Kong Olav

«Se for helvete og kom med det fatet!»

Bildet av den smørblide folkekongen slår sprekker i ny biografi om kong Olav.

KONG OLAV: Den blide folkekongen på jubileumsreise da han feiret 25 årsjubileum som regent. I en ny biografi påstås det at kong Olav kunne ha store humørsvingninger. FOTO: Erik Thorberg/NTB
KONG OLAV: Den blide folkekongen på jubileumsreise da han feiret 25 årsjubileum som regent. I en ny biografi påstås det at kong Olav kunne ha store humørsvingninger. FOTO: Erik Thorberg/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I tredje bind av Tore Rems kritikerroste biografi om kong Olav, som kom i september 2022, smiler kongen på forsiden, i uniform med alle sine medaljer skinnende på hjertesiden. Boken for øvrig inneholder fotografier av den joviale og smørblide folkekongen, slik vi er vant med å se ham. For sjelden har vel en konge vært så tett på folket, at han til og med tok trikken når det knep.

Biografien forteller historien om 1900-tallets kanskje mest populære nordmann, fra han ble født på Sandringham i England, og endte opp i anorakk på trikken. Ifølge forfatteren klarte kongen å kombinere avstand og nærhet på en måte som passet godt med Norge i etterkrigstiden.

– Han ga folk en opplevelse av at han delte deres verdier, også hadde han også denne sjarmen som gjorde at han fikk kallenavnet Gladkongen. Den karakteristiske latteren bidro til oppfatningene av ham i offentligheten, sammen med det mest berømte bildet av ham på trikken iført anorakk, sier forfatteren på forlagets hjemmeside.

Humørsvingninger

Men Rems biografi forteller også om en annen side av kong Olav: «Humøret svingte fort. Det gikk fra solskinn til lyn og torden, og tilbake til solskinn. Når han var i sitt farligste humør, tok han ingen hensyn. Han kunne skjelle ut tjenerskapet, kalle dem udugelige eller minne dem om, med en fast frase: «De skal ikke tro, De skal vite». Slik skapte han en kultur av engstelse, der man nødig kritiserte. Han titulerte staben «De», og avstanden ble forsterket gjennom kongens uberegnelighet», skriver Rem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer