Vis mer

Saus

Sausen gjør susen!

Å lage saus er lettere enn du tror. Her får du oppskrift og fremgangsmåte på 5 gode og anvendelige sauser du kan imponere gjestene dine med.

Publisert
Vis mer

Rødvinssaus

(4 porsjoner)

En riktig klassiker til stekt eller grillet kjøtt, men smaker også godt til fisk!

1 laurbærblad
3 dl rødvin
2 ss hakket sjalottløk
1 kvist timian
5 svarte pepperkorn
3 dl kalvebuljong
ca. 1 ts maisenna utrørt i vann
2 ss smør
salt og pepper

Kok laurbærblader, rødvin, løk, timian og pepper i en kjele. Kok til halvparten av væsken er borte. Sil sausen over i en annen kjele. Hell på buljong, og la 
sausen koke i 10 minutter.
Jevn eventuelt med maisenna utrørt i litt kaldt vann. La det koke noen minutter og pisk 
i smøret. Smak til med salt og pepper.

Vis mer


Hvitvinssaus

(4 porsjoner)

Server gjerne sausen til kokt eller stekt fisk. Denne sausen kan også brukes som basis til ­persillesaus eller som gratengsaus til fiskegratengen.

25 g smør
2 ss finhakket sjalottløk
1 dl hvitvin
4 dl fiskebuljong (vann + terning eller fiskekraft)
2 dl kremfløte
ca. 1 ts maisenna (eller 1 ss ­hvetemel blandet med 1 ss mykt smør)
salt
nymalt hvit pepper

Smelt smøret i en kjele, og surr løken til den blir blank og myk. Tilsett vin, buljong og fløte. La sausen stå og småkoke på svak varme i ca. 15 minutter.

Sil sausen over i en annen kjele. Jevn med litt maisenna utrørt i kaldt vann. Eller bland sammen smøret og melet, og tilsett dette i omganger til en passe konsistens.

Bruker du mel og smør, må ­sausen koke ytterligere 10 minutter for at melsmaken skal forsvinne.

Rør om av og til slik at ikke ­sausen setter seg fast i bunnen.

Smak sausen til med salt og ­finmalt pepper.

Vis mer


Bearnaisesaus

(4 porsjoner)

Passer perfekt til det meste! Godt til kjøtt, fisk og kokte og ovnsbakte grønnsaker. Smaker herlig i en bakt potet.

400 g smør
1 sjalottløk
1 persillekvist
2 kvister fersk estragon
3 ss rødvinseddik
5 hvite pepperkorn
1 dl vann
4 eggeplommer
2 ss finhakket persille
2 ss finhakket estragon
noen dråper sitronsaft
salt
nymalt pepper

Smelt smøret på svak varme i en kjele.

Finhakk løk og legg den i en kjele sammen med persillekvister, estragonkvister,
rødvinseddik og hvite pepperkorn. Hell på 1 dl vann, og la det koke til halvparten av væsken er kokt bort.

Sil væsken over i en annen kjele. Tilsett eggeplommer og pisk over varmt vannbad til blandingen tykner. Pisk på svak varme.

Ta smøret og eggeblandingen fra varmen. Tilsett smøret litt av gangen under pisking. Smør- og eggeblandingen skal bli ensartet før mer smør tilsettes. La ikke bunnfallet bli med.

Smak sausen til med persille, estragon, noen dråper sitronsaft, salt og malt hvit pepper. Smaken kan forsterkes med litt tørket estragon, og la så sausen stå og trekke i ca. 15 minutter. Sett ikke kjelen tilbake på ovnen, men la den stå over vannbad som holder ca. 35° for å holde den varm.

Vis mer


Remuladesaus

(4 porsjoner)

Passer utmerket til stekte fiske­retter, kokte grønnsaker, skalldyr, fritert fisk og til roastbiff.

2 eggeplommer
½ ts salt
2 ts sennepspulver
2 dl solsikkeolje
1 ts rødvinseddik
1 dl hakket sylteagurk
1 ss hakket kapers
1 ss hakket persille
1 ss finklippet gressløk
2 ts karri
salt
malt hvit pepper

Bland eggeplommer med salt og sennep i en bolle. Tilsett oljen dråpevis under omrøring. Smak til med rødvinseddik.
Bland så i resten av ingredi­ensene, og smak til med salt og hvit pepper. Oppbevar remuladen kjølig.

Vis mer


Hovmestersaus

(4 porsjoner)

Sausen er naturlig tilbehør til ­gravet laks, men passer også godt til røkt laks, som skalldyrsaus, til kokte grønnsaker eller som ­tilbehør til en salat.

1 ss sterk sennep
1 ss fransk lys sennep
½ ts salt
1 klype hvit pepper
1 ½ dl rapsolje
½ dl hakket frisk dill
1 ts hvitvinseddik
1 ts sukker

Ha sennep i en bolle. Strø på salt og pepper.

Tilsett olje dråpevis under omrøring.

Rør i dill, og smak til med litt eddik. Smak sausen til med sukker og ev. mer salt og pepper om nødvendig. Sausen kan oppbevares kjølig i ca. 1 uke i kjøleskap.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer