Økonomi og hund

Så mye koster hunden deg … egentlig

En snute fra eller til i husholdningen kan vel neppe skade. Eller?

FAMILIEMEDLEM: Klart hunden skal være med på moroa. Men å ha hund er langt fra gratis. FOTO: NTB
FAMILIEMEDLEM: Klart hunden skal være med på moroa. Men å ha hund er langt fra gratis. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Pandemien har ført til at mange nordmenn har skaffet seg en firbent venn. For når en av de få atspredelsene man har er å gå seg en tur, er det dobbelt så hyggelig å gjøre det sammen med en hund. Etterspørselen har vært stor, og oppdrettere har opplevd å bli nedringt av folk som ønsker seg hund. Ja, det har til og med utspilt seg rene budrunder der folk prøver å komme foran i valpekøen.

KK har tidligere skrevet om gledene ved å ha hund, og hvordan du går frem om du ønsker å ha med deg hunden på ferie. Vi har også skrevet om hvordan du gir kjæledyret ditt den aller beste jule- og nyttårshøytiden, uten stress og redsel.

På markedet er det uten tvil mange tjenester – og produkter – som skal gi kjæledyret ditt det aller beste livet. Men hvor mye koster det egentlig å ha en hund?

Har du råd til hund?

DN-journalistene Anita Hoemsnes og Jorun Sofie Fallmo Aartun har skrevet økonomiboken «Penga og Livet», spesielt rettet mot kvinner. I kapittelet om forsikringer har de sett nærmere på hvor mye hunden kan koste deg.

HUNDERÅD: Forfatterne Jorun Sofie Fallmo Aartun og Anita Hoemsnes har blant annet tatt for seg hvor mye hunden koster deg. FOTO: Tine Poppe
HUNDERÅD: Forfatterne Jorun Sofie Fallmo Aartun og Anita Hoemsnes har blant annet tatt for seg hvor mye hunden koster deg. FOTO: Tine Poppe Vis mer

Ja, da, la det være sagt, kjærligheten til Passop kan selvsagt ikke måles i penger, men før man skaffer seg hund, er det all grunn til å sjekke om man faktisk har råd til det.

– Vi har begge hund, og har ingen problemer med å forstå hvorfor mange ønsker seg en. Hunder gir enormt mye glede! Men det er viktig å finne ut om du har tid og ressurser til å ta på deg ansvaret, sier Anita Hoemsnes.

Hun understreker at man må se om livet man lever passer med hundens behov for mosjon, stimuli og sosialisering.

– Å skaffe seg hund er et stort ansvar og bør ikke være et impulskjøp. De kommer ikke med angrerett.

Blandingshund dyrere

Tidligere kunne man finne blandingsvalper og «arbeidsuhell» på nettet for noen tusenlapper, men pandemien har skapt rift også om disse. På Finn er det særlig stor etterspørsel etter såkalte mixed race-hunder, som labradoodle, dalmadoodle, pomapoo, spitzpoo og cockapoo.

Ifølge Hoemsnes og Aartun koster en renraset hun hund gjerne et sted mellom 20.000 og 30.000 kroner. NRK skrev nylig at uregistrerte eksemplarer av rene hunderaser under korona selges for det tredoble på Finn, opp mot 85 tusen kroner. Flere av selgerne skal ikke ha hatt offisielle papirer eller kennelnavn å vise til. Ifølge NRK er Hege Kristine Hult i Norsk Bulldog Klubb kritisk til de høye prisen:

– Dette er helt hårreisende. Det er kynisk produksjon av valper for å tjene penger, sier Hult til NRK.

Men også blandingshundene har steget i pris, og ifølge Hoemsnes og Aartun er hunde-etterspørselen nå så høy at blandingshundene ofte overstiger prisen på rasehunder. De understreker:

– Det er viktig å ikke glemme at kostnaden med å kjøpe en hund bare utgjør en liten del av regnestykket. Det er gjerne alle utgiftene som kommer etter kjøpet, som svir mest i lommeboka, sier Aartun.

Undersøk nøye!

Noe av det som kan koste deg mest, er om hunden skulle bli syk. Noen hunderaser sliter med store helseproblemer, som kan gi høye veterinærregninger. De to forfatterne mener derfor det er ekstremt viktig gjøre grundig research på oppdretter og hunderase før man bestemmer seg.

– Hvis hunden blir syk og må opereres, kan regningen fort overskride en luksusferie til Maldivene, sier Aartun og understreker at det er viktig å styre unna useriøse oppdrettere.

– Hvis du ikke undersøker og ikke ser dokumentasjon og sykdomshistorikk på begge foreldre, kan du ende opp med å kjøpe en valp som vil bli krevende både med tanke på helse og oppførsel.

Lag regnestykke

De to økonomiekspertene anbefaler å sette opp et grovt regnestykke for hva en hund vil koste i året:

 • Mat
 • Valpekurs
 • Helsesjekk
 • Vaksiner
 • Pleie
 • Relevant utstyr

De understreker at den største utgiftsposten likevel vil være besøk hos dyrlegen.

– Du må ha råd til kunne ta vare på hunden gjennom et helt liv. Husk at mange hunderaser lever 13–15 år.

Ikke alt dekkes av forsikring

Mange velger å tegne dyreforsikring, men ifølge de to forfatterne strides ekspertene her. Dersom det er stor sannsynlighet for at hunden din kan slite med store helseproblemer, eller du har en hund som på grunn av avl og genetikk som kommer til å ha behov for dyr helsehjelp, er forsikring et must.

Forfatterne oppgir at prisen på hundeforsikring kan variere fra 2000 til 8000 kroner i året, avhengig av rase og alder. De fleste hundeforsikringene har god dekningsgrad, men forfatterne minner om at en forsikring slettes ikke dekker alle skader, og at det derfor er viktig å lese vilkårene nøye.

– Mange er ikke klar over at en del kostnader ikke vil bli dekket av dyreforsikringen. Min hund, dvergpuddelen «Walther», har for eksempel behov for tannrens en til to ganger i året. Det koster ca. 4000 kroner per behandling og er ikke dekket av forsikringen, sier Aartun.

DYREBAR: Jorun Aartun har selv en dvergpuddel ved navn Walther. FOTO: Privat
DYREBAR: Jorun Aartun har selv en dvergpuddel ved navn Walther. FOTO: Privat Vis mer

Spar istedenfor forsikring

Hun forteller at hundeforsikringen gjerne har «rasespesifikke begrensninger», som får konsekvenser for flere hunderaser. Enkelte raser kan ha helseproblemer som eksem, infeksjoner i hudfoldene, pusteproblemer, og så smale hofter at de trenger keisersnitt for å kunne føde. Siden dette skyldes avl og genetikk, vil ikke forsikringsselskapet alltid ta regningen hos veterinæren, ifølge Aartun.

– Ikke tegn forsikring uten å sette deg tilstrekkelig inn i vilkårene. Her gjelder det å lese det som står i liten skrift.

Spar på hundekonto

Dersom du har en hund som med stor sannsynlighet ikke vil få så store helseplager, kan det være et alternativ å droppe hundeforsikring, mener Artun og Hoemsnes.

– Da gjelder det å ha en solid bufferkonto. Du kan for eksempel overføre pengene du ellers ville brukt på hundeforsikring i måneden til en egen konto øremerket hunden, så har du penger på bok hvis det blir nødvendig. Og om det ikke blir nødvendig, kan du heller dra til Maldivene.

UT PÅ TUR: Anita Hoemsnes og hennes firbente venn Tassen, som er en blanding av petit basset og gateblanding. FOTO: Privat
UT PÅ TUR: Anita Hoemsnes og hennes firbente venn Tassen, som er en blanding av petit basset og gateblanding. FOTO: Privat Vis mer

Salg av hundestæsj økt

Har man skaffet seg et kjæledyr åpner det seg plutselig en hel verden av utstyr. Pleieprodukter, kurver, senger, godis, halsbånd, leker og til og med klær. For selvsagt skal det nye familiemedlemmet kun skal ha det beste!

Ifølge de to forfatterne har den svenske betalingsleverandøren Klarna økt nettsalget innenfor kjæledyrskategorien i Norge med hele 75 prosent fra januar 2020 til januar 2021.

Men når man skal regne ut hvor mye hundeholdet egentlig koster, er det selvsagt ikke alle hundeprodukter som strengt tatt er nødvendige, om de er aldri så fristende. Noe er likevel essensielt, mener Hoemsnes:

– I tillegg til hundemat, er det en del utstyr man bør skaffe seg, som for eksempel sikkerhetssele eller bur for transport. Heldigvis er dette engangskostnader og man kan finne mye bra brukt hundeutstyr på Finn.no.

Så mye koster hunden

La oss se på et grovt regnestykke over hvilke utgifter du må regne med som nyslått hundeeier. Artun og Hoemsnes anslår:

 • Hunden. En hund koster gjerne et sted mellom 20.000 og 30.000 kroner avhengig av rase. Såkalte blandingshunder er gjerne dyrere.
 • Valpekurs. Fra 2000 kr og oppover. Her er prisene veldig forskjellige.
 • Fôr. Å beregne fôrkostnader er vanskelig, ettersom produsent og størrelse på hunden spiller inn. Marit Vader, daglig leder ved Tromsø Veterinærsenter, har laget et estimat, først gjengitt i avisa i Tromsø: – Dersom man benytter et OK fôr til en hund på om lag 20 kilo må man nok regne med at det koster mellom 3000 og 6000 kroner i året.
 • Vaksiner. Hunden vaksineres som valp og skal siden revaksineres en gang i året der typen avhenger av alder på hunden. Prisen på vaksinene varierer mellom 500 – 800 kroner/vaksine.
 • ID-merking. Merking av hunden koster fra 700 kroner og oppover.
 • Utstyr. Hunden må være sikret i bilen, enten med en godkjent sikkerhetssele eller med et godkjent bilbur. Et bilbur for en hund på om lag 20 kilo kan koste mellom 3000 og 4000 kroner.
 • Vedlikehold. Enkelte raser trenger pelsstell. En tur til hundefrisøren koster gjerne 800–1000 kroner, så her er det mye å spare på å gjøre jobben selv. Klørne bør klippes en gang i måneden.

Engangsinvesteringene i ekspertenes regnestykke vil sammenlagt ligge mellom 26 000 og 50 000 kroner, avhengig av hunderase (en brukshund til for eksempel jakt, kan koste det mangedoble).

Ser man på de løpende utgiftene vil de ifølge de to økonomiekspertene ligge et sted mellom 6000 og 10 000 kroner i året, men kan være enda høyere avhengig av hundens størrelse, behov for pelspleie, helsestell o.l.

Merk: I regnestykkene er utgifter til forsikring holdt utenfor. Ifølge ekspertene koster hundeforsikring fra 2000–8000 kr i året, avhengig av rase og kjønn. I tillegg til forsikring, kommer egenandeler i forbindelse med forsikringssaker.

At alle prisene over er grove anslag ment for å gi en pekepinn, og kan variere stort både geografisk og fra leverandør til leverandør.

Husk ferien

Selv om vi under pandemien har begrensede muligheter for å reise, vil det i normale år kanskje være behov for å plassere hunden på kennel. Dette er en kostnad som også er verdt å merke seg.

Opphold på hundepensjonat koster gjerne mellom 250 og 500 kr/dag, men kan havne på godt over tusenlappen dersom man trenger et sted å ha hunden når rakettene smeller på nyttårsaften.

Har du behov for hundebarnehage, altså noen som passer hunden mens du er på jobb, viser et raskt søk at det fort koster det deg rundt 400 kr/dag.

Merk at også disse prisene kan variere stort, og kun er anslag for å gi en pekepinn.

På skolebenken

NRK-serien «Fra bølle til bestevenn» hatt stor suksess, og viste blant annet de mange fallgruvene ved hundehold. Mang en hundeeier har blitt overrasket over at drømmehunden plutselig viste seg å være noe helt annet.

HAN VIL BARE LEKE, ALTSÅ ...: Om du er uerfaren hundeeiere, ta med i regnestykket at både du og hunden kan trenge en runde eller to på skolebenken. FOTO: NTB
HAN VIL BARE LEKE, ALTSÅ ...: Om du er uerfaren hundeeiere, ta med i regnestykket at både du og hunden kan trenge en runde eller to på skolebenken. FOTO: NTB Vis mer

I regnestykket over hundehold er det derfor også lurt å bake inn påbygningskurs innen hundetrening.

Mange får behov for å ta et hundekurs for å få den hunden de ønsker. Andre igjen trenger eksperthjelp, om hunden for eksempel har separasjonsangst, sterkt ressursforsvar eller vokter overdrevet.

En privattime hos hundetrener kan koste rundt 800–1000 kroner. Andre igjen ønsker å lære hunden nye kunster, som for eksempel agility og slike kurs koster fra rundt 2000 kroner.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer