10. september markerer «Verdensdagen for selvmordsforebygging», og i 2018 inviterte komiker og TV-profil Else Kåss Furuseth (39) til samtale og økt bevissthet rundt selvmord og psykisk helse.
Else har vært åpen om moren og brorens selvmord gjennom forestillingen «Kondolerer» og dokumentarserien «Else: Om Selvmord».
Etter fjorårets arrangement, som ble avholdt i leiligheten hennes på Bislett i Oslo, oppfordret hun statsminister Erna Solberg (58) til å ta stafettpinnen videre - og den utfordringen tok hun på strak arm.

Else om hvorfor det er tabu å snakke om selvmord: - Man prøver jo å forstå det utforståelige, uten å komme nærmere noen svar
Opplevd selvmord i sin omgangskrets
Tirsdag 10. september ble det derfor avholdt åpent hus i regjeringsboligen bak Slottet, der Erna hadde invitert til et uformell arrangement med samtaler fra scenen, musikalske innslag av Eva Weel Skram (33), Kristian Kristensen (25) og Fay Wildhagen (26) og mingling. Her kan du arrangementet i sin helhet.
- Selvmord har vært veldig skambelagt, og ikke noe man skulle snakke så høyt om. Else og Cecilie har vært foregangspersoner når det kommer til å snakke om selvmord og psykiske lidelser, og har også rettet fokus mot det å være pårørende, sa statsminister Solberg til KK under arrangementet.
Søstrene Else og Cecilie (35) Kåss Furuseth loset publikum gjennom programmet, og i samtale med Erna Solberg kom det frem at også hun har opplevd selvmord i sin omgangskrets.

- Det var en gutt i klassen over meg, det året jeg begynte på videregående, som tok sitt eget liv. Jeg kjente ham ikke veldig godt, men det var jo en jeg visste om. Det satte et støkk i oss den gangen. Det var ingen som hadde sett noe tegn til det. Alle snakket om hvordan det kunne skje. Det var første gang jeg opplevde at noen begikk selvmord i min omgangskrets. I ettertid har jeg truffet andre, og kjenner andre, som har begått selvmord senere, og det finnes noen i politikken. Det som sitter igjen hos meg var en ung gutt som ikke følte at han fant noe mening med livet på det tidspunktet - på et tidspunkt hvor jeg knapt hadde hørt om at folk begikk selvmord, annet enn i dystre bøker.
På spørsmål fra Else om hun har kjent på ensomhet eller nyttesløshet noen gang, svarte Erna ærlig at hun har kjent på håpløshet.
- Jeg vet ikke om jeg vil si at jeg har følt på ensomhet. Jeg har noen veldig gode venner og har en tett familie. Men om jeg noen ganger føler at ting er håpløst? Ja, det kan jeg ha følt på opp gjennom. Det er jo ikke alle eksamener som har vært like gode, eller alle tidspunkt hvor man har visst hvor man skulle hente penger fra, fordi man hadde brukt opp studielånet for tidlig, det har vært mange sånne ting. Men jeg har alltid tenkt at jeg har vært ganske heldig, fordi jeg ikke har opplevd å kjenne på det. Vi har forskjellig robusthet, og jeg pleier å si at jeg har verdens beste fortrengningsmekanisme. Jeg legger vekk ting ganske fort. Jeg tror det er en styrke, at man ikke dveler så mye ved ting man har gjort som kan ha vært tåpelig eller feil man har gjort. Det er ikke alle forunt.

Derfor er selvmord smittsomt
På scenen sto også Fredrik Walby, spesialist i klinisk voksenpsykologi og forsker ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging (NSSF), tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang, hvis mor Wenche Foss (1917-2011) var åpen om selvmordsforsøk, psykiater Anne Kristine Bergem, Nancy Herz, organisasjonsrådgiver i Frivillighet Norge, Petter V. Fredriksen, som står bak podkasten «Selvmord», og Maren som delte sin historie om storebroren som begikk selvmord høsten 2018.

Har vært et ikke-tema
Også Oddvar Vignes delte sin personlige historie, om da han forsøkte å begå selvmord i 2009. Det var en historie som berørte statsminister Erna Solberg.
- Jeg synes at Oddvars historie om hvordan det oppleves at det blir et mål i seg selv å begå det selvmordet, var sterkt. Hvilken verden man kan være inni. Også historiene fra de pårørende var gripende, for man vet hvor vondt det er å sitte igjen, sa Erna Solberg til KK.

- Har du selv følt på at det har vært et vanskelig tema å snakke om?
- Jeg vet ikke om jeg selv har følt på at det har vært et vanskelig tema, men det har på en måte vært et ikke-tema for meg. Det har rett og slett ikke blitt snakket om. Man har skjønt at når noen plutselig har dødd, og det ikke står at det er for eksempel er kreft, eller hvis de har vært altfor unge og de ikke har vært syke på forhånd, så er det sannsynlig at de har tatt livet sitt. Da sier man liksom ikke det høyt, sier Erna videre til KK.
Hun påpeker at det er en økende tendens blant unge, og at man har sett at det har fått smitteeffekter i små ungdomsmiljøer. Hun sier at det er viktig at vi gjør noe med det.
- Hva kan vi gjøre for å forhindre og forebygge?
- Det viktigste vi gjør nå er å lage et livsmestringsfag på skolen, som betyr at skolen i større grad også skal snakke om disse temaene. Man skal ha fokus på mental helse, det å kjenne sine egne følelser, vite at man ikke er alene om å tenke sånn, og at det faktisk er hjelp å få. Vi må lære mer om hva som er naturlige følelser å ha i ungdomstiden, og at dette er en viktig del av det å meste livene sine. Psykiske problemer blant ungdom er blitt såpass stort, at vi er nødt til å bli bedre på å møte det.

Katrines mor tok sitt eget liv
Håper å samles på Slottet i 2020
Statsminister Erna Solberg, som altså holdt åpent hus dagen etter valgdagen, poengterer overfor KK at dette dreier seg om mer enn bare partipolitikk.
- Det er selvfølgelig politikk i dette på noen områder, men det er samtidig viktig å tenke at det er mange ting i samfunnet som ikke dreier seg om partipolitikk - men om engasjement for å gjøre samfunnet bedre.

Else Kåss Furuseth, som altså har vært en pådriver for å rette fokus mot selvmord og psykisk helse, satte pris på at statsministeren tok stafettpinnen videre, og kom med en oppfordring til kongefamilien om å arrangere åpent hus på Slottet når «Verdensdagen for selvmordsforebygging» arrangeres 10. september 2020.
- Rommet var pakket med energi, og alle har ulike historier og ulikt fokus - men vi er alle enige om én ting: at det er bra at vi snakker om det. Det var mingling med mening. Det at man snakker om dette på et litt annet sted enn man vanligvis ville ha snakket om det, er et drømmescenario for meg. Neste år håper jeg at vi samles hos dronning Sonja og kong Harald på Slottet! sa hun med et smil til KK.
