Pepperkaker

Selger boks med pepperkaker for tusen kroner

Denne uken kom den nedslående nyheten om at manges pepperkakefavoritt forsvinner fra butikkhyllene.

PEPPERKAKER: Blir det kanskje hjemmebakte fra nå av? Mange mister nemlig pepperkakefavoritten sin i november 2022. FOTO: NTB
PEPPERKAKER: Blir det kanskje hjemmebakte fra nå av? Mange mister nemlig pepperkakefavoritten sin i november 2022. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I slutten av november 2022 kom den mildt sagt nedslående nyheten at Sætres legendariske pepperkakefigurer i rød boks er ute av produksjon. Pepperkakene, formet som griser, menn, koner og hjerter, lyder navnet «Sætres figurbakte pepperkaker – bakt med ekte smør». Og det med smøret er vi nødt vi komme tilbake til.

Mange er vi som har tatt med oss den røde boksen til alskens juleavslutninger på skole, barnehage og jobb, og variasjonen av former og figurer, i kombinasjon med brynt sprøhet, har gjort kakene til en slager. Ja, den røde boksen har på mange måter fulgt livsløp, fra vugge til godt voksen, slik delfiakaken tidligere la sin klamme hånd over flerfoldige generasjoner.

Men nå er det altså juleeventyret slutt, og smørbakte pepperkakemenn og – koner har avgått ved døden. Det samme gjelder den forfinede søsteren, den runde i metallboks, som på etiketten går under navnet «Sætres beste pepperkaker».

Men hvorfor slutte når leken er kjempegod? Vi spør kommunikasjonsdirektør i Orkla, Elisabeth Aandstad Ekheim, om hvorfor de har gitt oss dette julesjokket?

– Vi jo vet at mange har hatt Sætre pepperkaker som sine favoritter, men salget har dessverre vært lavt over relativt lang tid.

– Men hva med alle som blir skuffet, meg selv inkludert?

– Flere er glad i pepperkakene våre og gir uttrykk for dette. Vi setter pris på engasjementet og er selvfølgelig lei oss for å skuffe pepperkake-fansen, sier Aandstad Ekheim.

HVIL I FRED: Aldri mer skal disse pepperkakene bidra til julestemning. FOTO: Orkla
HVIL I FRED: Aldri mer skal disse pepperkakene bidra til julestemning. FOTO: Orkla Vis mer

– En juletragedie

Samme dag som nyheten ble kjent, mobiliserte facebook-folket: «Dette er en juletragedie uten sidestykke», skrev en, og sa han hadde gledet seg i ti måneder til pepperkakene kom i hyllene.

En annen så sitt snitt til å legge ut en uåpnet boks for salg, til høystbydende over tusen kroner. Snart fyltes kommentarfeltet av folk som enten var interesserte i å by på boksen, eller som kunne melde om at pepperkakene var å finne i en butikk i Thailand, til hundre thailandske baht – og det for tre bokser. Det tilsvarer 28 kroner, og var neppe gode nyheter for han med budrunden.

Jeg må innrømme at jeg ble fristet. Til og med til å reise til Thailand. For jeg skulle spist den med andakt, den aller siste boksen. Og mens smøret smeltet i munnen, skulle jeg tatt et langsomt farvel med grisen og kona, til tonene av Dean Martins «Marshmallow world », som et slags death row-ønske. Dead pepperkakemann walking.

IKKE DEAN KAKE: Hva kunne vært bedre følge for den aller siste pepperkake, enn Dean Martin? Her fra en forestilling på Moulin Rouge i Paris i 1984. FOTO: NTB
IKKE DEAN KAKE: Hva kunne vært bedre følge for den aller siste pepperkake, enn Dean Martin? Her fra en forestilling på Moulin Rouge i Paris i 1984. FOTO: NTB Vis mer

Akkurat som djevelen, kommer pepperkaker i mange former. Og jo da, visst finnes det alternativer. Andre kaker, i andre røde bokser. Julestøvler, rosetter, hjerter og koner – og menn med egennavn og kun ett bein. «Bakt med kjærlighet, står det på boksen». Vi må kanskje nøye oss med kjærlighet, nå som smøret er ute av bildet.

Hva med kommunikasjonsdirektøren? Hvilke alternativer skal hun trøste seg med, nå som pepperkakemaskinen stenges ned?

– God kvalitet på råvarene er viktig, og pepperkaker bakt med smør gir en ekstra god smak, mener Aandstad Ekheim.

– Men jeg har enda ikke funnet en ny favoritt som balanserer de klassiske kryddersmakene på samme gode måte.

PEPPERKAKEHIMMELEN? Pepperkaker kommer i mange former. Noen av dem avgikk ved pepperkakedøden i 2022. FOTO: Hege Løvstad Toverud
PEPPERKAKEHIMMELEN? Pepperkaker kommer i mange former. Noen av dem avgikk ved pepperkakedøden i 2022. FOTO: Hege Løvstad Toverud Vis mer

– Kommer de tilbake?

Alle juleeventyr bør ha en lykkelig slutt. Hva med dette? Skal vi tro Orkla er det ikke snakk om noen midlertidig stans i maskineriet. Pepperkakene synes å være ute av produksjon – til evig tid. Charles Dickens kunne ikke forfattet det mere hjerterått.

«Vi gjør dette med tungt hjerte, da vi har vært stolte av pepperkakene våre og den gode smaken de har levert til nordmenn i juletiden. Vi takker alle som har hatt pepperkakene våre som sin favoritt», skrivet selskapet på sine hjemmesider.

Jeg klamrer meg til et halmstrå og sender et oppfølgingsspørsmål til kommunikasjonsdirektøren: Dersom mange nok mobiliserer seg, for eksempel i protesttog eller på sosiale medier, vil de da vurdere å fyre opp pepperkakemaskineriet igjen? Vil det kanskje dukke en gullbillett fra pepperkakefabrikken?

– Pepperkakene vil nok dessverre ikke komme tilbake i butikken. Vi er også lei oss for at de ikke er i butikken lenger, men salget var ikke høyt nok til å fortsette, er svaret fra Aandstad Ekheim.

Snipp snapp snute, så var altså det juleeventyret ute. Da gjenstår det bare å si hvil i fred til grisen, mannen, kona og hjertene. Takk for julestemninga – og for smøret.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer