Kultur

Saftig sjøsprøyt

Johnny Depp tilbake som skrullete pirat.

Foto: Buena Vista International
Foto: Buena Vista International Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Pirates of the Caribbean - Dead Man's Chest

 • Regi: Gore Verbinski

 • Med: Johnny Depp, Orlando Bloom, Keira Knightley, Stellan Skarsgård, Bill Nighy, Jack Davenport, Kevin R. McNally, Jonathan Pryce

 • Sjanger: Eventyr/Action

  Karakter: kkkkkk

  Med brask og bram er de tilbake, våre sjørøvervenner fra den første Pirates-filmen. Årets eventyr heter Pirates of the Caribbean - Dead Man's Chest, og byr på mye av det samme som forgjengeren, altså ramsalt tull og tøys og eventyr fra begynnelse til slutt.Johnny Depp gestalter piraten Jack Sparrow - eller, unnskyld oss; Kaptein Jack Sparrow - som er akkurat like halvskeiv og alkoholisert som i første runde. Jacks venner Will og Elisabeth er ute i hardt vær. Dagen før bryllupet blir paret arrestert, og truet med dødsstraff fordi de hjalp Jack å rømme. For å vinne friheten tilbake må Will finne Jack, lure til seg kompasset hans, og gi det til filmens slemming, Lord Beckett.Jack selv kan heller ikke vente seg smule farvann. Han pantsatte sjelen sin hos spøkelseskapteinen Davy Jones, som nå synes det er på tide å gjøre opp gjelda. Med spøkelsesskipet i hælene svinger Jack Sparrow og hans mer eller mindre trofaste pirater innom lyssky havner, eksotiske woodoo-damer og kannibaløyer på jakt etter den ene tingen som kan redde Sparrow: Dødmannskista.Dead Man's Chest er et fjasete sjøeventyr som uten tvil hviler på Johnny Depps skuldre. Og for noen skuldre! Depp har alltid gjort uortodokse rollevalg, og selv når han spiller i dette gjennomkommerse Disney-kalaset, gjør han en utmerket prestasjon. Han er en makeløs skuespiller.Johnnys kapteinsfigur er seksuelt tvetydig, konstant på romfylla, og har en løpestil som ikke likner noe. Depp behersker rollen til fingerspissene, og overbeviser selv med den minste øyebrynsheving. Topp! Sparrow er en egoistisk, feig, forrædersk pirat og fullstendig klar over det. Er det ikke derfor vi elsker ham?Foruten Johnny Depp møter vi flere kjenninger fra seilas nummer én. Keira Knightly har ikke altfor mye å spille på i rollen som Elisabeth, mens Orlando Blooms Will får noe mer tumleplass. Begge gjør en helt grei innsats, uten at man blir overmåte imponert.Plottet er ikke av det mest avanserte, og derfor er det ikke til å komme fra at det i løpet av to og en halv time eventyr blir mer enn en håndfull langdryge perioder. Filmen kunne med fordel vært kuttet ned 30-40 minutter. Like fullt: her er mer enn nok tant og fjas til at vi blir sjarmert også i denne runden. Storslåtte kostymer, påkostede effekter og scener som er en fryd for øyet - vi tar gjerne en runde til med disse piratene.LES OGSÅ:
 • Johnny Depp i dansk film?
 • Johnny Depps vei til suksess
 • Alt om film
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.