Kroppspress:

Sandra Lyng deler ærlig bilde

– Jeg var en av dem som aldri følte meg god nok, forteller Sandra Lyng til KK.

BRA NOK: Sandra Lyng forteller følgerne sine at de er bra nok som de er, uten å måtte manipulere bildene sine. FOTO: Truls Qvale
BRA NOK: Sandra Lyng forteller følgerne sine at de er bra nok som de er, uten å måtte manipulere bildene sine. FOTO: Truls Qvale Vis mer
Publisert

At sosiale medier har bidratt til større kroppspress på grunn av retusjerte og «perfekte» kropper fra influensere og store kjendiser som Kardashians, er ikke sjeldent oppe til diskusjon.

Artist Sandra Lyng (34) har lenge vært en offentlig stemme i denne kampen, hvor hun kjemper for å stoppe nettopp denne formen for kroppspress.

Ble en annen person på 2 minutter

Nylig delte artisten to bilder av seg selv i badedrakt på sin egen Instagram-konto. Det første bildet er kanskje det vi er mest vant til å se i den populære bildedelings-appen; retusjert kropp fra topp til tå.

– Dette er ikke meg, skriver hun under bildet før hun fortsetter:

«Sveip for ekte bilde.

Liten påminner om at mye her inne er retusjert, posert eller operert.

Du er fin som du er. Jeg er fin som jeg er. Og dem som tar sånne valg – også fine som dem er.

Jeg er ikke her for å dømme noen. Vil bare minne deg på at du er bra nok.»

Det andre bildet er den uredigerte versjonen. Setter vi de to bildene ved siden av hverandre, ser vi på det første bildet en Sandra med smalere midje, armer og lår, større bryster og rompe, fyldigere hår, full makeup med markerte ansiktskonturer og en plettfri hud.

I en story hvor hun deler sitt eget innlegg forteller hun at det tok henne kun to minutter å «bli til en annen person», da hun redigerte badedrakt-bildet av seg selv.

Synes det er trist

Til KK forteller Sandra at hun la ut innlegget fordi hun vet at vi blir eksponert for falske bilder hele tiden – og det synes hun er trist.

Hun synes det er trist at kvinner føler de må filtrere og retusjere bort fine linjer og uren hud, som oftest er veldig ren. Og trist at det blir retusjert bort såkalte skavanker som cellulitter, strekkmerker og ujevnheter, som egentlig bare er smilehull, normal hud og små bevis på at man har smilt, ledd og levd.

– Og trist at vi i det hele tatt føler at vi må endre på utseendet vårt før vi kan dele det med verden. Da er det noe galt med verden, spør du meg. Eller sosiale medier, forteller Sandra til KK.

Hun sier også at hun postet bildet fordi hun vet hva slike manipulerte bilder kan gjøre med psyken.

– Og det er ikke bra. Det florerer av retusjerte bilder på sosiale medier – og det er vanskelig å se hvilke bilder det er blitt endret på.

Hun stiller spørsmål til hvordan slike bilder påvirker unge som fortsatt leter etter identiteten sin – og som gjerne vil være bra nok, kul nok og pen nok. Og hva det gjør med oss alle når vi ser oss i speilet og ser noe helt annet enn det «alle andre» ser ut som.

BRENNER FOR PSYKISK HELSE: Sandra forteller til KK at hun vil fortsette å dele innlegg som sitt siste, helt til folk ikke vil høre om det mer. FOTO: Christopher Caspersen
BRENNER FOR PSYKISK HELSE: Sandra forteller til KK at hun vil fortsette å dele innlegg som sitt siste, helt til folk ikke vil høre om det mer. FOTO: Christopher Caspersen Vis mer

– Om det er bevisst eller ikke, så sammenligner vi oss. Og mange har en tendens til å sammenligne sine egne svake sider med andres sterke, forteller hun og legger til:

– Jeg var en av dem som aldri følte meg god nok, og ble ofte fortalt at jeg ikke var det. Jeg har heldigvis klart å snu det nå. Jeg ønsker bare at vi skal like den vi er – som vi er.

Overveldende respons

Det er tydelig at Sandra brenner for psykisk helse og kampen mot kroppspress. Hun forteller at hun vil fortsette å dele innlegg som dette til folk ikke vil høre om det mer.

– Jeg vet at det ligger mye lykke i det å være glad i seg selv – og mye vondt i det motsatte.

Sandra synes responsen på innlegget har vært overveldende.

«Skulle ønske det ikke fantes retusjerings-apper!!! De ødelegger oss psykisk», lyder en kommentar.

«Er jo snart ingen som legger ut bilder som ikke er retusjerte», lyder en annen.

– Noen har også skrevet at de trodde det retusjerte bildet var ekte, fordi de har blitt så vant til å se det som er retusjert, forteller Sandra.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer