Kultur & Underholdning

Salig salat

Her er salatene ingen kanin ville likt. Men som du blir mett og lykkelig av.

Publisert
Sist oppdatert
Tekst/foto: Hanne BuxrudRØDBET- OG GEITOSTSALAT(Til 4 personer)2 ss estragonskallet fra 2 sitroner2 ts klar honning2 ss hvitvinseddik4 ss valnøttoljesalt og nykvernet pepper500 g rødbeter100 g chèvre, det finnes flere gode fra norske ysterier1 pk ruccola70 g valnøtterKok rødbetene i 20 minutter, 30 hvis de er store. Avkjøl litt og hold dem under rennende, kaldt vann, da kan du «vri» av skallet. Del dem i cirka 1 cm store firkanter. Ha dem i en bolle. Bland hakket estragon, sitronskall, honning, eddik og valnøttolje og smak til med salt og pepper. Ha halvparten av dressingen over rødbetene. Ha ruccola, valnøtter ogostebiter i en bolle. Bland og ha i sammen med rødbetene. Ha i resten av dressingen. Server gjerne med valnøttbrød.SALADE LYONNAISE(Til 4 personer)4 kyllingbryst1 pk bacon, gjerne de du fårkjøpt i tykke skiver, ev. salatbacon4 egg1 pk blandet salat4 tomater1 dl valnøtter1 ciabatta e.l. til krutonger2 ts dijonsennep4 ts rødvinseddik4 ss olivenoljesalt og pepperev. gressløkDel baconet i små biter og fres det til det er sprøtt. Del kyllingbrystene i strimler eller biter, og stek dem til de er gjennomstekte. Jeg pleier å steke dem nesten ferdig, så tar jeg pannen vekk fra platen så kjøttet godgjør seg på ettervarmen. Jeg tror det blir mindre tørt da. Del tomatene i båter og bland sammen dressing. Har du en ballongvisp, er den perfekt til å lage en luftig vinaigrette. Bland først sennep og eddik. Pisk godt mens du helleroljen i en tynn stråle inn i sennepsblandingen. Smak til med salt og pepper. Eggene skal duposjere. Det gjør du ved å koke opp vann sammen med litt salt og noen ss med eddik. Ha ett egg om gangen i for eksempel en liten kaffekopp. Når vannet koker, setter du kjelen litt til side og senker varmen. Hell egget forsiktig ned i vannet. Posjer i 3 minutter. Anrett salat, tomater, kylling og bacon i skåler. Legg det posjerte egget på toppen og legg på noen valnøtter og ev. klipp over litt gressløk.KRABBESALAT(Til 4 personer)200 g asparges20 cherrytomaterskall og saft fra 1 sitron2 ss klar honning4 ss olivenoljesalt og nykvernet pepper1 pk med blandet salat4 fylte krabbeskjellnoen ss rømme2 cm revet frisk ingefær hvis du vilGodt brødKok aspargesen lett i saltet vann, 2–3 minutter. Hell av vannet og avkjøl. Del tomatene i to og bland dem med aspargesen. Miks sitronskall, saft, honning, olje og smak til med salt og pepper. Bland krabbekjøttet med rømme og revet ingefær. Ha salaten i en bolle sammen med asparges og tomater. Ha på krabbemiksen. Server med godt brød.ROASTBIFF-SALAT(Til 4 personer)700 g roastbiff, spør om du kan få ferdig stekt, men ikke delt opp. Da kan du skjære tykke skiver selv. Du kan evt. kjøpe rått kjøtt og steke selv.3 store rødløk400 g aspargesbønner15 g marinerte, grønne oliven2 hoder radicchio rossoDressing6 ekte ansjos2 ts dijon sennep2 ss hvitvinseddik7 ss god olivenolje1 bt persilleDel løken i tykke skiver og pensle med olje. Grill dem helst på en grillpanne, hvis du har. Hvis ikke, bruk vanlig stekepanne eller grill dem i ovnen. De skal bli godt grillet og myke. Sett løken til side. Kok bønnene kort, til de er møre. De tynneste bønnene klarer segmed et par minutter. Avkjøl. Hakk ansjos og bland den sammen med sennep, eddik, olje, pepper og hakket persille. Bland bønnene med halvparten av dressingen. Skjær kjøttet i skiver og anrett med blader av salat, ev. del i strimler, løk, bønner og kjøtt. Ha over resten av dressingen. Her kan du ev. servere sammen med nypoteter hvis du ønsker.COUSCOUS MED KIKERTER(Til 4 personer)3 dl couscous2 grillede paprika fra glass/boks2 ss hvitvinseddik1 fedd hvitløk1 bt korianderen neve mynteblader6 ss god olivenoljesalt og nykvernet pepper250 g tomater1 boks kikerter1 agurkristede pinjekjernerKok couscous etter anvisning på pakken. Bland eddik, presset hvitløk, hakket koriander og mynte og olivenolje. Skrell agurken, del den på langs og skrap ut kjernene med en teskje. Del agurken i biter og tomatene i båter. Hell av vannet på kikertene. Ha couscousen i en bolle. Bland inn agurk, tomater og kikerter. Hell over dressingen og bland godt.SALAT MED AKKARRINGER(Til 4 personer)40 g tørket bananchips1/2 moden banan2 ss sesamolje1 ss hvitvinseddik1 ss fishsauceolivenolje til ønsket konsistens1/2 kg akkarringer, gjerne blandet, noen med frityrdeig og noen utensolsikkeolje til fritering1 hode friseesalatKnus bananchipsen i en morter. Ha det i en blender sammen med sesamolje, eddik ogfiskesaus. Kjør og ha i olivenolje sakte. Stopp når du får ønsket konsistens. Varm oppoljen i en liten kjele, og friter akkarringene når oljen er varm nok. Test med en før duhar oppi flere. De skal bare ligge til de er gylne. Friterer du uten deig, så smak deg fram.Anrett friseesalat, akkarringer, og sprinkle over sausen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer