fra samarbeidspartnere.

Trumf

Trumf er blitt et gigantisk fordelsprogram der du opptjener Trumf-bonus ikke bare i NorgesGruppens butikker, men i en lang rekke andre butikker og kjeder. Bonusen kan du ta ut som kontantrabatt i gruppens butikker, pengeoverføring til bankkonto eller veksle til poeng i SAS Eurobonus eller Choice Hotels.

Rema 1000 (Æ)

Æ-appen er en ren fordelsapp for Rema 1000. Kundene kan velge hvilke varer de vil ha rabatt på, i tillegg til de rabattene som alle brukere av appen får. Rabattene trekkes fra i kassa når du betaler. Du får altså fordelen med en gang og slipper å vente på utbytte eller be om utbetaling.

Andre smarte tips

Det er ikke bare dagligvarekjedene som har medlemsfordeler. Ifølge Gundersen er det også andre store medlemsorganisasjoner som alle har forhandlet frem fordeler for sine medlemmer - som gode rabatter og tilbud:

1. LO. Gjennom fordelsprogrammet LOfavør får alle LO-medlemmene spesielle tilbud og mange rabatter og fordeler som gratis innboforsikring. Over 900.000 medlemmer har tilgang til fordelene.

2. OBOS. Tilbyr en lang rekke rabatter og spesialpriser samt spesielle eventer kun for medlemmene. Nærmere en halv million medlemmer har tilgang til fordelene.

3. NAF. Mange rabatter og fordeler. En halv million medlemmer har tilgang til fordelene.

- Men for å få fordelene, må man vite om hva de enkelte fordelsprogrammene har å tilby. Og ikke minst må du faktisk kreve rabatten eller fordelen når du handler eller bestiller, forklarer han og legger til:

- Jeg er sikker på at mange kunne spart mye om de sjekket hvilke rabatter de kan få før de handlet varer og tjenester som bensin, byggevarer, chartertur, strøm, forsikring, hotell, leiebil osv.

Ikke kjøp mer enn du trenger

Økonomieksperten bruker selv flere av disse fordelsprogrammene. Likevel prøver han å unngå at appene og kjedene styrer hvilke varer eller tjenestene han kjøper.

- Min måte å bruke fordelene på er at jeg handler det som jeg trenger eller ønsker, og så tar jeg med meg de rabattene jeg kan få. Jeg tar gjerne med meg et godt tilbud også, men jeg prøver å ikke kjøpe mer eller noe annet enn det jeg faktisk trenger. Siden jeg bruker flere av disse programmene, så slipper jeg å føle at jeg må handle i en spesiell kjede for å få rabatter. Jeg vet at jeg får det uansett hvor jeg handler. Mitt råd er å bruke fordelsprogrammene, men ikke la de styre deg.

Ja, så nå skal jeg faktisk bli medlem av Trumf, Coop og Rema 1000. Lurer på hvor mye penger jeg har spart til neste år.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer