Begravelse:

Så mye koster det å begrave noen

I tillegg til å takle en bunnløs sorg over å miste noen du elsker, kan en begravelse koste deg mye.

BEGRAVELSE: Det å begrave sine nærmeste kan koste en dyrt. FOTO: NTB Scanpix
BEGRAVELSE: Det å begrave sine nærmeste kan koste en dyrt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

En person du elsker har gått bort. Alt du vil gjøre er kanskje å bruke tiden på å forstå hva som har skjedd, være helt alene eller dele sorgen med familie og venner - men det er mye som skal gjøres. I løpet av en uke må du planlegge begravelse, minneseremoni og gravplass. Og det er ikke gratis.

- Prisene på begravelser kan avhenge av flere ting, sier Jan Willy Løken, som er administrerende direktør i Jølstad Begravelsesbyrå.

Elementene i en begravelse er mange. Man trenger gjerne dødsannonse, kiste, blomster til seremonien, musikk, gravsten og kanskje en urne. Det kan være krevende for de pårørende å måtte tenke på alt dette.

- Som gravferdskonsulenter har vi en pedagogisk utfordring med å forklare forskjellen på «dyrt» og «mye penger». Derfor er det viktig å få ordentlig veiledning. Vi er alltid i dialog med de pårørende, og vi må opplyse om alt slik at det ikke blir en overraskelse når fakturaen kommer. De må være klar over de økonomiske konsekvensene på forhånd, forklarer han.

LES OGSÅ: Hallvard Flatland: - Jentene hadde skrevet ferdig talen til begravelsen min

Hit går pengene

Prisen på en begravelse varierer veldig fra familie til familie. I følge Løken ligger gjennomsnittet på rundt 40 til 50 tusen kroner i Oslo-området.

- I Oslo-området, der vi har et av våre byråer, har vi en minimumspris i henhold til Konkurransetilsynets veiledende oppstilling på 24 800 kroner. Men her finnes det elementer man ikke velge. Vi har oppgitt en maksimumspris på 91 000, men det kan også bli mer enn dette avhengig av hva man velger, forklarer han.

Kostnadene på en begravelse avhenger til en viss grad av hvor i landet man bor. I noen byer er kostnadsnivået høyere enn andre steder i landet.

- En av grunnene til dette er at det kan være litt lengre transportvei fra dødsstedet til gravstedet, forklarer Løken.

Men her kan faktisk NAV være til hjelp. Dersom transporten er over 20 kilometer, betaler de pårørende bare en egenandel på 2334 kroner av transportkostnadene, mens NAV betaler resten, uavhengig av den avdødes eller de pårørendes økonomi.

Og hit går mye av pengene:

  • Dødsannonse kan i de større avisene koste mellom fire og seks tusen kroner, i følge Løken. I de mindre lokalavisene er det billigere, men du må regne med å betale minst ett eller to tusen kroner.
  • Blomster og kranser til en begravelseseremoni kan ofte koste noen tusenlapper. Hos Jølstad selges det i gjennomsnitt blomster for rundt fem tusen kroner til hver begravelse.
  • Programmer til begravelsen koster også penger. Prisene varierer hos de forskjellige begravelsesbyråene, og prisen kan også avhenge av hvor mange sider man ønsker, om man ønsker bilde av den avdøde og andre elementer.
  • Kister går det en del penger til. En standard hvit kiste koster gjerne rundt åtte til ni tusen kroner, men dette varierer.

LES OGSÅ: Stadig flere norske familier velger åpen kiste til sine kjære

Mye av pengene går til valg av kiste og blomster.  Foto: Kzenon - Fotolia
Mye av pengene går til valg av kiste og blomster. Foto: Kzenon - Fotolia Vis mer

Elementer man ikke må ha

Alt i alt kan en begravelse fort ende opp på flere titalls tusen kroner. Men Løken understeker at det er mange ting man kan velge å utelate i en begravelse, selv om det gjerne er normalt.

- Man ønsker jo gjerne å sette et personlig preg på en begravelse. Noen ganger kan det gjøre utslag på kostnadene fordi det innebærer ekstra arbeid for byrået, eller om man ønsker å leie inn en spesiell artist eller at det spilles en bestemt sang på orgelet, forklarer han.

Dersom du for eksempel ønsker forsangere kan det fort koste et par-tre tusen kroner ekstra. Orgelmusikken som er en del av kirkens rituale koster normalt ingenting, men det kan komme ekstra kostnader dersom du har spesifikke ønsker til musikeren, eller ønsker at det skal spilles musikk som ikke inngår i ritualet.

Når en skal planlegge en begravelse er det altså mange elementer som skal inkluderes. Løken understreker at man hos de fleste byråer får en lang og grundig samtale med gravferdskonsulenten, slik at man får en god forståelse for hva man må ta stilling til.

- Vi sitter gjerne i en samtale i to eller tre timer, og forhåpentligvis vil mye være bestemt da. Men det må jo gå raskt, og det er mye å forholde seg til. Så det kan bety at man kanskje trenger litt hjelp, forklarer han.

LES OGSÅ: De mest spilte sangene i begravelser

Pris for gravleggingen avhenger av hvor man begraves

Når begravelsen er over, venter gravleggingen. Her er det også noen ting man må tenke på. Øystein Dahle er direktør i avdeling for kirke- og samfunn i KA, arbeids- og interesseorganisasjon for kirkelige organer. Han forteller at gravleggingen som oftest er helt gratis:

- Selve gravleggingen er gratis. Man disponerer også graven helt gratis i 20 år. Etter det kommer det en festeavgift som varierer fra kommune til kommune. Normalt ligger den på 200 kroner i året, forklarer han.

Men dette gjelder kun hvis du gravlegger din kjære i kommunen han eller hun var fra.

- Hvis du velger å gravlegge i en annen kommune kan det hende du må betale for selve gravleggingen, og festeavgiften varer fra dag én. Det er fordi «man tar opp plass» i en annen kommune.

Bortsett fra disse reglene er det altså bare kisten og gravstenen du betaler for selv. Og det gjelder uansett om du er medlem av kirken eller ikke.

- Alt er felles, uansett tro eller livssyn.

LES OGSÅ: Slik kan du lære deg å leve med sorg

Til info: Denne saken er tidligere publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til nye lesere.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer