Prostitusjon

Sexkjøperne utnyttet Louise fra hun var 14 år

– På dette tidspunktet følte jeg ikke at kroppen min hadde verdi, men pengene jeg fikk ble en slags bekreftelse på at jeg var fin nok, og at jeg var bra nok til noe.

<strong>SEKSUELT UTNYTTET:</strong> Louise var bare 14 år gammel da hun fikk penger mot å bli seksuelt utnyttet av eldre menn. Hun prøvde å flykte fra angsten, men tilstanden ble kun forverret. FOTO: Anna Thors
SEKSUELT UTNYTTET: Louise var bare 14 år gammel da hun fikk penger mot å bli seksuelt utnyttet av eldre menn. Hun prøvde å flykte fra angsten, men tilstanden ble kun forverret. FOTO: Anna Thors Vis mer
Publisert

Da Louise (23) var 13 år gammel, begynte hun å rømme fra hjemmet sitt i Sverige. Hun slet med angst, som følge av mobbing på skolen, og hun prøvde å flykte fra angsten ved å rømme. Hun forsto ikke at det forverret situasjonen.

– Mobbingen førte til at jeg fikk et veldig dårlig selvbilde, og jeg begynte å kutte meg selv. En av gangene jeg rømte hjemmefra, ble jeg voldtatt. Da begynte det å eskalere.

Louise understreker at foreldrene ikke hadde skyld i at hun havnet på feil spor. De prøvde virkelig å hjelpe henne, men ettersom hun slet så mye, klarte de ikke å kommunisere. Hun hadde flere angstanfall, som hun ikke forsto hva var, og det resulterte i at hun fortsatte å flykte.

En gang møtte hun en eldre mann ved en togstasjon. Hun ønsket ikke å komme i kontakt med mannen, men han lot henne ikke være, og begynte å snakke til henne.

– Han spurte hvor jeg skulle, og jeg svarte at jeg ikke hadde noe sted å dra. Da spurte han om jeg ville ha sex med ham for penger. Jeg sa nei, men han fortsatte å spørre, og fremstilte det som at jeg ikke hadde noe valg. Og han hadde rett – jeg hadde jo ikke noe sted å dra, og jeg hadde ingen penger.

Louise var kun 14 år gammel, og mannen var gammel nok til å være bestefaren hennes.

– På dette tidspunktet følte jeg ikke at kroppen min hadde verdi, men pengene jeg fikk ble en slags bekreftelse på at jeg var fin nok, og at jeg var bra nok til noe. Jeg tenkte at dersom disse mennene ville ha meg så mye, at de kunne betale meg for det, da måtte jeg bety noe. Jeg brydde meg ikke spesielt mye om pengene, men de ble et symbol på at jeg hadde verdi.

Ettersom Louise kun var 14 år gammel da hun tok imot penger for å la menn utnytte henne seksuelt, vil det ifølge Camilla Hammergren, fagansvarlig ved Pro Senteret i Oslo, ikke falle inn under begrepet prostitusjon.

– Av vårt rettsapparat vil det trolig anses som voldtekt av mindreårig i en sårbar situasjon. At disse mennene ga henne penger, endrer ikke dette. Det er imidlertid ikke uvanlig at overgrepsutsatte kan oppleve økt mestring og autonomi eller egenverdi i prostitusjon.

LES OGSÅ: - Jeg turte ikke å vise følelser, jeg klarte ikke å gråte eller å bli sint. Istedenfor fant jeg noe å skade meg med

Kunne møte tre menn om dagen

Sosialtjenesten prøvde å ta hånd om Louise, og hun havnet på flere forskjellige behandlingshjem, blant annet sammen med personer som slet med rusavhengighet.

– Behandlerne visste ikke at jeg fikk penger mot å bli utnyttet, og de så heller ikke at jeg kuttet meg selv. Når jeg ser tilbake på det, føler jeg ikke at de tok hånd om meg i det hele tatt. Jeg var jo så ung, og hadde problemer med å fortelle hva jeg slet med, sier Louise.

På det mest ekstreme kunne Louise bli med tre menn på én dag. Mennene var alt fra 20-60 år, og noen av dem hadde det travelt fordi de skulle plukke opp barna sine på skolen.

– Jeg følte meg bra da jeg fikk pengene, fordi det ga meg følelsen av å være verdifull og vakker. Men etterpå følte jeg meg ekkel, og begynte å kutte meg for å forflytte smerten jeg følte på innsiden.

Louise sammenligner destruktiviteten hun hadde i seg med en alkoholiker som trenger alkohol for å døyve smerten.

– Jeg visste ikke hvordan jeg skulle klare å slutte. Da jeg som 13-åring anmeldte voldtekten jeg ble utsatt for, resulterte det ikke i noen dom. Selv om jeg visste at det jeg ble utsatt for ikke var greit, virket det på meg som at politiet ikke brydde seg stort.

Louise fikk kontakt med kundene på nettet. Hun møtte forskjellige, totalt fremmede menn, og når hun ser tilbake på det i dag, klarer hun ikke å forstå at hun ikke var redd.

– Jeg var så innstilt på å gjennomføre – det ble fokuset mitt. Jeg var ikke redd, men angsten var alltid til stede. Det er rart at jeg bare kunne hoppe inn i bilen sammen med en fremmed mann – det er jo direkte farlig. Når jeg tenker på det, innser jeg hvor glad jeg er for at jeg lever.

<strong>ØNSKET Å ENDRE SEG:</strong> Da Louise fikk vite at fostermoren hadde fått kreft, begynte hun å se tilbake på sitt eget liv. Da innså hun at hun måtte få hjelp. FOTO: Anna Thors
ØNSKET Å ENDRE SEG: Da Louise fikk vite at fostermoren hadde fått kreft, begynte hun å se tilbake på sitt eget liv. Da innså hun at hun måtte få hjelp. FOTO: Anna Thors Vis mer

Innså plutselig at det hun holdt på med var helt sykt

Etter å ha vært på ulike behandlingshjem, kom Louise til en fosterfamilie.

– Fosterforeldrene mine visste at jeg fikk penger av menn som hadde sex med meg, og de prøvde å få meg til å slutte, men jeg forsto ikke hvorfor. De prøvde å laste ned programmer på mobiltelefonen min, slik at de kunne se hva jeg holdt på med, og hvor jeg oppholdt meg. Men ønsket om å slutte, må komme innenfra.

En dag fikk Louise beskjed om at fostermor hadde fått diagnosen brystkreft. Det satte i gang en tankeprosess.

– Jeg ble kjemperedd, og trodde at hun skulle dø. Vi hadde mange gode samtaler, og vi snakket om at hun trengte behandling for å overleve. Dette fikk meg til å se tilbake på livet mitt, og da innså jeg at det jeg holdt på med var helt sykt. Jeg trengte også behandling, hvis ikke kom jeg til å dø, jeg også, sier hun, og legger til:

– En annen medvirkende årsak til at jeg klarte å slutte, var at fosterforeldrene mine aldri sluttet å tro på meg. De sa at det kom til å gå bra med meg, at jeg måtte fortsette å kjempe.

Da Louise var 18 år gammel, bestemte hun seg for å gi seg selv en ny start. Hun begynte med behandling, og fikk diagnosen posttraumatisk stresslidelse. Hun har gått mye til psykolog for å få hjelp til å takle traumene hun har vært utsatt for.

– Jeg forsøkte å ta livet mitt. Men jeg bestemte meg for at disse mennene, som hadde tatt min kropp, ikke skulle få ta livet mitt.

Skrev et brev til mennene som kjøpte sex av henne

I et forsøk på å bearbeide alt som hadde skjedd, valgte Louise å skrive et brev til mennene som har kjøpt henne. Hun beskrev avskyen hun følte, og hvor mye det har preget henne. Brevet ble publisert i en svensk avis.

I brevet skriver hun blant annet: «Du trodde kanskje at jeg nøt situasjonen. At jeg likte å ha sex med deg. At jeg ble opphisset av å ha en ukjent, eldre mann oppå meg. Bak meg, foran meg, og under meg. Verst av alt – i meg (…)

Jeg har ekle bilder i hodet mitt, som jeg kun får bort ved å kutte meg. Bilder som viser deg. Bilder som viser hvordan du, med de samme hendene som holdt ditt nyfødte barn i din favn, kunne slå meg så hardt at jeg ofte fikk store merker. Jeg har til og med bilder i hodet, som viser hvordan noen av dere på forferdelig vis voldtok meg. Men det er vel sånt man må regne med når man er en hore.»

– Selv om jeg har slitt mye, kjenner jeg at det blir lettere å håndtere det for hver dag som går. Takk gode Gud for at jeg sluttet, og at jeg fortsatt lever, sier Louise.

LES OGSÅ: - All frustrasjon ble til arr

– Jeg føler at den grusomme epoken i livet mitt fikk en lykkelig slutt

For ett år siden begynte Louise å holde foredrag. Hun har også medvirket i en bok, og skrevet om sine opplevelser. Hun ønsker å hjelpe andre unge jenter og gutter som er i samme situasjon som hun selv en gang var.

– Jeg har sett annonsene på nett, av jenter og gutter som selger sex. Prostitusjonen i Sverige er enorm, det er helt sykt. Dersom jeg kan nå ut til disse unge menneskene, og foreldrene deres, vil kanskje flere fanges opp, og få den hjelpen de trenger. Det er mitt store håp, sier hun, og tilføyer:

– Seksuelle overgrep er noe man må bære med seg resten av livet, men det betyr ikke at man kommer til å ha det dårlig hele tiden. Man lærer seg å håndtere de vanskelige følelsene – selv om livet ikke ser lyst ut akkurat nå, kommer det til å bli bedre.

<strong>HAR FÅTT ET NYTT LIV:</strong> Louise har hatt en tøff ungdomstid. Da hun sluttet å selge sex, tok hun et oppgjør med mennene som utnyttet henne, og nå jobber hun for å opplyse andre. FOTO: Privat
HAR FÅTT ET NYTT LIV: Louise har hatt en tøff ungdomstid. Da hun sluttet å selge sex, tok hun et oppgjør med mennene som utnyttet henne, og nå jobber hun for å opplyse andre. FOTO: Privat Vis mer

Hvordan har ditt forhold til menn i ettertid?

– I en periode var jeg livredd menn. Dersom de ga meg et blikk, kunne jeg bli helt gal. Det hender fortsatt at jeg kjenner på et ubehag i visse situasjoner, som kan føre til at jeg blir redd. Men jeg prøver å innbille meg at ikke alle menn er farlige – det finnes faktisk menn som er veldig snille.

Nå føler Louise at livet har falt på plass. Hun er gravid, og skal bli mamma for første gang i april. Forholdet med barnefaren tok slutt, men hun ser frem til å bli mor, og hun har familie rundt seg som skal hjelpe til med å ta vare på babyen.

– Jeg føler at den grusomme epoken i livet mitt fikk en lykkelig slutt. Å bli mamma hjelper meg forhåpentlig med å bearbeide det som har skjedd. For bare noen år siden følte jeg meg som et objekt menn kunne kjøpe; nå bor jeg i en egen leilighet, og jobber som sykepleier på sykehuset. Jeg tror faktisk ikke at jeg kunne ha vært lykkeligere, smiler hun.

LES OGSÅ: - Den tunge klumpen i magen slapp da jeg kom meg ut i naturen

Hva er egentlig prostitusjon?

Ifølge norsk lov blir prostitusjon definert som å motta «vederlag for å ha seksuell omgang eller foreta seksuell handling med en annen, eller for å utføre handlinger som svarer til seksuell omgang med seg selv». I Sverige, som i Norge, gjelder sexkjøpsloven som tilsier at alle sexkjøp er ulovlige. Men siden Louise var mindreårig og under den seksuelle lavalder, inntrer også reglene om overgrep og voldtekt.

Camilla Hammergren ved Pro-senteret i Oslo forklarer at mange som jobber med unge synes at det er utfordrende å snakke med ungdom om sex og seksualitet generelt, og spesielt bytte eller salg av sex.

– Seksualitetsundervisningen i skolen må styrkes, og personer som jobber med unge må tilføres kompetanse. Det er de voksnes ansvar å ta opp og snakke om temaet, og det på en måte som er gjenkjennelig for ungdom, og som åpner opp for en ikke-fordømmende, åpen og trygg dialog. Veien ut avhenger av veien inn. Det vil si at årsaken til at nettopp dette unge mennesket selger sex, er styrende for hva slags hjelp ungdommen bør få.

LES OGSÅ: - Jeg har truffet 300–400 prostituerte personer. Ingen har sagt at de elsker yrket sitt

Til info: Louises mor har godkjent innholdet i denne teksten - men ønsket ikke selv å bidra.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer