Selge brukte sokker:

«Sarah» tjener penger på å selge brukte sokker

«Sarah» var ute og reiste og trengte litt ekstra penger. Nå har hun skapt sin egen bedrift hvor hun har kunder fra hele verden.

ENTREPRENØR: At «Sarah» sin bedrift skulle gå så bra, hadde hun ikke trodd. Nå har hun kunder fra hele verden. FOTO: NTB scanpix
ENTREPRENØR: At «Sarah» sin bedrift skulle gå så bra, hadde hun ikke trodd. Nå har hun kunder fra hele verden. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Sarah» (26) studerer i USA og er en suksessfull entreprenør på siden. Hennes bransje er noe mange rynker på nesen av og diskuterer om å være en gråsone.

Bedriften hennes har forespørsler fra hele verden og inntektene er imponerende. Denne entreprenøren er kanskje ikke som alle andre, den selger nemlig brukte sokker til entusiaster fra hele verden som blir seksuelt opphisset av det.

«Sarah», som vil ønsker å være anonym, forteller at det er mye tabu knyttet til en slik fetisj og hun mener at grunnen til det er ignoranse.

- Det er ikke sett på som en normal ting å være tiltrukket av, men veldig mange har denne fetisjen og jeg vil påstå å si at dette er veldig normalt, forteller hun til KK.

Videre forteller hun at det finnes mange grunner til at folk er opptatt av føtter og brukte sokker. Mange finner glede i det fordi de generelt liker lukten av føtter, mens andre motiveres av tanken på at sokkene har blitt brukt av ukjente kvinner.

- En av mine kunder fant ut at han likte brukte sokker da han tilfeldigvis luktet på kjærestens skittentøy. Jeg tror det er en uskyldig tilfeldighet at mange oppdager en interesse for dette. Ingen burde skamme seg over dette. Vi har alle ulike interesser og tiltrekninger, og jeg ser ingen grunn til at dette skal være noe å skamme seg over sammenlignet med andre ting.

IKKE NOE Å SKAMME SEG OVER: - Ingen burde skamme seg over dette. Vi har alle ulike interesser og tiltrekninger, sier «Sarah» til KK. FOTO: @usedsocksbyme
IKKE NOE Å SKAMME SEG OVER: - Ingen burde skamme seg over dette. Vi har alle ulike interesser og tiltrekninger, sier «Sarah» til KK. FOTO: @usedsocksbyme Vis mer

- Selger jo en seksuell fantasi

Sexolog Gro Isachsen forteller til KK at hun synes det er helt greit hva Sarah holder på med så lenge hun har glede av å selge det selv og mottakeren forsterker sin tenning.

- De selger jo en seksuell fantasi. Den som kjøper det bruker det nok for alt det er verdt. Det kan også være snakk om en samlemani. Og: det er et ganske langt stykke fra å selge kroppen sin til å selge sokkene sine, sier hun og legger til at en slik fetisj er helt normalt.

EKSPERTEN: Sexolog Gro Isachsen.
EKSPERTEN: Sexolog Gro Isachsen. Vis mer

Undersøkelsen «Sex» i Sverige viste at nesten halvparten av mennene og 20 prosent av kvinnene ble, eller hadde opplevd å bli opphisset av sko eller undertøy. Sokker kan være forbundet med en fotfetisj, som er den vanligste fetisjen.

- Det er litt vanskelig å si hvorfor noen tenner på dette, men antakelig kan det ha noe med at de klarer å forestille seg situasjoner og får gode assosiasjoner av lukter. Lukt og syn gir sterk tenning. De aller fleste menn tenner på det visuelle, men lukt gjør at vi veldig lett setter i gang assosiasjoner.

Lettvinte penger

Så selv om dette er en normal fetisj - hva var grunnen til at Sarah kastet seg på dette?

- Jeg var mye ute å reiste og trengte litt ekstra penger på veien. Jeg kom over en morsom artikkel om salg av brukte sokker, og så en anledning til å tjene lettvinte penger.

Det den kommende entreprenøren ikke visste var at markedet for dette var enormt og hun forteller at da pågangen ble større begynte det å vokse en entreprenør i henne. Kundene betaler ofte saftige priser for Sarahs produkter.

Hun har solgt et par skitne Kari Traa Strømper til 137 dollar og en nordmann betalte fem tusen kroner for svette løpesokker, sko og tights.

- Det varierer veldig fra måned til måned, og jeg kan tjene alt fra 200 til 6000 kroner i måneden. Mine inntekter drives av hvor aktivt jeg promoterer meg selv, og hva slags behov kundene har. Det er stor etterspørsel fra hele verden.

Skeptikerne vil nok se for seg kundene til Sarah som lugubre, men hun selv kan ikke skryte nok av de.

- Kundene mine er fantastiske, alle er hyggelige og takknemlige. Jeg har kunder som er alt fra kjekke leger, finansmenn på Wall Street, eller menn som er på utkikk etter litt ekstra spenning i hverdagen.

Hun forklarer at kundene ikke kan kategoriseres fordi det er så stor variasjon.

- Det kan være hvilken som helst mann på gata, noe som betyr at det trenger ikke være en stereotypisk person som kjøper dette. Som oftest har jeg kunder fra USA og Norge, men kundekretsen min strekker seg også til alt fra Canada til Madagaskar. Det er veldig spennende med så mange kulturer.

EN EKSTRA INNTEKTSKILDE: - Det varierer veldig fra måned til måned, og jeg kan tjene alt fra 200 til 6000 kroner i måneden. FOTO: @usedsocksbyme
EN EKSTRA INNTEKTSKILDE: - Det varierer veldig fra måned til måned, og jeg kan tjene alt fra 200 til 6000 kroner i måneden. FOTO: @usedsocksbyme Vis mer

Hun fortsetter med å fortelle at kundene etterspør alle slags brukte plagg, men det går mest i sokker, strømper og sko. Nylon og ankelsokker er spesielt populære.

- Jeg selger hovedsakelig sokker, strømper, strømpebukser og sko. I tillegg tilbyr jeg tjenester som månedlig abonnement på produkter, og engangsbetaling for bildetilgang. Det har hendt noen få ganger jeg har solgt brukt undertøy til kunder jeg har et godt forhold til, som har tilbydd riktig pris.

Hun kan fortelle at kundene tilbyr ofte å betale ekstra for å få de sokkene de ønsker hvis hun ikke har de selv. I tillegg betaler de for at hun skal bruke dem.

- Jeg lar dem bestemme selv hvor lenge de skal brukes, fordi lukt er viktig for kundene.

Businessen går som det suser og Sarah tror det er fordi hun har peilet seg inn på et spesifikt marked:

- Jeg tror businessen min også er styrket av at jeg valgte et spesifikt nisjemarked, og da er det ikke så vanskelig å bli en av de beste på markedet. Jeg har hele tiden vært opptatt av å være profesjonell, tilstede og imøtekommende, og det har jeg kommet veldig langt med.

Til tross for dette har hun også hatt noen ubehagelige opplevelser.

- Det er ingenting som overrasker meg lenger etter å ha holdt på med dette i noen år. Det kan fort tikke inn noen dick picks, men de blir bare blokkert med en gang. Av alle kundene jeg har hatt, så har jeg måtte bryte kontakten med to av dem. Da har de enten blitt for påtrengende og kontrollerende, eller ikke forstått hvordan man inngår en avtale.

- Mamma fikk seg en god latter

Det er mange som kanskje rynker på nesen når en hører hva slags virksomhet Sarah driver. Hun mener dette handler om uvitenhet og at folk som regel har liten forståelse for den type bransje.

- Det er fort gjort å dømme andre som går imot strømmen, spesielt tabubelagte temaer. Noen kommenterer at det er ekkelt og at kundene blir brukt, men det er alltid kundene som tar kontakt med meg av ren frivillighet og lyst.

Men hvordan skal man fortelle til kjente og kjære om denne businessen - som også går så bra? Sarah fortalte det til sin mor da hun skjønte at dette var en virksomhet som ga henne inntekter.

- Du kan tro hun fikk seg en god overraskelse og latter, sier hun og legger til:

- Jeg fortalte det etter hvert til mine nærmeste, og de har vært veldig imøtekommende. Det er kanskje litt komisk, men det har faktisk blitt noen bursdager med sokker i gave. Jeg tror de fleste synes det er gøy, spesielt når businessen går så bra som den gjør.

- Det gir seksualiteten krydder og liv

Sexolog Gro Isachsen forklarer at det er mye generelt innenfor det seksuelle området som blir sett på som skammelig.

- Mange har ikke noen begreper om sin egen seksualitet. Når ordene mangler oppstår lettere tabuer. Det hjelper heller ikke at vi bruker begreper som skamben og skamlepper om kjønnsorganene våre. Mange bruker også begrep innenfor seksualiteten som skjellsord. Mange er redd for å ikke være normal, men sånn som jeg ser det er det meste normalt egentlig.

Mange har ulike fetisjer når det kommer til sex og samliv. Hvordan disse utvikler seg finnes det flere teorier rundt, ifølge sexologen.

- En teori går ut på at fetisjen var med da de erotiske følelsene ble vekket i oss. Bindingen mellom gjenstanden eller kroppsdelen og seksuell tenning lagres og aktiveres senere i livet. Den andre teorien går ut på at fetisjen oppstår etter en spesielt vellykket seksuell opplevelse. En teori for hvordan sko og fotfetisjisme kan oppstå er at barn ser verden nedenfra og opp. Føtter og sko blir dermed det siste et barn ser før de hentes opp fra gulvet og skal gis mat. En situasjon som forbindes med omsorg, vellyst og spenning. Dermed blir det en del av deres tenningsmønster, sier hun.

Lege, spesialist i klinisk sexologi og professor i sexologi, Esben Esther Pirelli Benestad mener at kulturen som skaper tabuer er det som er skamfullt og at fetisjer generelt av alle slag er populære i den norske befolkning.

- Vår kultur at sykeliggjort mange mulige veier til erotisk lykke. Disse systemene har grunn til å skamme seg, ikke den som finner glede for eksempel i sokker eller brukt undertøy. Vi lever ennå i en pietisme influert og psykiatriserende kultur. Ingen av delene er til det beste for våre liv. Skulle de som selger mat skamme seg fordi noen spiser for mye – slett ikke.

EKSPERTEN: Lege, spesialist i klinisk sexologi og professor i sexologi, Esben Esther Pirelli Benestad.
EKSPERTEN: Lege, spesialist i klinisk sexologi og professor i sexologi, Esben Esther Pirelli Benestad. Vis mer

Pirelli Benestad forklarer videre at tenningsmønstre muligens er knyttet til tilfeldigheter vi opplever i livet.

- Slike tenningsmønstre er det grunnlag for å tro at vi lærer gjennom tilfeldigheter i livet. Like tilfeldig som hvilket språk vi kommer til å lære. Fordi man har lært dette for eksempel ved at fetisjene har vært knyttet til personer eller andre forhold som våre seksuelle talent finner interessant. Kanskje glemmer vi dette utgangspunktet og sitter igjen med fetisjen. Vi har med oss rikelig med talent for å kunne oppleve erotisk tenning, noen av dem kopler seg til fetisjer. Det gir seksualiteten krydder og liv.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer