I 2019 opplevde Sarah Uldal å være trist, trøtt og utmattet. Hun hadde store problemer med å sove, tankekjøret holdt henne våken om natten. Hun gikk i spagaten mellom det å være småbarnsmor og arbeidstaker, opptatt av å være flink pike på alle arenaer. Ble redd på jobb for å få kritikk, og la derfor vekk selvtilliten.
Sarah kom hver dag på jobb med høyere skuldre, klar for å få høre hva hun hadde gjort galt. Den indre veggen ble veldig tynn. Sarah satt ofte i bilen i parkeringshuset på jobb og lurte på om hun bare skulle dra hjem igjen, eller ønsket at noe skulle skje. Kunne hun for eksempel bli syk, så hun slapp å gå på jobb?

På fem dager kunne småbarnsmor Sandra jobbe 70 timer
God utdanning og mye arbeidserfaring
Sarah forteller sin historie til KKs journalist via Teams. Hun sitter hjemme i Lillesand, der hun bor med sin samboer og to sønner.
Sarah tror at åpenhet og kunnskap er nøkkelen til et godt liv både privat og på jobb, og hun ønsker å nå både arbeidsgivere og småbarnsmødre med selskapet hun akkurat har startet opp; Uldal Rådgivning.
– Jeg har bodd i andre byer for studier og jobb, men har kommet tilbake til Lillesand, her jeg vokste opp, sier Sarah smilende.
– Og takket være at jeg møtte den beryktede veggen, fikk jeg mulighet til å følge gründerdrømmen min.
Sarahs siste jobb var som linjeleder i et stort firma og med mye ansvar, men hun valgte å si opp i mars for å satse fulltid på sitt eget. Hun har en bachelor i film og fjernsynsvitenskap, og en bachelor i administrasjon og ledelse med fordypning i HR, personalledelse og digital markedsføring. Sarah har jobbet som frilanser i tv-bransjen, som kommunikasjonsrådgiver, digital markedsfører og leder.
Hun mener det var en kombinasjon av arbeidsmiljø, småbarnsperioden, «flink pike» og skyhøyt stressnivå døgnet rundt, som gjorde at hun knakk sammen. Hun ble også skuffet da bedriften ikke stengte under korona, da hun så på en nedstenging som det mulige pusterommet hun desperat trengte.
– Til slutt fikk jeg et panikkangstanfall på jobb. Jeg kjørte gråtende hjem, la meg i sengen og ble der. Jeg følte meg knust og ødelagt, og veldig redd, forteller Sarah ærlig.
– Jeg prøvde etter noen få uker å komme tilbake, men det var for kort tid både for meg og arbeidsplassen. Noe måtte endres for at jeg skulle fungere på jobb. Derfor gikk jeg ut igjen og ble sykemeldt i ett år. Jeg husker jeg tenkte «hvordan klarer folk å gå på jobb fem dager i uken?» Det føltes utenkelig der og da. Samtidig var jeg skamfull fordi jeg måtte få penger av Nav. Det var både flaut, vondt og trist.

Da Sara Emilies samboer begynte å spy, låste hun ham inne på soverommet i tre dager

Ble møtt med forståelse
Sarah roser sin fastlege, som møtte henne der hun var, og sørget for at hun også kom raskt til behandling hos psykolog. Sarah hadde utviklet angst, og gikk lenge i terapi, der hun følte seg både sett, hørt og forstått.
Hun ble også fulgt tett opp av fastlegen.
– Jeg satt ofte gråtende på legetimene, legen ga meg den tiden jeg trengte. Da jeg hadde prøvd meg i jobb etter et par uker, ringte jeg legen fra et møterom og gråt fordi jeg merket hvor feil det var å være tilbake, sier Sarah, som opplevde at legen ikke var overrasket.
– Jeg fikk mye hjelp i terapi, men jeg tok også mange grep selv. Jeg begynte å sette søkelys på vanene mine, fikk mer søvn, mer trening og mindre skjermtid. Jeg bygget meg selv opp med mental trening og diverse andre lifehacks jeg kom over i bøker og podcaster. Jeg opplever at jeg fikk god forståelse og støtte fra både NAV og leger.
Sarah gjorde alt etter boken, men det tok lang tid før hun aksepterte at hun var utbrent og langtidssykmeldt. Hun hadde alltid fått til det hun ville, og opplevde en skikkelig identitetskrise. Hvem var hun, som ikke klarte å være mamma og samtidig gå på jobb?
– Både egne tiltak for å håndtere situasjonen, og det at hjelpeapparatet fungerte så bra, gjorde at jeg etter hvert ble mentalt sterkere. Da var det også lettere å akseptere situasjonen, sier Sarah.

– «Hjertet mitt, hjertet mitt» ropte Sara da hun løp av scenen og trodde hun hadde blitt gal
Endelig kom mestringsfølelsen tilbake
Sarah fikk også mulighet til å ta en deltidsutdanning via NAV i design, redesign og søm av klær. Hun beskriver det som en fantastisk måte å få kjenne på mestring igjen. Hun kjente at hun fungerte og fikk til noe.
– Det var nok mestringsfølelsen som hadde fått den største knekken i jobben jeg hadde da jeg ble utbrent, og det ble derfor veldig viktig å få den tilbake. Da fastlegen sa ordene «Du har brukt sykmeldingen din godt», kjente jeg en ro og aksept over å ha vært sykemeldt så lenge, og følte meg ikke lengre skamfull over å ha fått hjelp fra Nav, sier Sarah.
Legens bekreftelse på at en psykisk diagnose også er sykdom, og ikke noe å skamme seg over, gjorde noe med henne.
– Etter hvert følte jeg meg som meg selv igjen, og var klar for å søke på en ny jobb. Jeg hadde lenge følt at sykemeldingen ødela karrieren min. Men det at jeg gikk rett inn i en lederstilling, som ble et karrierehopp for meg, ga meg en bekreftelse på at «jeg» var tilbake.
Jeg pleier å si jeg har blitt Sarah 2.0.
Hun snakker ikke bare om et personlig plan, hvor hun nå vet hva hun trenger og ikke trenger for å ha det bra, og for å unngå å bli utbrent igjen. Hun snakker også om et profesjonelt plan. Høsten 2022 begynte Sarah å skrive om opplevelsene sine med utbrenthet, småbarnstiden, frykt for å dra på jobb og følelsene rundt dette på LinkedIn. Det har skapt store konsekvenser, og noen av tekstene har fått enorm rekkevidde med blant annet reposting i media, eller de har blitt snakket om på podcaster.
– Det har igjen ført til at jeg i dag har gründet mitt eget firma, og jeg kjenner at jeg har landet. Nå er jeg på et godt sted i livet, sier Sarah.
– Selv om jeg jobber mye nå også, styrer jeg det meste selv og opplever det jeg gjør som viktig og meningsfullt. Jeg har fått de nødvendige verktøyene, slik at jeg kan fungere 100 prosent både som mamma og i jobb. Jeg har til og med overskudd til samboeren og venner.

Endelig klarte Ann Kristin å gå ned 30 kilo. Så kom beskjeden som ødela alt
Digitale kaffekopper og podcast
– Uttrykket «digitale kaffekopper» brukte jeg på LinkedIn, fordi jeg ønsket å snakke med andre småbarnsmødre og unge karrierekvinner om deres opplevelse med arbeidslivet. Tanken min er at jo flere opplevelser jeg vet om, desto mer vet jeg hva bedrifter kan gjøre for å ivareta denne gruppen ansatte, sier Sarah.
Hennes opplevelse er at arbeidslivet og mange bedrifter ikke er særlig rigga for ansatte med foreldreansvar. Dette fører igjen til at mange blir utbrente og sykemeldte, fordi de ikke klarer å møte kravene på begge arenaene.
– Jeg endte opp med cirka 40 digitale kaffekopper, og omtrent 35 av disse hadde vært utbrente eller var utbrente som følge av kombinasjonen småbarnsliv og arbeidsliv. Det sier sitt, påpeker Sarah.
Nå har hun akkurat startet å jobbe med en podcast, som skal handle om work-life balance, i håp om å hjelpe andre med å få til dette. En podcast hun selv har savnet. Sarah ønsker å snakke med ledere som har fått til fleksibilitet og tillit på arbeidsplassen, til inspirasjon for andre ledere. Hun vil også snakke med ansatte som får til work-life balance.
Sarah kommuniserer i hovedsak via LinkedIn, men har også akkurat kommet seg på Instagram og TikTok. Der ønsker hun å dele følelsen av hvordan det er å være utbrent, reisen tilbake og om det å finne balansen. Og gründerreisen.

Anne (74) drømte om å gå Besseggen med mannen sin. Så ble han syk
To målgrupper
Sarah forteller at hun med sitt nystartede firma Uldal Rådgivning har to målgrupper;
Én – bedrifter og ledere som ønsker veiledning om hvordan de kan gjøre arbeidslivet mer bærekraftig for sine ansatte ved å tilrettelegge og ivareta.
To – småbarnsmødre og unge karrierekvinner som føler seg overveldet i arbeidslivet og trenger noen å snakke med som har vært der tidligere.
Selv om Sarah akkurat har startet opp, er hun allerede i dialog med flere firmaer om mulige samarbeid fremover. Hun forklarer at hun kommer inn i bedriftene, kartlegger hvilke utfordringer de har i forhold til work-life balance, og lager så en tiltaksplan for hvordan de skal forbedre dette. Hun hjelper også ledere med å omstille seg og sin lederstil, slik at de kan vise nødvendig tillit og fleksibilitet til sine ansatte ved hjelp av ledercoaching.
– Målet mitt er at de bedriftene jeg har jobbet med skal være sertifiserte som moderne, fleksible arbeidsplasser, og et trygt sted å søke jobb for de som ønsker work-life balance, sier Sarah, og legger til at de fleste er veldig positive, men at det fremdeles finnes bedrifter der alt skal gjøres slik det ble gjort for 50 år siden. Sarah tror disse bedriftene vil merke at det blir vanskeligere å rekruttere i tiden fremover hvis de fortsetter slik.
– Jeg er også coach og mentor for småbarnsmødre og karrierekvinner, og har tatt en internasjonal coaching-seritifisering denne våren, for å gjøre dette på best mulig måte. Jeg holder i tillegg foredrag om blant annet utbrenthet og work-life balance.

Fant nøkkelen: - Nå vet jeg virkelig hva det betyr å være fri

En bølge av åpenhet
Sarah har alltid ønsket å bli gründer, men aldri tidligere funnet «sin greie».
– Det at min største livskrise skulle resulterer i dette jeg i dag bygger opp, er smått utrolig, sier hun.
– Det er rart å si, men jeg er veldig takknemlig for det jeg har vært igjennom, og hvordan mitt verste år ble til mitt beste. Jeg ble en sterkere og klokere utgave av meg selv, og det føles utrolig meningsfullt å kunne ha en positiv påvirkning på andres liv, og å kunne forebygge utbrenthet hos andre.
Når hun får meldinger eller kommentarer på LinkedIn, særlig fra kvinner som takker henne for åpenhet og råd, blir Sarah rørt og glad for at hun velger å dele.
– Det er mye skam og fasade i samfunnet vårt, særlig blant kvinner. Men, nå er det en nydelig bølge av åpenhet som skyller over oss, og det føles godt å være én av dem som bidrar til dette, avslutter Sarah med et strålende smil inn i skjermen.