Dorthe Skappel:

- Salto kom til oss i en vond tid

Da Dorthe Skappel og familien trengte det som mest, kom Salto.

DORTHE SKAPPEL: Salto har egen sutteklut, et teppe han alltid har med seg: 
– Han kan bruke fem minutter på å rigge seg til. Finner han ikke teppet, henter han ting som er mine og legger seg for å sove med dem. Det er sikkert fordi det lukter litt av oss, forteller Dorthe. FOTO: Truls Qvaler
DORTHE SKAPPEL: Salto har egen sutteklut, et teppe han alltid har med seg: – Han kan bruke fem minutter på å rigge seg til. Finner han ikke teppet, henter han ting som er mine og legger seg for å sove med dem. Det er sikkert fordi det lukter litt av oss, forteller Dorthe. FOTO: Truls Qvaler Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«A dog's purpose» heter en film av Lasse Hallstöm, om en hundesjel som gjenfødes i stadig nye hundeskikkelser, hos nye eiere: Idrettstalentet som blir handikappet etter en ulykke, enkemannen som sørger over kona, den usikre ­ungjenta som får seg kjæreste takket være hunden – og ­hunden som på dødsleiet takker jenta for å ha gitt henne «et av sine beste liv». Og hele tiden spør hunden seg: What's a dog's purpose? Hva er meningen med å være hund? Svaret finner han til slutt: å gi menneskene lykke og glede.

Slik var det kanskje også for Dorthe Skappel og datteren Marthe. Ja, kanskje for hele familien? Helt fra Dorthe vokste opp med golden retrieveren Tavarich, som betyr venn på ­russisk. Via blandingshunden Mira, som var som et søsken for Dorthes døtre Marthe og Maria, og som ble så gammel at hunden til slutt selv ba om å få slippe. Til Salto – den to år gamle blandingshunden som kom til dem som lodden valp for to og et halvt år siden, da familien trengte det som mest.

– Salto kom til oss i en vond tid, sier Dorthe Skappel (55), og klør den brunspraglete pelsen. Tykkere enn mye annen pels. Varmere også.

– Det var fint å flytte fokus over på noe annet. En ny start. Noe hyggelig.

– Ja, sier datteren Marthe Skappel (26). Klapper Salto, hun også. Husker den vonde tiden som var vanskelig å ­komme seg gjennom.

– Salto er blitt veldig omsorgsfull på grunn av det.

LES OGSÅ: Tre generasjoner skaper-Skappel

– Da jeg ringte, fikk jeg vite at Salto allerede var bortbestilt

Hva de gikk gjennom? Det vet de bare selv. Og kanskje muligens Salto? Dorthe var den som satte seg på nettet og begynte å lete etter valp. Falt for et brunspraglete nøste på andre siden av Hardangervidda. En blandingshund av typen australian shepherd/border collie/akita.

– Da jeg ringte, fikk jeg vite at Salto allerede var bortbestilt, forteller Dorthe.

– Men da eieren hørte hva jeg het, fortalte hun at ­bestemoren til Salto het Dorthe og var oppkalt etter meg.

Hun smiler:

– Så Salto var jo ment å komme til oss.

VALP: Hele familien bidrar i bedriften – også Salto, som sitter på sitt hjemmestrikkede teppe. FOTO: Skjermdump Instagram
VALP: Hele familien bidrar i bedriften – også Salto, som sitter på sitt hjemmestrikkede teppe. FOTO: Skjermdump Instagram Vis mer

Mor og datter satte seg på flyet til Bergen. Med reisebag og teppe til den lille.

– Det er alltid veldig spesielt å hente en ny valp, sier Dorthe.

– Eierne skal gi fra deg et nydelig, lite vesen. Hele familien deres var samlet for å ta adjø. Salto var den siste valpen i kullet som reiste.

De husker en usikker liten valp som ikke ville dra fra moren sin. På flyet hjem brøt Marthe alle sikkerhetsregler og lot valpen stikke hodet opp av glidelåsen i reisebagen. ­Klappet og trøstet som best de kunne.

I dag er det gått to og et halvt år siden Salto på nølende klør første gang krysset parketten hjemme hos Dorthe på Ekeberg. Siden han fikk sin egen kurv ved siden av dobbeltsengen og lå og klynket etter hundemamma, og kanskje spurte seg selv: Hva er meningen med å være hund?

– Fikk du ikke lyst til å ta ham opp i sengen?

– Jo, sier Dorthe.

– Men det gjør man ikke. Jeg gjør i hvert fall ikke det. Han får ligge i kurven sin på gulvet, ikke i sengen eller i sofaen.

Hun sender datteren et ertelystent blikk:

– Men jeg tror det sklir litt ut nede hos Marthe. Haha. Når han har vært der, ser jeg hvordan han legger labben på sofaen her og liksom spør om han får lov. Og jeg har faktisk sett et bilde av Anders og Salto ligge sammen i sofaen, så jeg har bildebevis!

LES OGSÅ: Slik har Skappel- og Langmo-genserne blitt en kjempesuksess

GODE KLEMMER: I to og et halv år har Salto gitt de beste klemmene akkurat når Dorthe og Marthe har trengt det. FOTO: Truls Qvaler
GODE KLEMMER: I to og et halv år har Salto gitt de beste klemmene akkurat når Dorthe og Marthe har trengt det. FOTO: Truls Qvaler Vis mer

– Jeg husker jeg ringte til Jon og sa: «Du skal bli far!»

Dorthe og Marthe har Salto på deling. I ukedagene bor han i byen med Marthe og samboeren Anders. I ­helgene hos Dorthe og Jon, for det meste på hytta på Koster.

– Å få hund var en overenskomst mellom Marthe og meg, sier Dorthe.

– Jeg husker jeg ringte til Jon og sa: «Du skal bli far!» Jeg var jo over 50 år, så det var jo helt krise.

Marthe ler.

– Vi bare gjorde det, og var veldig spente på hvordan han skulle bli tatt imot av de andre. Men fra det øyeblikket de fikk se ham, var de solgt.

Marthe er samboer med Anders Kurås, som er konsulent innen psykiatri. Mens søsteren Maria har tre barn med mannen Andreas Holzweiler, har Marthe og Anders foreløpig bare Salto. Ikke bare, forresten:

– Da Anders møtte Salto, gikk han liksom i tusen knas, forteller Marthe, og imiterer et over middels hengivent ansikt.

– Han er utrolig glad i Salto.

Dorthe er enig:

– Vi har veldig forskjellige funksjoner overfor Salto. Jon og jeg er besteforeldrene hans. Og han er «sønnen» til Marthe og Anders.

– Ja, ler Marthe.

– Men jeg angrer litt på at jeg begynte å la ham få ligge i sofaen. Nå har han tatt min plass!

Salto er på sin første tur klokken 08.00. Men i helgene, hos Dorthe, må han vente litt lenger:

– Jon står opp først og lager kaffe og litt sånt til meg, og da kan Salto godt vente.

En gang overhørte Dorthe svigersønnen Anders si: «Salto og jeg tenkte vi skulle steike oss biff til middag.» Selv serverer Dorthe Salto kun hundemat. Lar det aldri falle biffbiter ned fra fjøla når hun står over grytene.

– I hundemat får han alt han ­trenger.

LES OGSÅ: Dorthe Skappel: - Jeg er ikke blant dem som kan bli deprimert av høsten, jeg synes den er inspirerende og flott

KLIPPER SALTO SELV: Salto har aldri vært hos hundefrisøren. Når pelsen tover seg, tar Dorthe fram saksen og klipper sveis ved ørene og halen. 
– Jeg burde børste ham en gang i uken, men han hater det, sier Dorthe. FOTO: Truls Qvaler
KLIPPER SALTO SELV: Salto har aldri vært hos hundefrisøren. Når pelsen tover seg, tar Dorthe fram saksen og klipper sveis ved ørene og halen. – Jeg burde børste ham en gang i uken, men han hater det, sier Dorthe. FOTO: Truls Qvaler Vis mer

En følsom sjel

Hun beskriver Salto som en ­følsom sjel. Når rakettene smeller på nyttårsaften, klynker han og må trøstes, men det er én ting som skremmer ham enda mer:

– Vi ble angrepet av en flokk ­kviger på Koster for en stund siden, forteller hun.

– Det kunne blitt skikkelig dramatisk. 12–13 kviger omringet oss, og Jon måtte trå til og skremme dem unna med en kjepp. Salto ble veldig redd, så nå holder han seg på avstand fra kyr.

Marthe bekrefter at Salto er litt «pinglete».

– Mira hadde nok mer selvtillit og pågangsmot. En vanlig hund hopper jo rett inn i bilen, men Salto liksom sier «Ååå, jeg klarer ikke», og så må man heie og si: «Heia Salto! Heia Salto!» Han er litt bortskjemt. Men han er ekstremt smart også, og når jeg sier «Salto, hent teppet ditt», så går han og finner det.

Som hund så eier, heter det. Hvordan er det med Dorthe og Salto? Hva slags likheter har de? Hun tenker seg om.

– Hva tror du, Marthe? At vi begge er litt bustete og skeive?

Marthe ser fra moren til Salto, og så tilbake igjen:

– Noen synes Salto er den vakreste i verden, og andre sier «Jøss, så skabbete», liksom. Det er akkurat som med deg, mamma. Det handler om man liker typen eller ikke.

Dorthe ler.

– Det er kanskje sant. Litt som meg. Men jeg tror han ligner mest på deg, Marthe. Litt dårlig selvtillit og litt tenksom. Sånn var du også da du var liten. Torde ikke overnatte hos andre, og sånne ting. Men samtidig er du veldig bestemt og sterk.

Får mer oppmerksomhet enn sin kjente matmor

Marthe har tatt seg av lydighetstreningen. Da hun var 11 år, gikk hun på sitt første kurs med Mira og fikk skryt for sitt gode hundetekke. På de tre daglige turene i byen løper Salto fritt ved siden av sykkelen uten å stikke av. Hos Dorthe springer han løs i Ekebergskogen. Til og med sauene på Koster får være i fred, til tross for at han har gjeterblod i årene.

– Når vi går i byen, er jeg så stolt når han går helt klistret inntil leggen min, uten bånd, forteller Dorthe.

Som kjent ansikt, hvem får egentlig mest oppmerksomhet av matmor og Salto?

– Salto. Uten tvil! svarer Dorthe, som til tross for en ­glamorøs i tv-framtoning ikke kunne drømme om å ta Salto med på hundespa:

– Absolutt ikke. Salto og jeg er like skeive begge to. That's the story of my life. Alt er litt på halv tolv og skeivt med meg.

– Det bærer ikke så mye preg av det her, sier vi. Hinter til designlamper, kunst og lekre møbler. Finner i rettferdighetens navn malingsflekker på benken – og spor av klør over parketten.

– Noen matcher alt de har i huset og setter alt sentrert og symmetrisk, sier Dorthe.

– Jeg liker at ting ikke passer helt sammen. Salto er ikke sentrert i det hele tatt. Jeg synes det er mye morsommere med det usymmetrisk. Det er nok derfor jeg har en blandingshund. Renrasede hunder blir litt for forutsigbare.

– Du ville aldri hatt en renraset hund, mamma, sier Marthe, og legger til at navnet egentlig ikke passer så godt på ham:

– Det var mye fram og tilbake, men til slutt landet vi på Salto, selv om han ikke er typen som tar noen salto med det første. Han burde vel heller hett noe sånt som Ferdinand. Men han har mange kallenanvn, da. Salt, Salo, Saldo Sal og Lillegutt.

Hvordan gikk det da barnebarna kom i hus? Når Salto ikke lenger fikk være «enebarn», og en åtteåring og en femåring – og en guttebaby som ennå ikke har fått navn – tok oppmerksomheten?

– Han er veldig beskyttende mot de små og legger seg på rommet sammen med jentene, forteller Dorthe.

– Og han har lært seg å gi klemmer. Han går opp på bakbeina og legger ­labbene rundt halsen. Men barna er jo små, så de går jo over ende av det.

Marthe legger til:

– Maria sier at han sluttet å klemme henne da hun fikk barn. Når hun koser med den nye babyen, kommer han og presser seg ned mellom henne og babyen.

Hvor Salto er på rangstigen? Dorthe tenker seg om.

– Han er nok nederst.

Marthe skyter inn:

– Det hadde vært ganske ille om han ikke var nederst. Sånn som gamle damer som har hunder som begynner å bestemme over dem.

Dorthe nikker:

– Ja, når bikkja knurrer fordi du har tatt plassen dens i sofaen.

LES OGSÅ: Svensk studie: Hundeeiere er friskere og lever lenger

HJEMMESTRIKKET SLØYFFE: Så stolt og fin med sløyfe som matmor Dorthe har strikket. FOTO: Skjermdump Instagram
HJEMMESTRIKKET SLØYFFE: Så stolt og fin med sløyfe som matmor Dorthe har strikket. FOTO: Skjermdump Instagram Vis mer

– Jeg strikket en genser til ham en gang, og han hatet den

Dorthe strikker i gjennomsnitt fire timer per dag. Har sammen med døtrene bygget et strikkeimperium, med den lettstrikkede ­Skappelgenseren som gjennombruddsplagg. Siden har det gått i nye kolleksjoner, og i oppkjørselen står bil med firmalogoen. Hva med Salto? Vanker det strikkeplagg på ham?

– Jeg strikket en genser til ham en gang, og han hatet den, forteller Dorthe.

– Da han fikk den på, så han på meg med lidelse i blikket: «Kødder du? Jeg er født med pels!» Og genseren var litt sånn tight i front, også. Men han har sitt eget garn, ­Saltoprint, inspirert av fargene hans. Og en egen genser som heter «Bestevenn».

Er det lov å spørre hvor mange strikketøy Salto har tygget i stykker for dem?

– Ja, det er ikke få, innrømmer Dorthe.

– På Koster en gang hadde vi glemt teppet hans, så han fikk låne en genser jeg hadde strikket. Men neste morgen hadde han spist opp hele fronten. Det var bare trådene igjen.

Hva er det viktigste hunden gir dem? Hva får de av å være «mødre» til en lodden kar med pels som blir til dreads i fuktig vær?

– Det er sykt mye selskap i en hund, sier Marthe.

– Og man føler seg trygg. En gang kom det en fyr ­løpende ut av en gate med en planke med spiker i. Jeg skvatt skikkelig, og Salto merket det, reiste bust til dobbelt størrelse og begynte å knurre. Hunder merker når man selv blir redd.

Dorthe mener å ha hund er en ­fantastisk måte å komme seg ut på:

– Når det er kaldt, er jeg ikke den første til å ta på meg parkdressen, men med Salto gjør jeg det. Og vi har jo ­hytte midt i svarteste skauen, så når jeg går i bekmørket, er det godt å ha med seg en hund som sier fra.

– Du føler deg tryggere?

– Ja. Jeg føler meg trygg med Salto. Som barn var jeg mørkeredd, men med Salto går jeg i mørket uten problem.

– En morgen ville hun bare ikke ­reise seg mer

Et hundeliv får til slutt en ende. Slik er det. Dorthe husker tvilen. Om de skulle orke å få en ny hund. For en dag vandret Mira videre. Det 13 år gamle familiemedlemmet, med grå hår på ­snuten og magekreft med spredning.

– En morgen ville hun bare ikke ­reise seg mer. Hun takket for seg, forteller Dorthe.

– Vi tok vi henne med til sykehus for hunder. Å avlive en hund er noe av det verste du kan være med på, men til slutt må man krype til korset og si at nok er nok.

– Var du med inn?

– Nei, Marthe var med henne. Og det må man vurdere når man skal ha en ny hund: Vil jeg orke å gå gjennom det en gang til?

Men ennå er det lenge til. Salto, en ­leken toåring, som liker å gi klemmer og som kanskje har glemt sin hundemamma i Bergen. Som lager riper i parketten og minner i hjertet – og som fortsatt håper at et stykke biff en vakker dag skal falle ned fra fjøla til mamma Dorthe. Og som tar rennefart opp i sofaen så fort han kommer hjem til mamma Marthe.

Hvordan er det? Har Salto levd opp til det han skulle? Meningen med hundelivet?

– Ja, sier Dorthe og Marthe i munnen på hverandre.

– Salto var verdens beste fra han kom inn døren. Han fylte den rollen fra første stund.

LES OGSÅ: Hunden Luna har snart 100 000 følgere på Instagram

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer