Kultur

Selvmord på scenen

Annika Hallin fra Vinterkyss på veien med dramaet Psykos 4:48.

Publisert
Sist oppdatert
Selvmord er et av våre siste tabumoråder. Dramatikeren Sarah Kane ønsket ikke å la temaet bli tiet i hjel - hun hentet det opp på scenen. Nå turnerer den svenske skuespilleren Annika Hallin, kjent fra filmen Vinterkyss, med stykket Psykos 4:48 - et rystende og tankevekkende drama om selvmord.

Tittelens 4:48 viser til det tidspunktet på døgnet hvor flest mennesker etter sigende velger å avslutte livet. Stykket ble skrevet like før britiske Sarah Kane begikk selvmord i 1999, bare 28 år gammel.

Kanes seks monologer og drama kjennetegnes alle av fortvilelse, vold, desperasjon og sterk realisme - teateropplevelsen er aldri lettvinn, men alltid vekkende. Da Sarah Kane begikk selvmord etterlot hun seg manuset til Psykos 4:48 vedlagt et brev til forleggeren. Flere teaterkritikere omtaler stykket som et 75 minutter langt selvmordsbrev.

- Dette er ikke et drama i ordets vanlige forstand. Det er mer, det er som et dramatisert dikt. Et stykke for flere stemmer, hvorav den viktigste stemmen har blitt stille. Stykket viser at Kanes død var like kompromissløst som hennes kreative liv, skrev The Guardians kritiker Michael Billington.

- Stykket handler om hennes kamp for å leve. Hun er en person som absolutt vil leve, men som til slutt gir tapt for å få fred, sier Annika Hallin til Nationen.

Hallin står alene på scenen i det Riksteatret betegner som "et vakkert og vemodig dypdykk inn i det å være menneske."

- Hadde vi vært lojale mot dem vi elsker, hadde verden kanskje sett annerledes ut og vært enklere å leve i, sa Sarah Kane, forfatteren av stykket som har rystet publikum over hele Europa. Som i alt hun har skrevet er kjærligheten grunntemaet i Psykos 4:48 .

Sarah Kane er en av Englands mest omtalte og kontroversielle dramatikere, og direkte og sterk i sitt formspråk. Psykos 4:48 omtales som en rystende forestilling, men også som et stykke med humor og en god porsjon selvironi. Kane tar her et oppgjør med samtiden og søker desperat etter en mening med tilværelsen.

Psykos 4:48 spilles landet rundt fram til begynnelsen av mai.

Svenske Annika Hallin turnerer Norge rundt med gjestespillet fra Riksteatern.
Svenske Annika Hallin turnerer Norge rundt med gjestespillet fra Riksteatern. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer