Brystkreft

Selger puppekunst til inntekt for brystkreft-medisin

Da kusinen fikk en aggressiv form for brystkreft, kunne ikke Veronica Mike Solheim sitte stille å se på.

ALVORLIG KREFTSYK: Firebarnsmor Silje har fått påvist HER2-positiv brystkreft med spredning og ønsker en behandling som per i dag ikke blir dekket av norske helsemyndigheter. FOTO: Privat
ALVORLIG KREFTSYK: Firebarnsmor Silje har fått påvist HER2-positiv brystkreft med spredning og ønsker en behandling som per i dag ikke blir dekket av norske helsemyndigheter. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– For familien var det aldri et spørsmål om hvorvidt Silje skulle gjennomføre den anbefalte behandlingen eller ei, så alle har vært i innsamlingsmodus siden vi fikk nyheten, sier Veronica Mike Solheim (29).

Mike, som hun kalles blant venner, driver det kreative studioet It’s Friendly. Nylig lanserte hun det hun kaller en «puppete innsamling» for å hjelpe kusinen med å betale for brystkreftbehandling.

For to måneder siden fikk kusinen hennes, firebarnsmoren Silje (35), påvist HER2-positiv brystkreft med spredning til lymfeknuter.

I disse dager gjennomgår hun cellegiftbehandling før hun etter planen skal opereres.

Ifølge Forskning.no er dette kreftceller med den såkalte HER2-reseptoren som bidrar til å gjøre kreftcellene mer aggressive og som gir en høyere sannsynlighet for tilbakefall.

Dette er også en krefttype hvor det stadig er behov for å utvikle nye medisiner, fordi medisinen ikke virker på alle pasientene eller fordi de utvikler resistens mot behandlingen.

KUNSTINNSAMLING: Da kusinen hennes ble alvorlig syk, var det naturlig for Veronica Mike å henvende seg til det kreative miljøet for å be om hjelp. FOTO: Privat
KUNSTINNSAMLING: Da kusinen hennes ble alvorlig syk, var det naturlig for Veronica Mike å henvende seg til det kreative miljøet for å be om hjelp. FOTO: Privat Vis mer

Får ikke dekket medisin

De siste årene har det riktignok kommet en ytterligere behandlingsmulighet for denne pasientgruppen. Kliniske studier viser nemlig at det å gi forbehandling med Pertuzumab (Perjeta) i tillegg, kan bedre mulighetene for at kreftvevet forsvinner før operasjon.

Men per i dag er denne medisinen ikke godkjent som tilleggsbehandling av HER-2 positiv brystkreft, fordi det ifølge Beslutningsforum er knyttet usikkerhet til dokumentasjonen og fordi prisen for legemiddelet er høy.

Dette til tross for at behandlingen blant annet er anbefalt av Norsk brystkreftgruppe. Pasienter kan riktignok få behandlingen ved private sykehus for egen regning.

– I tillegg til at det var min egen kusine som var berørt av sykdommen, ble jeg oppgitt av hele problemstillingen med at norsk helsevesen ikke vil betale medisinen, sier Mike.

– Pasientene blir allikevel anbefalt å gjennomføre behandlingen og en slik ordning skaper et delt samfunn hvor de rikeste vinner. Jeg grublet mye på det og ønsket å hjelpe til med regningen og samtidig få belyst problemet.

ØNSKET Å HJELPE: Mike sier hun er oppgitt over at norske helsemyndigheter ikke kan dekke kusinens behandling. FOTO: Sara Angelica Spilling
ØNSKET Å HJELPE: Mike sier hun er oppgitt over at norske helsemyndigheter ikke kan dekke kusinens behandling. FOTO: Sara Angelica Spilling Vis mer

Kunst fra noen av verdens fremste illustratører

Mike elsker alt som handler om design og kunst, og har i flere år vært aktiv i designmiljøet som utøvende Art Director og jurymedlem i flere internasjonale designkonkurranser.

Det falt henne derfor naturlig å henvende seg til sine kollegaer i det kreative miljøet for å be om hjelp.

– Vi liker å hjelpe hverandre. I tillegg er kreft dessverre noe alle har et forhold til, direkte eller indirekte. Det viste seg at flere av kunstnerne også hadde familiemedlemmer eller venner som har kjempet kampen mot kreft, så det ble et personlig prosjekt for flere av oss.

I samarbeid med flere av verdens fremste illustratører har hun satt sammen en kolleksjon av fagre og fargerike prints under navnet «80085 for Charity» (hvor sifrene med litt godvilje kan leses som ordet «BOOBS»).

Flere av kunstnerne er ansett for å være pionerer i sitt felt, blant andre Dan Matutina, Janine Rewell og Sarah Tanat-Jones som til vanlig jobber for kunder som Apple og Nike.

Verkene selges via innsamlingssiden FundRazr hvor 70 prosent går til saken, 15 prosent til kunstneren og 15 prosent går til administrasjon og produksjonskostnader.

BOOBS: Alle de ulike kunstverkene har pupper som tema. FOTO: Privat
BOOBS: Alle de ulike kunstverkene har pupper som tema. FOTO: Privat Vis mer

Takknemlig og rørt over støtten

I skrivende stund har de samlet inn i overkant av 25 000 kroner og er med det på god vei til å få dekket regningen på 100 000 kroner.

– Jeg synes det er synd at folk må ty til innsamlingsaksjoner for å få råd til behandling, samtidig er det godt at muligheten er der. Det er jo fremdeles et stort skille mellom fattig og rik i Norge og mange ønsker faktisk å hjelpe til når de kan, sier Mike.

Hovedpersonen selv, Silje, forteller til KK at hun er veldig rørt og takknemlig over det prosjektet kusinen har satt i gang.

– Dersom vi når målet vil det være en enorm hjelp for meg og min familie. Jeg synes også det er fint om saken min og prosjektet kan bidra til debatten om behandlingsformen. Forhåpentligvis kan det være med å skape en endring, slik at andre som får diagnosen slipper å betale for behandlingen selv, sier hun.

LES OGSÅ: Nesten 90 prosent overlever brystkreft

Må prioritere legemidler

Private innsamlingsaksjoner til medisinsk hjelp synes å ha blitt mer vanlig i Norge de siste årene, da vi stadig kan se at denne typen innsamlinger deles i sosiale medier.

Stig A. Slørdahl, leder i Beslutningsforum for nye metoder og administrerende direktør i Helse Midt-Norge RHF, sier imidlertid at de ikke har data som kan bekrefte denne utviklingen.

Men hvorfor er det slik at norske myndigheter ikke dekker all medisin som kan redde liv eller være med på å forlenge menneskers livslengde?

– Vi har alltid måttet gjøre prioriteringer i helsetjenesten for å sikre mest mulig helse ut fra de bevilgninger vi får. Slik har vi klart å ta i bruk stadig nye metoder og legemidler i Norge, svarer Slørdahl.

Når det gjelder Pertuzumab er dette ifølge Slørdahl et legemiddel som er godkjent og tatt i bruk ved brystkreft med spredning, men at det i kombinasjon med trastuzumab og kjemoterapi ikke innføres som behandling av tidlig HER-2 positiv brystkreft.

– Som i Sverige har vi gjort begrensninger i bruk ved andre indikasjoner. Det skyldes at dokumentert nytte ikke står i forhold til den prisen leverandøren krever. Når vi gjør beslutninger legger vi vekt på prioriteringskriteriene som et enstemmig Storting har vedtatt, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer