Kong Olav

«Se for helvete og kom med det fatet!»

Bildet av den smørblide folkekongen slår sprekker i ny biografi om kong Olav.

KONG OLAV: Den blide folkekongen på jubileumsreise da han feiret 25 årsjubileum som regent. I en ny biografi påstås det at kong Olav kunne ha store humørsvingninger. FOTO: Erik Thorberg/NTB
KONG OLAV: Den blide folkekongen på jubileumsreise da han feiret 25 årsjubileum som regent. I en ny biografi påstås det at kong Olav kunne ha store humørsvingninger. FOTO: Erik Thorberg/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I tredje bind av Tore Rems kritikerroste biografi om kong Olav, som kom i september 2022, smiler kongen på forsiden, i uniform med alle sine medaljer skinnende på hjertesiden. Boken for øvrig inneholder fotografier av den joviale og smørblide folkekongen, slik vi er vant med å se ham. For sjelden har vel en konge vært så tett på folket, at han til og med tok trikken når det knep.

Biografien forteller historien om 1900-tallets kanskje mest populære nordmann, fra han ble født på Sandringham i England, og endte opp i anorakk på trikken. Ifølge forfatteren klarte kongen å kombinere avstand og nærhet på en måte som passet godt med Norge i etterkrigstiden.

– Han ga folk en opplevelse av at han delte deres verdier, også hadde han også denne sjarmen som gjorde at han fikk kallenavnet Gladkongen. Den karakteristiske latteren bidro til oppfatningene av ham i offentligheten, sammen med det mest berømte bildet av ham på trikken iført anorakk, sier forfatteren på forlagets hjemmeside.

Humørsvingninger

Men Rems biografi forteller også om en annen side av kong Olav: «Humøret svingte fort. Det gikk fra solskinn til lyn og torden, og tilbake til solskinn. Når han var i sitt farligste humør, tok han ingen hensyn. Han kunne skjelle ut tjenerskapet, kalle dem udugelige eller minne dem om, med en fast frase: «De skal ikke tro, De skal vite». Slik skapte han en kultur av engstelse, der man nødig kritiserte. Han titulerte staben «De», og avstanden ble forsterket gjennom kongens uberegnelighet», skriver Rem.

Humøret skal også ha rammet kammertjenerne, ifølge Dagbladets anmeldelse. Dersom de forsøkte å unnskylde seg med å si: «Jeg tenkte bare at», slo kong Olav tilbake: «De har da faen ta meg aldri tenkt!».

Også datteren Astrid har ifølge biografien slått fast at faren hadde et sterkt temperament, og at det ikke var morsomt når det sto på. Rem skriver at også sønnen Harald merket farens temperament og at det særlig kunne utfolde seg når han var nervøs. Selv da de skulle ut på slottsbalkongen for å se på barnetoget 17. mai, kunne kongen komme med utbrudd.

Noen av kong Olavs medarbeidere inngår også i kildenettverket, og ifølge biografien husker en av lakeiene at kong Olav ropte over bordet, forbi statsministeren, i en stor middag: «Se for helvete og kom med det fatet!»

Kong Olavs eldste barnebarn Haakon Lorentzen husker at kong Olav ikke var så opptatt av å være snill med staben, står det i boken. Rett etter kong Olavs død sa sønnen Harald: «Vi så jo at det var en viss forskjell på hans måte å være innenfor husets fire vegger, og når han representerte utad, men tilsynelatende var han alltid seg selv og hadde en svært avslappet form også når han representerte».

ORKAN I KASTENE? Kong Olav ble også kalt seilerkongen. I en ny biografi påstås det at humøret hans kunne veksle mellom sol og storm, i bråe kast. FOTO: NTB
ORKAN I KASTENE? Kong Olav ble også kalt seilerkongen. I en ny biografi påstås det at humøret hans kunne veksle mellom sol og storm, i bråe kast. FOTO: NTB Vis mer

Også seilervennene på Hankø skal ha opplevd kong Olavs raseri, og kongens humør skal ha «vekslet mellom solskinn og stormkast». En utskjelling ble gjerne fulgt av et klapp på hodet, og så et: «Va’kke så gæernt ment, vet du!», står det i boken.

Utro-rykter

Biografien omtaler også ryktene om at kong Olav skal ha hatt en elskerinne, skriver Dagbladet. I 1961 påsto britiske Daily Sketch at en 42 år gammel kvinne ved navn Astrid Blesvik, som var fraskilt og drev kjolebutikk i Oslo, hadde hemmelige stevnemøter med den 57 år gamle norske kongen. Ifølge biografien kom riksadvokat Andreas Aulie på banen, etter initiativ fra kabinettssekretær Vincent Bommen ved slottet. Riksadvokaten kunne melde at kong Olav aldri hadde sett Astrid Blesvik, og bedyret at navnet hennes «bare er et vemmelig navn for kongen».

I et intervju med Dagbladet i 2012 avviste også Astrid Blesviks datter at moren skal ha hatt en romanse med Kong Olav:

AVVISER RYKTER: Astrid Blesviks datter Sidsil avviste i et intervju med Dagbladet i 2012 at det hadde vært noe mellom moren og kong Olav. FOTO: Faksimile Dagbladet 22. desember 2012
AVVISER RYKTER: Astrid Blesviks datter Sidsil avviste i et intervju med Dagbladet i 2012 at det hadde vært noe mellom moren og kong Olav. FOTO: Faksimile Dagbladet 22. desember 2012 Vis mer

– Det har aldri vært noe mellom dem. Hun var utrolig vakker, flott og flink, og da blir det fort rykter. Ryktene er bare tull, sa datteren Sidsil Blesvik.

Ifølge Dagbladet har det Det kongelige hoff ikke ønsket å kommentere innholdet i Tore Rems biografi. Til avisen opplyser slottet at forfatteren har hatt uforbeholden tilgang til arkivene ved Det kongelige hoff siden 2018, etter tillatelse fra kong Harald, og at Kongen er orientert om innholdet etter å ha mottatt Rem til audiens.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer