Rydde-coach:

Sanne drar hjem til folk som profesjonell opprydder

– Hva er det som er verst med rotet hjemme hos deg? spør Sanne Severinsen. Hun er en av de nye rydde-coachene.

RYDDE-COACH: – Noen utdanner seg til yogalærer eller starter et bærekraftig firma, men jeg ville bare rydde, sier Sanne Severinsen. Hun drar hjem til folk som profesjonell opprydder. FOTO: Nicoline Olsen
RYDDE-COACH: – Noen utdanner seg til yogalærer eller starter et bærekraftig firma, men jeg ville bare rydde, sier Sanne Severinsen. Hun drar hjem til folk som profesjonell opprydder. FOTO: Nicoline Olsen Vis mer
Publisert

Du har kanskje hørt om Netflix-fenomenet og opprydningsguruen Marie Kondo? Sanne Severinsen er coach og hjelper folk med å rydde etter det samme systemet som den japanske superrydderen. Ifølge Sanne Severinsens er det å rydde en ny form for mindfulness. Så i stedet for å gå på yoga eller reise på retreat burde alle sette i gang med å rydde i skuffer og skap og ordne opp i papirene sine.

Det kan virke som om hun har rett – i hvert fall hvis man skal tro denne artikkelen ‒ for i tillegg til at jeg fikk ryddet opp i mitt eget hjem, fikk jeg orden på ting jeg ikke har hatt orden på tidligere. Og jammen dukket det ikke opp et nøkkelknippe på bunnen av en liten krukke med binders og gummistrikker. Nøklene viste seg å passe perfekt i hengelåsen på loftet, og kaching! ‒ der gjemte det seg en fin, nesten ny vaskemaskin og ditto tørketrommel, klappet og klare til å bli solgt videre.

Jeg skulle egentlig akkurat til å kaste nøklene i søppelet da Sanne Severinsen stoppet meg: «Det der ser ut som nøklene til en hengelås. Har du en hengelås et sted?» Man har altså en del å tjene på å rydde opp hjemme, selv om det ikke blir millionbusiness à la Marie Kondo.

Marie Kondo har et system som baserer seg på at du skal starte med alle klærne dine, dernes bøker, papir, så diverse og til sist ting med affeksjonsverdi. FOTO: Nicoline Olsen
Marie Kondo har et system som baserer seg på at du skal starte med alle klærne dine, dernes bøker, papir, så diverse og til sist ting med affeksjonsverdi. FOTO: Nicoline Olsen Vis mer

Jeg er ikke «hoarder»-aktig nok til å komme på tv, men jeg har opprydningsproblemer

Men det er én ting å sitte i sofaen og la seg underholde av at Marie Kondo får amerikanske slasker og skrotnisser til å ta farvel med utgåtte sneakers – noe ganske annet er det å ta skrittet selv og hyre inn en coach til å rydde opp i sitt eget hus. For er det ikke bortkastede penger å betale for noe man egentlig burde ha fikset selv, når man en eller annen gang får tid?

Sanne Severinsen smiler og tar av seg støvlene da hun kommer inn i entreen i fireromsleiligheten min. Hun tar en rask rundtur i stuen, på rommene til barna, soverommet og kjøkkenet for å danne seg et overblikk. Hun tar også en titt ‒ etter å ha spurt høflig om lov ‒ i skuffer og skap. Det ser ikke så verst ut. For det første er jeg nok en ganske gjennomsnittlig rotekopp ‒ ikke noe spesialtilfelle, altså. For det andre har jeg selvfølgelig ikke klart å la være å rydde litt på forhånd.

Jeg er ikke «hoarder»-aktig nok til å komme på tv, men jeg har opprydningsproblemer nok til å være en av kundene til Rum Til Livet, som firmaet til Sanne Severinsen heter. De fleste av klientene hennes er helt vanlige folk og gjennomsnittlige rotekopper som meg selv. Etter rundturen i leiligheten setter vi oss ved spisebordet og planlegger hva vi skal gjøre de neste timene.

Sanne forteller kort sin egen historie. Hun er opprinnelig utdannet grunnskolelærer, men etter å ha vært sykmeldt to ganger på grunn av alvorlig stress, bestemte hun seg for å legge om livet sitt. Det var da hun fikk ideen til det hun lever av i dag.

– Da jeg slet med stressplager selv, hjalp det meg veldig å rydde opp hjemme. Det ga meg nærmest umiddelbart ro, stoppet tankekjøret og ga meg en følelse av å være produktiv tross alt. Det var også godt å kjenne at jeg hadde system i tingene mine. Da jeg ble frisk igjen, bestemte jeg meg for å ta skrittet videre og forsøke å leve av det. Noen utdanner seg til yogalærer eller starter et bærekraftig firma, men jeg ville bare rydde.

Hvorfor er det så vanskelig for oss å kvitte oss med ting?

Sanne Severinsen har tatt en coachutdanning for bedre å kunne forstå de bakenforliggende årsakene til rot og orden og for å kunne hjelpe folk med å få oversikt over tingene sine og overskudd i hverdagen. Men hvorfor er det så vanskelig for enkelte av oss å kvitte oss med ting, og hvorfor har nesten alle små «roteøyer» og områder i livet vårt og boligen vår som flyter ut, mens alt annet er i sin skjønneste orden?

De fleste av kundene til Sanne Severinsen er «samlere» som har problemer med å kvitte seg med ting, men det finnes mange personlige varianter av uorden og manglende oversikt.

– En veldig stor del av det å rydde handler om å gi slipp på ting, og det er noe de fleste, og spesielt mine kunder, har problemer med. Så det å gi slipp på ting uten å få dårlig samvittighet, uten å få skyldfølelse og uten å være redd for å angre eller for å mangle noe på et senere tidspunkt, er ganske sentralt i samtalene jeg har med de kvinnene jeg hjelper.

– Men det ser ikke ut til å være noe problem for deg. Du er flink til å rydde, virker det som. Men du har det så travelt når du rydder at du ikke alltid har hodet med deg når du gjør det. Da blir resultatet ofte at det ser ryddig og fint ut på overflaten, men så har du fortsatt massevis av rot i skuffer og skap, eller for eksempel en kasse full av alt mulig skrot fra skuffer du akkurat har tømt. Da er det lett å komme i skade for å kaste ut noe av verdi, sier Sanne Severinsen og henviser til roteskuffen min på kjøkkenet, som jeg tømmer med jevne mellomrom ‒ for eksempel når jeg leier ut leiligheten til Airbnb.

FOTO: Nicoline Olsen
FOTO: Nicoline Olsen Vis mer

I skapet i gangen har jeg en vinkasse full av innholdet fra roteskuffen sist gang jeg tømte den.

Du har lett for å kvitte deg med ting, men du kaster kanskje feil ting og sparer på det som ikke er så viktig.

Meditativt og meningsfullt

Hun har rett. Når jeg først begynner å rydde, går jeg helt amok. Barna mine hater det. Da de var mindre, sto de ofte på hodet i søppelkassen utenfor og så ulykkelig på hverandre og ropte på faren sin: «Hun har kastet klærne og tegningene og bamsene mine!» Så halte de den ene gjenstanden etter den andre opp fra søppelet. Kastingen min er på grensen til tyveri og kan i hvert fall karakteriseres som «bevisst fjerning av andres eiendom».

Men det skal sies at jeg også er fullstendig likegyldig til mine egne ting når jeg er i det hjørnet. For da vil jeg bare ha orden og synes at vi mennesker bruker altfor mye tid på materielle ting – først på å ønske oss og begjære dem, så på å skaffe oss dem og gjerne også på å angre på at vi har kjøpt dem, og så på å kvitte oss med dem.

– Hva er det som er verst med rotet hjemme hos deg? spør Sanne Severinsen. Hun vil at jeg selv skal peke på «problemet» og løse det. Det var egentlig det jeg håpet at hun skulle fikse med et trylleslag ved å innføre smarte systemer, slik at jeg ikke alltid trenger å lete etter nøkkelknipper og betalingskort. Jeg trodde også hun skulle komme med sånn liten fiks manual til hvordan man kan brette klærne for at de skal ta minst mulig plass. Men oppgaven hennes er ikke å fikse ting for meg, men med å finne ut av hva som fungerer for meg i hverdagen. Hun kan fortelle historier om folk som har fått en helt ny mental innstilling til orden, og gir meg håp om at jeg også kan bli lykkelig hvis jeg bare endrer litt på mine nåværende rutiner.

Hovedpersonen i Mark Twain-klassikeren Tom Sawyer får vennene sine til å male et gjerde han egentlig skulle malt selv, ved å fortelle om det på en entusiastisk måte. På samme måte får Sanne Severinsen opprydning til å framstå som noe meditativt og meningsfullt. Og jeg føler meg både glad og til stede mens jeg sorterer skolebilder og finner nye plasser til ting. Jeg blir stolt da Sanne Severinsen lar seg imponere over hvordan jeg bretter plastposene til små stramme trekanter Japanese style. Det har hun aldri sett før.

Jeg forklarer henne at det som plager meg mest, er når ting ikke fungerer, og problemer ikke blir løst. Kjøleskapet lekker, og oppvaskmaskinen piper illevarslende hver gang man starter den, og jeg har ikke råd til å ringe til en reparatør. Alle kasserollene velter hver gang jeg skal ta en av dem ut av skapet, fordi de er stablet på en krøkkete måte. Lampen over spisebordet blinker fordi ledningen er ødelagt. Avløpet er tett.

– Måten mennesker forholde seg til ting på, sier også noe om hvordan vi forholder oss til andre mennesker og relasjoner. Du har kanskje problemer med å ta imot hjelp? sier hun.

Tre–fire timer koster rundt 2950 kroner

Akkurat der kommer coachingen til kort. Jeg har nemlig ingen problemer med å ta imot hjelp, tvert imot har jeg ikke gjort annet enn å be om hjelp de siste fire årene. Men jeg er lei av det og lei av kjøleskap som drypper, frysere som må avrimes, vannkokere som må avkalkes, toaletter og avløp som er tette, og dører som knirker. Jeg kunne imidlertid godt tenke meg ikke å be om hjelp og heller klare meg selv. Men det føles som et lite skritt på veien til selvstendighet å sortere roteskuffene i kategorier: hobby, håndarbeid, kjøkkenting, minner, barneting, papir, briller.

På samme måte som hos Marie Kondo er prinsippet at man sorterer etter type, for eksempel klær, så bøker, papirer, diverse og ting med affeksjonsverdi. Jeg konsentrerer meg om diverse og «things that spark joy».

FOTO: Nicoline Olsen
FOTO: Nicoline Olsen Vis mer

Telys blir tatt ut av plasten og stablet i en fin liten pleksiglassboks. Det ser ordentlig ut. Flere ting får nye plasser – og det skaper plass.

– Hva med disse flotte overskapene på kjøkkenet? Skulle vi ikke tatt ut champagneglassene dine og satt dem i entreen i stedet, så du får mer plass til mel og sånne ting? foreslår Sanne, som står på en høy stol og gjør seg klar til å rydde bort de 24 (!) champagneglassene fra Ikea som tar opp to hyller i kjøkkenskapet mitt.

Apropos tall. Jeg har åtte par briller. Seks par solbriller. Sju nøkkelknipper, hvorav det ene som sagt viser seg å passe til hengelåsen til loftsboden, som jeg ikke har hatt tilgang til på tre år. Jeg har fire plastposer fulle av kremer og hudpleie og sminke i så mange merkelige farger at jeg kunne hatt et dragshow gående i årevis. Jeg sorterer og kaster, og det gir luft, akkurat som om noen skulle ha luftet ut leiligheten og sluppet sollyset inn.

Rum Til Livet er et ganske talende navn. Tre–fire timer på denne måten med Sanne Severinsen koster 2950 kroner. Da jeg finner nøklene, skjønner jeg hva Marie Kondo mener når hun sier at det gir livskvalitet å holde orden hjemme. Sanne er ikke spesielt overrasket, men glad.

– Jeg ser det hver gang. Folk tjener på å hyre inn meg. Den siste kunden jeg hjalp med å rydde, var en ung kvinne i mammapermisjon. Hun fant 3000 kroner i en veske hun ikke hadde brukt på minst et år, og som hun egentlig hadde tenkt å kvitte seg med.

Selv fant jeg både euro, danske og svenske kroner. Da Sanne Severinsen gikk etter tre timer, var jeg i søppelrommet to ganger. I helgen fikk jeg tatt meg i nakken og ryddet på loftet, fordi Sanne hadde en idé til et hyllesystem som vil gjøre at jeg får plass til mye mer.

Marie Kondo har rett – jo mer orden man har, desto lettere er det å holde orden, og desto mer motivert blir man til å overføre følelsen av orden til andre områder. Papirene har jeg fremdeles ikke begynt på. På det området må jeg nok benytte meg av Sanne Severinsens opprydningsopplegg på Facebook, der man kan oppmuntre hverandre med før- og etter-bilder. For da skal jeg nok klare det.

Sanne konstaterer at jeg er flink til å rydde på en måte som gjør at det ser fint ut på overflaten. Under overflaten er det imidlertid litt verre. FOTO: Nicoline Olsen
Sanne konstaterer at jeg er flink til å rydde på en måte som gjør at det ser fint ut på overflaten. Under overflaten er det imidlertid litt verre. FOTO: Nicoline Olsen Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer