Spiseforstyrrelse

- Selvfølelsen var veldig dårlig, men spiseforstyrrelsen var noe jeg klarte. Jeg var flink til å ha spiseforstyrrelse

Andreas (21) var bare femten år da han fikk anoreksi. Etter tre innleggelser kaller han seg selv frisk - og synes det er viktig å gi spiseforstyrrelser et gutteansikt.

SPISEFORSTYRRELSE: - Bildet er tatt dagen før jeg ble lagt inn første gang, i desember 2011. Jeg klarte ikke å se hvor tynn jeg var, sier Andreas.  Foto: Privat
SPISEFORSTYRRELSE: - Bildet er tatt dagen før jeg ble lagt inn første gang, i desember 2011. Jeg klarte ikke å se hvor tynn jeg var, sier Andreas. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Så hva gjør du - når verden slik du kjenner den løser seg opp? Det var det året Andreas fylte fjorten at alt skulle forandre seg.

Fra elleveårs alderen av, hadde han blitt sendt hjem fra leger og sykehus utallige ganger, uten en forklaring på hvorfor han var så kraftløs, hvorfor han ikke orket skole eller venner eller fritidsaktiviteter. Inntil det nå ble oppdaget at han hadde tre nyrer.

Da den ene nyren ble operert vekk, kom energien tilbake. Etter tre passive år - føltes det nå som en gyllen mulighet til å ta tilbake alt det tapte, som en ny start der alt kunne gjøres riktig.

- Jeg kunne møte på skolen igjen, fikk bedre karakterer, deltok i det sosiale - og jeg begynte å trene. Jeg hadde lagt på meg en del og gikk ned i vekt, men jeg ble aldri fornøyd - jeg skulle alltid prestere mer.

- Så kom spiseforstyrrelsen og skjulte alle de vanskelige følelsene. Både de nye følelsene som handlet om å prestere og de gamle følelsene fra da ingen forstod hvorfor jeg ikke orket noe.

- Når forstod du at du hadde en spiseforstyrrelse?

- Det er ikke det første du tenker - at en gutt har spiseforstyrrelse, fastslår Andreas.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer