Kultur & Underholdning

Salig salat

Her er salatene ingen kanin ville likt. Men som du blir mett og lykkelig av.

Publisert
Sist oppdatert
Tekst/foto: Hanne Buxrud










RØDBET- OG GEITOSTSALAT
(Til 4 personer)
2 ss estragon
skallet fra 2 sitroner
2 ts klar honning
2 ss hvitvinseddik
4 ss valnøttolje
salt og nykvernet pepper
500 g rødbeter
100 g chèvre, det finnes flere gode fra norske ysterier
1 pk ruccola
70 g valnøtter

Kok rødbetene i 20 minutter, 30 hvis de er store. Avkjøl litt og hold dem under rennende, kaldt vann, da kan du «vri» av skallet. Del dem i cirka 1 cm store firkanter. Ha dem i en bolle. Bland hakket estragon, sitronskall, honning, eddik og valnøttolje og smak til med salt og pepper. Ha halvparten av dressingen over rødbetene. Ha ruccola, valnøtter og
ostebiter i en bolle. Bland og ha i sammen med rødbetene. Ha i resten av dressingen. Server gjerne med valnøttbrød.

SALADE LYONNAISE
(Til 4 personer)
4 kyllingbryst
1 pk bacon, gjerne de du får
kjøpt i tykke skiver, ev. salatbacon
4 egg
1 pk blandet salat
4 tomater
1 dl valnøtter
1 ciabatta e.l. til krutonger
2 ts dijonsennep
4 ts rødvinseddik
4 ss olivenolje
salt og pepper
ev. gressløk

Del baconet i små biter og fres det til det er sprøtt. Del kyllingbrystene i strimler eller biter, og stek dem til de er gjennomstekte. Jeg pleier å steke dem nesten ferdig, så tar jeg pannen vekk fra platen så kjøttet godgjør seg på ettervarmen. Jeg tror det blir mindre tørt da. Del tomatene i båter og bland sammen dressing. Har du en ballongvisp, er den perfekt til å lage en luftig vinaigrette. Bland først sennep og eddik. Pisk godt mens du heller
oljen i en tynn stråle inn i sennepsblandingen. Smak til med salt og pepper. Eggene skal du
posjere. Det gjør du ved å koke opp vann sammen med litt salt og noen ss med eddik. Ha ett egg om gangen i for eksempel en liten kaffekopp. Når vannet koker, setter du kjelen litt til side og senker varmen. Hell egget forsiktig ned i vannet. Posjer i 3 minutter. Anrett salat, tomater, kylling og bacon i skåler. Legg det posjerte egget på toppen og legg på noen valnøtter og ev. klipp over litt gressløk.

KRABBESALAT
(Til 4 personer)
200 g asparges
20 cherrytomater
skall og saft fra 1 sitron
2 ss klar honning
4 ss olivenolje
salt og nykvernet pepper
1 pk med blandet salat
4 fylte krabbeskjell
noen ss rømme
2 cm revet frisk ingefær hvis du vil
Godt brød

Kok aspargesen lett i saltet vann, 2–3 minutter. Hell av vannet og avkjøl. Del tomatene i to og bland dem med aspargesen. Miks sitronskall, saft, honning, olje og smak til med salt og pepper. Bland krabbekjøttet med rømme og revet ingefær. Ha salaten i en bolle sammen med asparges og tomater. Ha på krabbemiksen. Server med godt brød.

ROASTBIFF-SALAT
(Til 4 personer)
700 g roastbiff, spør om du kan få ferdig stekt, men ikke delt opp. Da kan du skjære tykke skiver selv. Du kan evt. kjøpe rått kjøtt og steke selv.
3 store rødløk
400 g aspargesbønner
15 g marinerte, grønne oliven
2 hoder radicchio rosso

Dressing
6 ekte ansjos
2 ts dijon sennep
2 ss hvitvinseddik
7 ss god olivenolje
1 bt persille

Del løken i tykke skiver og pensle med olje. Grill dem helst på en grillpanne, hvis du har. Hvis ikke, bruk vanlig stekepanne eller grill dem i ovnen. De skal bli godt grillet og myke. Sett løken til side. Kok bønnene kort, til de er møre. De tynneste bønnene klarer seg
med et par minutter. Avkjøl. Hakk ansjos og bland den sammen med sennep, eddik, olje, pepper og hakket persille. Bland bønnene med halvparten av dressingen. Skjær kjøttet i skiver og anrett med blader av salat, ev. del i strimler, løk, bønner og kjøtt. Ha over resten av dressingen. Her kan du ev. servere sammen med nypoteter hvis du ønsker.

COUSCOUS MED KIKERTER
(Til 4 personer)
3 dl couscous
2 grillede paprika fra glass/boks
2 ss hvitvinseddik
1 fedd hvitløk
1 bt koriander
en neve mynteblader
6 ss god olivenolje
salt og nykvernet pepper
250 g tomater
1 boks kikerter
1 agurk
ristede pinjekjerner

Kok couscous etter anvisning på pakken. Bland eddik, presset hvitløk, hakket koriander og mynte og olivenolje. Skrell agurken, del den på langs og skrap ut kjernene med en teskje. Del agurken i biter og tomatene i båter. Hell av vannet på kikertene. Ha couscousen i en bolle. Bland inn agurk, tomater og kikerter. Hell over dressingen og bland godt.

SALAT MED AKKARRINGER
(Til 4 personer)
40 g tørket bananchips
1/2 moden banan
2 ss sesamolje
1 ss hvitvinseddik
1 ss fishsauce
olivenolje til ønsket konsistens
1/2 kg akkarringer, gjerne blandet, noen med frityrdeig og noen uten
solsikkeolje til fritering
1 hode friseesalat

Knus bananchipsen i en morter. Ha det i en blender sammen med sesamolje, eddik og
fiskesaus. Kjør og ha i olivenolje sakte. Stopp når du får ønsket konsistens. Varm opp
oljen i en liten kjele, og friter akkarringene når oljen er varm nok. Test med en før du
har oppi flere. De skal bare ligge til de er gylne. Friterer du uten deig, så smak deg fram.
Anrett friseesalat, akkarringer, og sprinkle over sausen.

Rødbet- og geitostsalat
Rødbet- og geitostsalat Vis mer
Salade Lyonnaise
Salade Lyonnaise Vis mer
Krabbesalat
Krabbesalat Vis mer
Roastbiffsalat
Roastbiffsalat Vis mer
Couscous med kikerter
Couscous med kikerter Vis mer
Salat med akkarringer
Salat med akkarringer Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer