Selvmord

Samlivsbrudd er en viktig årsak til selvmord

- Helt klart en sammenheng, sier ekspert.

SELVMORD: Etter en samlivsbrudd er det mange som opplever å miste nettverk og støtte i hverdagen. Det kan øke belastningen, sier ekspert.  Foto: Shutterstock / Antonio Guillem
SELVMORD: Etter en samlivsbrudd er det mange som opplever å miste nettverk og støtte i hverdagen. Det kan øke belastningen, sier ekspert. Foto: Shutterstock / Antonio Guillem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år registreres det i gjennomsnitt 530 selvmord i Norge, og det er én av de vanligste dødsårsakene blant unge. Selvmord skaper stor smerte for dem som blir berørt, men forekomsten har vært nesten konstant de siste 20 årene, viser Folkehelserapporten 2014. Årsaken til selvmord kan være alvorlige psykiske problemer som angst og depresjon, men også andre kriser som samlivsbrudd.

LES OGSÅ: Derfor er det viktig med mer åpenhet rundt selvmord

- Samlivsbrudd er alltid en belastning, og livskriser kan generelt være en risikofaktor for selvmord. Det gjelder både samlivsbrudd, å miste jobben eller om noen du er glad i dør. Krisen kan utløse sorg, tristhet og psykiske plager som depresjon, sier Fredrik A. Walby, som er forsker og psykologspesialist ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygning, Universitetet i Oslo.

Tidligere forskning viser at selvmordsrisikoen er fire til seks ganger høyere for noen som nettopp har opplevd et samlivsbrudd. 

Høyt alkoholforbruk er en kjent risikofaktor for selvmord

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer