Andre Verdenskrig

Se de historiske bildene tatt i Norge rett etter den tyske invasjonen

9. april 1940 står risset inn i vår erindring som dagen som forandret alt.

ANDRE VERDENSKRIG: Dette bildet er tatt på ukjent sted i Norge den 22. april 1940. Tyske soldater hadde allerede rukket å gjøre entré i bybildet. Her gjør to tyske soldater innkjøp i en bakerforretning, og blir ekspedert av en ung kvinne. FOTO: NTB
ANDRE VERDENSKRIG: Dette bildet er tatt på ukjent sted i Norge den 22. april 1940. Tyske soldater hadde allerede rukket å gjøre entré i bybildet. Her gjør to tyske soldater innkjøp i en bakerforretning, og blir ekspedert av en ung kvinne. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Natt til tirsdag 9. april 1940 invaderte tyske soldater Oslo, Moss, Horten, Arendal, Kristiansand, Egersund, Stavanger, Bergen, Trondheim og Narvik (samt mot alle kystbefestninger og flyplassene Fornebu og Sola) - og andre verdenskrig hadde dermed nådd vårt langstrakte land.

De ikoniske bildene av de tyske soldatene som masjerer ned paradegaten Karl Johans gate i Oslo er vanskelig å fjerne fra netthinnen - også for oss som ble født mange tiår etter de fem vonde krigsårene.

Flyalarm ble hverdagskost

Den tyske invasjonen førte til at livene til de norske innbyggerne på bare noen få uker skulle forandre seg drastisk - ikke var det trygt å gå i gatene, ikke fikk de høre på radio, flyalarm ble hverdagskost og blendingsgardiner og rasjoneringskort ble etter hvert et krav.

Flere steder ble det norske flagget byttet ut med flagg med hakekors. Og for det norske folket, som hadde sett en trygghet i kong Haakon og hans familie (som hadde vært bosatt i hovedstaden siden 1905) ble tilværelsen nå uten en kongefamilie i landet.

I boken «Min 9. april - øyenvitnene forteller», utgitt på forlaget Vigmostad og Bjørke, forteller Lisen Engh (født i 1929) om sin opplevelse av den skjebnesvangre april-dagen. Da var hun bare 11 år:

«9. april 1940: Klokka var halv åtte da sirenen på taket på Løren skole begynte å ule. Den intense lyden skremte meg ut av søvnen og opp av sengen idet mor kom farende inn til meg. Hun ropte at vi måtte komme oss ned i kjelleren før bombene til tyskerne traff oss. Ingen spørsmål ble stilt; det var ingen vits i å somle eller nøle. Krigen var kommet hit, og marerittet som jeg hadde prøvd å skyve unna, det dundret rett over hodene på oss så det klirret i vindusrutene».

Hvem var venn - hvem var fiende?

Allerede 9. april 1940 flyktet kongefamilien fra Slottet i Oslo. Med seg på ferden hadde de den norske regjeringen. Senere samme kveld annonserte NS-fører Vidkun Quisling statskupp og utnevnte seg selv til statsminister. Denne selvutnevnte statsministerposten skulle dog bli kortvarig. Tyskerne ville få kongen i tale - hvordan dét gikk kan du lese mer om her: - Det som skjer de tre april-dagene er viktig for hvem vi er i dag.

Den nye hverdagen for nordmennene ble vanskelig. Hvem var en venn, og hvem var en fiende?

Den norske kongefamilien og regjeringen var på flukt i Norge helt frem til 7. juni 1940. Da hadde de kommet seg helt opp til Tromsø, og dro videre derfra til Storbritannia. De ble værende i eksil i London frem til Norge var frigjort 8. mai 1945, og alliert okkupasjon avsluttet den 7. juni 1945.

«9. april 1940 var over, men datoen har brent seg fast i hukommelsen min. Fortsatt kan jeg minnes stemningen, drønnet fra flyene, redselen, forvirringen og usikkerheten som preget alle oss som opplevde denne dagen sammen», (utdrag fra Lisen Enghs beskrivelser i boken «Min 9. april - øyenvitnene forteller»).

Under har vi samlet viktige historiske bilder fra Norge tatt under de skjebnesvangre aprildagene 1940:

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer