Salat

Salat er god mat

Salat kan være et riktig godt måltid i seg selv. Med basis i poteter, salat og grønnsaker kan du lage fargerike og mettende salater.

Linsesalat med avokado
(4 porsjoner)

Meksikanske smaker preger salaten med linser og masse grønt. Server salaten med nachochips.

2 dl linser
6 dl vann
½ ts salt
1 romanosalat eller 2 hjertesalater
100 g småtomater
2 avokado
4 vårløk
1 dl oliven uten stein
1 rød chilipepper                                       
     
Dressing:
2 dl rømme
revet skall av 1 lime
2 ss limesaft
noen tabaskodråper
¼ ts salt

Til servering:
nachochips
fersk oregano

Kok linsene i vann og salt under lokk i ca. 20 minutter. Avkjøl vannet og sil det så fra. Legg linsene på fat. Du kan også kjøpe ferdig kokte linser som du bare skyller i kaldt vann og lar renne godt av. Ferdige linser får du både på boks og i esker.

Skjær salat i biter og del tomater i to. Del og ta kjøttet ut av avokadoen. Skjær vårløk i strimler. Bland alt med linsene. Strø over oliven. Finhakk chili og strø halvparten over salaten.

Bland rømme med limeskall og -saft, chilipulver og resten av den hakkede chilien Smak til med salt. La dressingen stå kaldt i minst 10 minutter.

Fordel dressingen over salaten eller server den ved siden av. 

Serveres med nachochips og fersk oregano.


 

Salat er god mat

Salat med stekt ost og oliventzatziki
(4 porsjoner)

Grillost er en fersk ost, som ikke flyter ut når den stekes eller grilles. Den kalles halloumi og er mye brukt i Hellas og land i Midtøsten. Det er et godt alternativ til kjøtt og fisk.

Tzatziki:
4 dl gresk yoghurt
½ agurk
1 grillet rød paprika
20 oliven uten steiner
2 hvitløkbåter
salt
pepper

Tilbehør:
400 g grillost, halloumiost
revet skall av ½ sitron
1 dl blandede urter, f.eks. basilikum, timian, persille
1 boks salatblanding, småsalat
1 ss olivenolje

Lag først tzatziki. Skjær agurk  i små biter. Grill paprika i ovnen til den blir brent rundt på skallet ved høy temperatur. Ta ut paprikaen, legg i plastpose og avkjøl. Dra skinnet av paprikaen og del i biter. Del oliven i to.

Bland yoghurt med hakket hvitløk. Rør i agurk, grillet paprika og oliven. Smak til med salt og pepper.

Skjær ost i skiver, pensle med olje og vend dem i en blanding av finhakkede urter og revet sitronskall. Stek eller grill ostebitene i olivenolje til de blir gylne og fine på hver side.

Bland sammen salat med urter, fordel på fat og legg på den stekte osten. Server med tzatzikien og godt brød.


 

Salat er god mat

Potetsalat med kikerter 
(4 porsjoner)

Potetsalaten blir både mettende og god med ovnsstekte poteter, fetaost og kikerter. Litt spekeskinke ved siden av og du har en lekker koserett til fredagskvelden.

1 kg poteter
2 ss rapsolje
1 ½ ts flaksalt
1 boks kikerter
2 vårløk
1 rødløk
250 g småtomater
100 g fetaost
70 g rucolasalat

Dressing:
2 ss hvitvinseddik
3 ss rapsolje
2 ts dijonsennep
nymalt svart pepper
¼ ts salt
1 hvitløkbåt

Sett ovnen på 225°. Vask potetene og del dem i båter. Bland dem med olje. Fordel dem utover en plate med bakepapir. Strø på sesamfrø og salt. Stek potetbåtene midt i ovnen i ca. 25 minutter til de har fin farge og er gjennomstekte. 

Skyll kikertene i rennende kaldt vann og la dem renne godt av. Skrell og skjær vårløk og rødløk i tynne ringer.

Ta potetene opp på serveringsfat. Bland med kikerter, tomater og smuldret fetaost. Topp salaten med løk og rucola.

Pisk sammen dressingen. Start med eddik, olje og sennep. Tilsett salt, pepper og finhakket hvitløk.

Ringle over dressingen og server gjerne noe dressing ved siden av.

Server potetsalaten med spekemat eller kokt skinke.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: