Helse & Livsstil

Sant og usant om olivenolje

De mest kjøpte olivenoljene på super'n er ikke nødvendigvis de beste. Her er 10 gode råd for oljebrukere.

Publisert
Sist oppdatert
Av Ingvild KjødeFoto: Steinar Torvbråten1. Helst bør du smake på oljen før du kjøper den, men det går som regel ikke i supermarkedet. Da bør du smake på oljen når du kommer hjem. Den oljen du bruker, skal du kunne spise med teskje, ifølge ekspertene. I en olivenolje skal du kjenne smaken av oliven, den skal ikke smake harskt, eller ha emmen ettersmak. Innfrir ikke oljen, prøver du en annen neste gang. 2. Sjekk at oljen har holdbarhetsdato, og at den ikke er gått ut på dato.3. Flasken bør ikke være gjennomsiktig, kjøp heller en mørk flaske.4. Olivenoljen skal oppbevares mørkt, svalt og tørt. Den bør ikke stå ved siden av komfyren eller i sollys.5. Husk at olivenolje er en ferskvare, og skal ikke lagres i mange år.6. Olivenolje har høyt kaloriinnhold, men fettet i oljen er umettet og dermed sunt i visse mengder.7. Det er en myte at extra virgin olivenolje ikke skal brukes til steking. Myten oppsto kanskje fordi oljen kan sprute når den blir varm. Du kan gjerne steke i extra virgin olje, men på temperaturer over 70 grader mister oljen noe av aromaen.8. En annen myte er at jo grønnere olje, desto bedre. Fargen på oljen avgjøres av når olivenene i oljen ble høstet, og sier ikke nødvendigvis noe om kvalitet.9. Det er også en myte at du får en god olje bare du kjøper en av typen extra virgin. Når en olje er merket extra virgin skal den inneholde under én prosent syre. Det trenger likevel ikke være en «god olje».10. Har de ingen gode oljer på ditt supermarked? Du kan mase på betjeningen, eller kjøpe med deg olivenolje når du er ute på reise. Eller du kan sjekke hva du får kjøpt over nettet. For eksempel her: www.olivenlunden.no

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer