Selvmord

Samlivsbrudd er en viktig årsak til selvmord

- Helt klart en sammenheng, sier ekspert.

SELVMORD: Etter en samlivsbrudd er det mange som opplever å miste nettverk og støtte i hverdagen. Det kan øke belastningen, sier ekspert.  Foto: Shutterstock / Antonio Guillem
SELVMORD: Etter en samlivsbrudd er det mange som opplever å miste nettverk og støtte i hverdagen. Det kan øke belastningen, sier ekspert. Foto: Shutterstock / Antonio Guillem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år registreres det i gjennomsnitt 530 selvmord i Norge, og det er én av de vanligste dødsårsakene blant unge. Selvmord skaper stor smerte for dem som blir berørt, men forekomsten har vært nesten konstant de siste 20 årene, viser Folkehelserapporten 2014. Årsaken til selvmord kan være alvorlige psykiske problemer som angst og depresjon, men også andre kriser som samlivsbrudd.

LES OGSÅ: Derfor er det viktig med mer åpenhet rundt selvmord

- Samlivsbrudd er alltid en belastning, og livskriser kan generelt være en risikofaktor for selvmord. Det gjelder både samlivsbrudd, å miste jobben eller om noen du er glad i dør. Krisen kan utløse sorg, tristhet og psykiske plager som depresjon, sier Fredrik A. Walby, som er forsker og psykologspesialist ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygning, Universitetet i Oslo.

Tidligere forskning viser at selvmordsrisikoen er fire til seks ganger høyere for noen som nettopp har opplevd et samlivsbrudd. 

Høyt alkoholforbruk er en kjent risikofaktor for selvmord

Walby forteller at spesielt menn har økt sjanse for et stort alkoholforbruk etter et samlivsbrudd, og for noen blir det en måte å flykte fra de vonde følelsene på. 

- Høyt alkoholforbruk er en kjent risikofaktor for selvmord. For mange vil også samlivsbrudd gjøre at man mister nettverk og støtte i hverdagen, som begge deler kan øke belastningen og gjøre at man velger uheldige løsninger, sier Walby.

Samlivsbrudd kan også komme som en reaksjon på psykiske problemer over lang tid, eller på grunn av et høyt alkoholforbruk. Derfor kan det gå begge veier.

LES OGSÅ: - Det er mer sosialt akseptert å drikke alkohol i hverdagen

- Helt klart en sammenheng 

- Norsk forskning viser at det helt klart er en sammenheng mellom samlivsbrudd og selvmord. Det er mange grunner til det, og man vet at det kan være utfordrende å plutselig bli alene, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

Han forteller at kvinner ofte er flinkere til å bevare relasjoner og vennskap mens de er i et forhold, og derfor har et større nettverk å falle tilbake på etter et brudd. Menn er ofte mer ofrende, og venner blir satt på vent. 

- I tillegg er det mange som forbruker mer alkohol og narkotika når de er single enn når de er i et parforhold. Da døves smerten der og da, men blir enda sterkere etterpå. Man kan si at følelsene kommer med renter, sier Winther. 

En som er nysingel, nedfor og drikker alkohol, kan ha lavere terskel for å gjøre noe dumt. 

LES OGSÅ: Julen trigger samlivsbrudd

PSYKISK KNEKK: Samlivsbrudd kan føre til en psykisk knekk og sykemeldinger, sier ekspert.  Foto: Shutterstock / Kichigin
PSYKISK KNEKK: Samlivsbrudd kan føre til en psykisk knekk og sykemeldinger, sier ekspert. Foto: Shutterstock / Kichigin Vis mer

Stor samfunnsøkonomisk belastning

Winther forteller at det er en kjent sak at samlivsbrudd er en stor samfunnsøkonomisk belastning, fordi det er årsaken til mange sykemeldinger. 

- Ofte kan samlivsbrudd gi en knekk i psyken, som kan føre til at man blir hjemme fra jobb. Det er dyrt for samfunnet, og kan forhindres ved å for eksempel tilby gratis samlivskurs, sier han.

Winther understreker at det er viktig å huske at følelsene går over.

- Mange med kjærlighetssorg føler at de aldri vil finne noen de kan elske like høyt, men slik er det ikke. Noen føler også at situasjonen er uhåndterlig på grunn av økonomi, bosted eller felles barn. Men det ordner seg som regel greit, sier han.

LES OGSÅ: - Skilsmisse er en av de tøffeste livskrisene man kan oppleve

Dette kan du gjøre

Sliter du med selvmordtanker, eller er bekymret for noen du kjenner?

- Det er viktig å bruke det nettverket du har, og prøve å skaffe et nytt. Hold deg i aktivitet, og unngå uheldige mestringsstrategier som rus og alkohol. Prøv også å unngå tilbaketrekning og isolasjon, sier Walby.

Han understreker at dersom du sliter tungt, bør du absolutt søke hjelp hos fastlegen.

LES OGSÅ: Mistet mor og ekskone i selvmord

Her kan du henvende deg:

Trenger du noen å snakke med, kan du ringe Krisetelefonen 815 33 300, hjelpetelefonen til Mental Helse 116 123 eller alarmtelefonen for Barn og Unge 116 111.

Ellers kan du kontakte:

  • Fastlegen din.
  • Privatpraktiserende psykolog. 
  • Kirkens SOS. Døgnåpen tjeneste.
  • På nettsidene til Rådet for psykisk helse finner du informasjon om psykiske helseplager, og hvor du kan henvende deg hvis du trenger hjelp.  
     

Er selvmordfaren akutt, ring 113.

LES OGSÅ: Derfor er selvmord smittsomt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer