Kultur

Saksøker Seierstad

Shah Mohammad Rais forbereder Seierstad-søksmål.

Publisert
Sist oppdatert
Til stort medieoppbudankom Shah Mohammad Rais Oslo i går. Rais er kanskje bedre kjent som bokhandleren i Kabul fra Åsne Seierstads bok, og han har helt siden utgivelsen vært i konflikt med Seierstad. Nå forbereder Rais flere bøker og søksmål mot Seierstad.

- Jeg må saksøke Åsne og forlaget for at mitt gode navn og rykte ikke skal bli ødelagt, sa Rais da han møtte norsk presse.

Bokhandleren er i Norge for å gjøre undersøkelser til bokprosjektet om Åsne og to troll. Boken skal etter sigende være et humoristisk eventyr hvor to troll er vitner til Seierstads besøk hos Rais. Det er forventet at de tre bebudede kapitlene om Åsne i Rais' andre bok, en selvbiografi, vil være av noe mindre munter karakter.

- Boken er ikke en hevn. Jeg er bitter på Åsne, men tror ikke på hevn, sa Rais til NRK.

Sammen med sin advokat, Per Danielsen, forberedte Shah Mohammad Rais i går søksmålet mot Åsne Seierstad og hennes forlag, Cappelen. I et tidligere intervju med KK var bokhandleren svært opprørt over Seierstads framstilling av forholdene i hans hjem i Kabul.

- Hun har tegnet et falskt bilde av meg og min familie. Ikke bare vil Åsnes bok skade meg og min familie, den skader også folks oppfatning av afghansk kultur,sa Shah Mohammad Rais. Han følte seg misforstått og utnyttet av forfatter og journalist Åsne Seierstad.

Familiefaren fryktet for sikkerheten til familiens kvinner etter Seierstads bok. I en epost til Åsne Seierstad antyder han at kvinnene kan bli straffet med vold hvis disse opplysningene kommer ut.

- Jeg er redd for hva som vil skje med kvinnene. Det overrasker meg at Åsne ikke har tenkt på konsekvensene boka har for oss. Det vitner om kunnskapsløshet, sa Shah til KK.

Professor Unni Wikan tror Rais har rett og at bokhandleren har grunn til å frykte reaksjonene.

- Det er først og fremst en fare for at menn fra kvinnenes opprinnelige familie vil ta hevn på bokhandleren, sier Wikan til VG.

Flere forlag har meldt sin interesse for Shah Mohammad Rais' selvbiografi, deriblant Aschehoug og Seierstads eget forlag, Cappelen. Rais er invitert hjem til Seierstads familie i Lillehammer i anledning Norsk Litteraturfestival fra 30. mai til 4. juni, hvor Rais skal holde åpningsforedraget. På spørsmål om han ville ta imot tilbudet fra Seierstad uttalte bokhandleren at han allerede hadde bestilt hotell.

Går til sak: Shah Mohammad Rais forbereder søksmål mot Åsne Seierstad.
Går til sak: Shah Mohammad Rais forbereder søksmål mot Åsne Seierstad. Vis mer
Saksøkes: Åsne Seierstad uttaler at hun har respekt for Shah Mohammad Rais' arbeid.
Saksøkes: Åsne Seierstad uttaler at hun har respekt for Shah Mohammad Rais' arbeid. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer