Høst

Saken er sopp

Plukk dem rett fra bakken, eller fra hylla til grønnsakhandleren. Godt er det uansett.

Publisert
Sist oppdatert
Tekst: Hanne BuxrudFoto: Siren LauvdalSOPP UNDER LOKK(Til 2 personer)2 plater frossen butterdeig - eller del en plate i to hvis du tror det blir litt mektig med en hel plate på hver2 sjalottløk1 ss smør2 dl kantarell3 ss crème fraîche2-3 ss konjakk eller calvados (kan sløyfes)salt og peppersalatblad Butterdeig: Les bakpå pakken. Stek den mens du tilbereder fyllet. Finhakk sjalottløken og stek den gyllen i en panne. Fjern løken, ikke tilsett mer fett og ha i hakket sopp. Stek godt. Ha løken tilbake sammen med soppen. Tilsett konjakk og crème fraîche og la det putre noen minutter. Avkjøl butterdeigen noen minutter før du deler den i to på langs. Finn et sted på midten – da skal du kunne «løfte» av et lokk. Legg på et salatblad, eller noen tomatskiver, og ha i fyllet. Server!PS! Dette er en rett som er flott som forrett hvis hovedretten ikke er så veldig mektig. Den er også deilig som et lunt kveldsmåltid.HØSTRØRE(Til 2 personer)1-2 dl sopp, f. eks kantarell og skogssjampinjonglitt godt smør til steking1 stort eple2 stilker stangselleri1 liten rødløk bagett/ciabatta e.lMajones1 kokt potet4 eggeplommer (ev 2 hele egg)1 ss dijonsennep/fransk sennep1 ss balsamicoeddiksalt og pepper1/2 dl olivenolje1/2 dl matoljeSkrell poteten og mos i den food processor sammen med sennep og eddik. Tilsett eggeplommene og kjør til en glatt masse. Spe oljen i dråpevis/tynn stråle til en majones. Smak til med salt og pepper. Grovhakk soppen og stek den i en panne. La den avkjøle mens du deler eplet og stangselleri i terninger. Finhakk løk. Bland alt og ha i majonesen.Ha blandingen i en bagett eller på brød. Hvis du ønsker en litt festligere variant, kan du tine noen plater med butterdeig og snitte ca 1-2 cm inn langs sidene. Stek som angitt på pakken. Når butterdeigen er ferdig, skal du kunne løfte ut innmaten. Fyll med høstrøre. Server med frø fra granateple.TAGLIATELLE MED KANTARELLER(Til 2 personer)2 hg ferske kantareller eller traktkantareller250 g fersk pasta1 ss olivenolje2 hvitløkbåter3 kvaster med bladpersillesalt og pepper1/2 dl hvitvinRens soppen og del den i grove biter. Hakk hvitløk og la den surre i oljen – ha så i persillen. Pass på så varmen ikke er for høy. Hvitløken skal bare sette smak i oljen. Ha i kantarellene og stek videre. Smak til med pepper og salt. Øk varmen på stekepannen og ha i vinen. La den koke litt inn. Kok pasta i mye, godt saltet vann. Bland inn soppblandingen og server. Gjerne med nyrevet parmesan.SMØRREBRØD MED SMAK AV HØST(Til 2 personer)4 skiver godt, dansk rugbrød2 skiver bacon4 skiver grov leverpostei av svin, kylling eller kalkun4 eplebåter1 hg sopp (kantareller, steinsopp, piggsopp, sjampinjong etc.)Stek baconet, la det avkjøle og renne av seg på et papirhåndkle. Del i to. Rens soppen, del i passe store biter og stek den i smør. Ta ut soppen. Ha litt sukker i pannen og stek eplebitene til de får en lys karamellfarge. Ristede danske rugbrødskiver smaker best. Smør et godt lag smør over. Legg på eplebåter, leverpostei, sopp og bacon. La smørrebrødet bli overlesset før du legger en smurt brødskive over.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer