Gift ved første blikk

- Sara blir supermammaen som gir masse kjærlighet og har stålkontroll!

Sara og Joakim giftet seg på første date. Nå har de kjøpt leilighet sammen og venter barn i november.

VENTER BARN: Sara og Joakim fra serien "Gift ved første blikk" venter barn sammen. Nå kommer en ekstraserie som følger dem den første tiden. Foto: Astrid Waller
VENTER BARN: Sara og Joakim fra serien "Gift ved første blikk" venter barn sammen. Nå kommer en ekstraserie som følger dem den første tiden. Foto: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det kom litt brått på og vi planla egentlig ikke at det skulle skje så tidlig, men vi er veldig lykkelige og gleder oss til babyen kommer i november, sier Sara Jansson til KK , etter at vi møtte paret noen dager tidligere uten at de kunne røpe den store nyheten. Nå gleder de seg begge over den store nyheten som deles i spinoff serien «Lykkelig gift» ved første blikk som har premiere på TvNorge og Dplay i dag.

Vi må jo spørre - hva slags mamma tror Joakim at Sara blir - kvinnen han har kjent i syv måneder og som har tatt ham med storm?

- Sara blir supermammaen som alltid har stålkontroll, og som kom kommer til å gi masse kjærlighet og varme til hele gjengen, sier Joakim.

- Og Joakim blir en snill, engasjert og veldig aktiv pappa, og antakelig den som kommer til å skjemme bort ungen mest, sier Sara og ser for seg at der hun har sagt nei kommer Joakim til å si ja, når barnet etter hvert kommer til å spørre om lov til diverse ting.

KK møter det nyforelskede «Gift ved første blikk»-paret hjemme i nyinnkjøpt leilighet på Grünerløkka, noen dager før den nye serien går på lufta. Her skal seeren få være med paret videre inn i forholdet, når det «virkelige» livet starter for fullt. Det betyr av vi blant annet får være med på leilighetsinnflytting og det som antakelig må være en litt kranglete og stressende innflyttingsprosess?

- Vi har ikke kranglet en eneste gang under innflytting, sier Joakim og ser spørrende på Sara om det virkelig kan stemme.

- Nei, vi har vært veldig samkjørte i den prossessen, bekrefter Sara.

Paret tar oss med på en rundtur i leiligheten som er både nyoppusset, nyinnredet og uten en eneste flytteeske. Klærne henger på stativ. Det står grønne planter i vinduskarmen og tv-en er montert uten ledingskaos, og det ser ikke ut til å være en eneste midlertidig løsning noe sted. Er det ikke sånn at man skal bo minst tre uker i komplett kaos etter innflytting?

Begge er effektive

- Vi er sinnssykt effektive begge to. Vi har vært et skikkelig bra flytteteam. Vi liker begge å få ting unna så fort som mulig, sier Sara og bekrefter i grunn det vi som har fulgt med på serien har fått med oss. Det har gått i ekspressfart. Joakim Aleksander Mäkiperä (39) og Sara Jansson (30) giftet seg på første date, som programkonseptet krever - men er det eneste paret fra årets sesong som valgte å forbli gift, og det andre paret fra totalt fem sesonger av tv-serien som holder sammen etter at TV-teamet forsvant og hverdagen overtok.

SNART FAMILIE: Joakim og Sara venter barn i november. Foto: Astrid Waller
SNART FAMILIE: Joakim og Sara venter barn i november. Foto: Astrid Waller Vis mer

Et ekspertpanel bestående av to psykologer, en sosialantropolog og en adferdsbiolog har gjennom omfattende personlighetstester og analyser satt sammen det de mener er par som passer sammen, og som har det som skal til for å leve sammen resten av livet. Men selv om paret får utlevert en partner fra starten - får de valget om å forbli gift eller ikke på slutten av sesongen. Joakim var ikke tvil om at han ville forbli gift med Sara.

- Jeg tok valget første dagen jeg traff Sara. Den kjemien vi hadde fra første minutt, den var helt rå, sier Joakim.

- Det var nok basert på utseende, ler Sara høyt.

Begge er enig i at det var «noe» der fra første stund. Men Sara ble ikke hodestups forelsket ved første blikk. Likevel giftet hun seg og lot det stå til. Hun hadde bestemt seg for å gi konseptet en sjans.

- Jeg ble forelsket i Joakim etter rundt tre uker, forteller Sara og legger til at det var etter den episoden hun måtte på sykehus med uforklarlige magesmerter, at de virkelig ble et par. Sånn skikkelig.

- Det handlet nok om at jeg var i en sårbar situasjon og Joakim var der for meg. Vi kom veldig nært hverandre i løpet av de dagene jeg var innlagt, sier Sara oppriktig.

- Og det er den dype relasjonen jeg opplever at vi har bygd opp sammen i disse månedene som vi har blitt enige om er altfor bra til å ikke satse på, forklarer Sara, mens hun klapper

- Begge har hatt forhold tidligere. Hva er den største forskjellen på å starte i den enden dere har gjort nå, med å gifte dere først og ble kjent etterpå?

- For meg har det vært det å tørre å stå i det, ikke gå når vi møter på noe som er tøft. Jobbe oss gjennom det som har vært vanskelig.

- Også syns jeg det at vi giftet oss skapte en ramme rundt det som jeg tar alvorlig. Det betyr noe faktisk, sier Joakim.

Begge er overbevist om at de aldri hadde funnet fram til hverandre uten programmet.

- Det hadde aldri skjedd, sier Joakim og ler.

- Nei, vi hadde ingen felles arenaer hvor vi ville møtt hverandre, og jeg tror dessuten ikke at jeg hadde gitt det en sjanse heller. Jeg hadde funnet noe å irritere meg over på første date , sier Sara oppriktig.

- Ga den profesjonelle match-makingen en trygghet på at dere faktisk passet sammen?

- Ja, litt. Jeg tenkte at de må jo ha sett noe som gjør at de tenker at vi passer sammen og det ligger noe der som er verdt å finne ut av. Hadde jeg bare blitt satt opp på en vanlig date tror jeg det hadde blitt med det, sier Sara.

Men akkurat hva ekspertene så, har de ikke fått vite. Vi spør Catrin Sagen, en av psykologene som er med i programmet og som setter sammen de ulike parene. Hva så de hos Joakim og Sara? Var de en umiddelbar match?

- Det ligger en rekke analyser bak hvorfor vi matchet dem, så det er egentlig ikke helt sånn at vi så det umiddelbart. Men alle ekspertene fant det samme, nemlig at det var stort potensiale for livslang kjærlighet mellom dem, så de var et solid par i den forstand. Vi hadde stor tro på dem som et par, men vi tror jo veldig på alle våre par og likevel blir det ikke alltid kjærlighet, forklarer Sagen.

Sagen understreker at den viktigste grunnen til at Sara og Joakim har blitt et par, er at de har gjort en innsats underveis.

- De har ikke lent seg på at de er matchet, de har begge vært nysgjerrige og tilstede i prosessen og hverandre. De har utfordret seg selv ved å åpne seg, være sårbare og klare å snakke til hverandre fra et sårbart sted, ikke bare ha «guarden» oppe. Begge er svært modige, fleksible og tør å la seg påvirke av den andre. Selv om de begge selv beskriver seg som "sta" personer. De klarer altså la seg bevege, samtidig som de ikke blir selvutslettende, forklarer Sagen.

GRÜNERLØKKA: Paret har kjøpt leilighet midt på løkka i Oslo. Foto: Astrid Waller
GRÜNERLØKKA: Paret har kjøpt leilighet midt på løkka i Oslo. Foto: Astrid Waller Vis mer

Hun mener paret har både likheter og ulikheter som fungerer i et parforhold, og at begge aksepterer disse ulikhetene, og er nysgjerrige på dem.

- Forskning viser at i alle parforhold er ca 69 prosent av konfliktene uløselige. Det er altså problemer og ulikheter som ikke vil gå bort, men som må løse på en annen måte. Vi må rett og slett leve med dem, tåle dem og lære hverandre at forholdet ikke er truet selv om det er vanskelig. Det handler om å trygge hverandre, anerkjenne hverandre og begjære hverandre. Alt dette er Joakim og Sara villige til å utforske og jobbe med. Så det er en god prognose på dette paret, fastslår Sagen

Terapi en gang i måneden

- Jeg tror at måten vi kommuniserer på er grunnen til at vi funker så bra sammen. Jeg føler at vi har blitt ekstremt godt kjent med hverandre, på ekstremt kort tid, forklarer Joakim.

- Det at vi går i parterapi en gang i måneden har vært veldig bra for oss. Vi hadde ikke vært der vi er nå uten det. Det har gjort at vi har lært mye om oss selv og hverandre. Og at vi har blitt raskere kjent med hverandre, mener Sara.

- Begge vi to har nok jobbet mye med å tørre å vise oss sårbare for hverandre, sier Joakim.

- Ja, det handler om å gå i dybden og forklare hvorfor man reagerer som man gjør i ulike situasjoner. Sånn at det er mulig for partneren å forstå, forklarer Sara.

På denne måten unngår man å avvise eller skyve unna, eller miste besinnelsen. Parterapeuter er veldig opptatt av denne måten å kommunisere på, fordi man da vil forstå hverandre bedre. Trikset er å si noe i retning av "når du ikke rydder opp etter deg, opplever jeg at du ikke bryr deg om at jeg liker å ha det ryddig. Det er derfor jeg blir så sint". Altså at du forklarer hva du føler. Sara og Joakim har blitt topptrent i denne øvelsen.

Ulikheter til tross - hva er dere likest på?

- Begge er sta, målretta og ganske bestemte, sier Sara.

- Og vi er skikkelig effektive. Vi samarbeider veldig godt, supplerer Joakim og legger til:

- Du setter kursen, Sara og jeg er motor. Det betyr ikke at jeg er tøffel.

- Nei, det vil jeg absolutt ikke si. Du har meninger om det meste, sier Sara og ler.

Den største endringen for dem begge er å være to, etter å ha vært single en stund.

- For meg er det litt uvant å konferere med Sara om alle avgjørelser. Stort og smått liksom. Jeg er jo vant til å bestemme alt alene, sier Joakim.

- Ja, det har jeg merket er uvant for deg. Du er litt som han faren i «Modern Family». Du kunne kommet hjem med en lama, liksom. Og bare - er ikke en lama bra da?

- Haha! Ja, det kunne jeg faktisk. Vil du ha en lama, forresten?

Sara ser ut til å ha nok med hunden Cleo, som svinser rundt i leiligheten og krever sin dose med kos og oppmerksomhet. Joakim er godtatt som familiemedlem for lengst.

Er det mange som lurer på, og nysgjerrige på hvordan det går med dere?

- Ja, alt fra nære venner og familie så klart, men også folk utenfra. Det er veldig koselig, sier Joakim.

Begge opplever oppmerksomheten som koselig. Mange ønsker dem lykke til videre, og flere har sagt at de syns de er modige som har turt å satse på hverandre.

- Den ekstraserien som kommer nå, det syns jeg er veldig gøy. Jeg liker at folk har lyst å dele denne opplevelsen med oss, og at vi kan vise at det å satse på kjærligheten ikke bare betyr at alt er rosenrødt hele tiden, sier Joakim og forteller at seerene kommer til å få se forholdet slik det har utviklet seg, og det innebærer ikke bare kosing i sofaen.

- Vi byr jo på opp- og nedturer. Det syns jeg er viktig, sier Sara. Kanskje det er noe å lære for andre av det også. Hvordan man kan åpne opp for hverandre og ikke bare gå når det dukker opp ting som er vanskelig.

- Hva har overrasket dere mest med hverandre?

- Sara er så mottakelig. Hun har så mye kjærlighet å gi meg, og er der for meg. Hun kan virke litt hard og tøff, men når du slipper inn hos henne - da er det helt nydelig. Du kjente meg ikke i det hele tatt, og nå er vi her, sier Joakim og ser forelsket bort på - ja, sin kone Sara, snart moren til hans første barn.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer