Høst

Saken er sopp

Plukk dem rett fra bakken, eller fra hylla til grønnsakhandleren. Godt er det uansett.

Publisert
Sist oppdatert
Tekst: Hanne Buxrud
Foto: Siren Lauvdal










SOPP UNDER LOKK
(Til 2 personer)
2 plater frossen butterdeig - eller del en plate i to hvis du tror det blir litt mektig med en hel plate på hver
2 sjalottløk
1 ss smør
2 dl kantarell
3 ss crème fraîche
2-3 ss konjakk eller calvados (kan sløyfes)
salt og pepper
salatblad

Butterdeig: Les bakpå pakken. Stek den mens du tilbereder fyllet. Finhakk sjalottløken og stek den gyllen i en panne. Fjern løken, ikke tilsett mer fett og ha i hakket sopp. Stek godt. Ha løken tilbake sammen med soppen. Tilsett konjakk og crème fraîche og la det putre noen minutter. Avkjøl butterdeigen noen minutter før du deler den i to på langs. Finn et sted på midten – da skal du kunne «løfte» av et lokk. Legg på et salatblad, eller noen tomatskiver, og ha i fyllet. Server!
PS! Dette er en rett som er flott som forrett hvis hovedretten ikke er så veldig mektig. Den er også deilig som et lunt kveldsmåltid.


HØSTRØRE
(Til 2 personer)
1-2 dl sopp, f. eks kantarell og skogssjampinjong
litt godt smør til steking
1 stort eple
2 stilker stangselleri
1 liten rødløk
bagett/ciabatta e.l

Majones
1 kokt potet
4 eggeplommer (ev 2 hele egg)
1 ss dijonsennep/fransk sennep
1 ss balsamicoeddik
salt og pepper
1/2 dl olivenolje
1/2 dl matolje

Skrell poteten og mos i den food processor sammen med sennep og eddik. Tilsett eggeplommene og kjør til en glatt masse. Spe oljen i dråpevis/tynn stråle til en majones. Smak til med salt og pepper. Grovhakk soppen og stek den i en panne. La den avkjøle mens du deler eplet og stangselleri i terninger. Finhakk løk. Bland alt og ha i majonesen.
Ha blandingen i en bagett eller på brød. Hvis du ønsker en litt festligere variant, kan du tine noen plater med butterdeig og snitte ca 1-2 cm inn langs sidene. Stek som angitt på pakken. Når butterdeigen er ferdig, skal du kunne løfte ut innmaten. Fyll med høstrøre. Server med frø fra granateple.

TAGLIATELLE MED KANTARELLER
(Til 2 personer)
2 hg ferske kantareller eller traktkantareller
250 g fersk pasta
1 ss olivenolje
2 hvitløkbåter
3 kvaster med bladpersille
salt og pepper
1/2 dl hvitvin

Rens soppen og del den i grove biter. Hakk hvitløk og la den surre i oljen – ha så i persillen. Pass på så varmen ikke er for høy. Hvitløken skal bare sette smak i oljen. Ha i kantarellene og stek videre. Smak til med pepper og salt. Øk varmen på stekepannen og ha i vinen. La den koke litt inn. Kok pasta i mye, godt saltet vann. Bland inn soppblandingen og server. Gjerne med nyrevet parmesan.

SMØRREBRØD MED SMAK AV HØST
(Til 2 personer)
4 skiver godt, dansk rugbrød
2 skiver bacon
4 skiver grov leverpostei av svin, kylling eller kalkun
4 eplebåter
1 hg sopp (kantareller, steinsopp, piggsopp, sjampinjong etc.)

Stek baconet, la det avkjøle og renne av seg på et papirhåndkle. Del i to. Rens soppen, del i passe store biter og stek den i smør. Ta ut soppen. Ha litt sukker i pannen og stek eplebitene til de får en lys karamellfarge. Ristede danske rugbrødskiver smaker best. Smør et godt lag smør over. Legg på eplebåter, leverpostei, sopp og bacon. La smørrebrødet bli overlesset før du legger en smurt brødskive over.


Sopp under lokk
Sopp under lokk Vis mer
Høstrøre
Høstrøre Vis mer
Tortellini med kantareller
Tortellini med kantareller Vis mer
Smørrebrød med smak av høst
Smørrebrød med smak av høst Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer