Akutt Leukemi

Signe (43) fikk sjokkbeskjed: - Uten behandling hadde jeg bare 14 dager igjen å leve

Fikk sykmelding for å være utbrent, men det viste seg at hun var døden nær av kreft.

<strong>FIKK AKUTT BLODKREFT:</strong> Signe Schulze trodde hun var utbrent, men det viste seg at hun hadde akutt blodkreft.  Foto: Eva Kylland
FIKK AKUTT BLODKREFT: Signe Schulze trodde hun var utbrent, men det viste seg at hun hadde akutt blodkreft. Foto: Eva Kylland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: Det er lite ved Signe Schulze (43) som røper at hun holdt på å dø av kreft for to år siden.

– Jeg har alltid vært positiv og lett til sinns, men jeg har nok blitt enda gladere i livet etter at jeg fikk kreften ut av kroppen, sier 43-åringen og setter en naken fot ut i vannet.

Det er en varm sensommerdag i Kristiansand. Signe bor rett ved et flott turområde, med bilfrie små veier som slynger seg gjennom skogen. Nå står hun
i vannkanten på Kvislevann og kjenner hvor godt det er å leve. Hvor godt det er å føle seg levende.

Fuglene kvitrer og sola blinker i det stille vannet. Idyllen er komplett, og Signe tar inn alle sanseinntrykkene. Det var ingen selvfølge at hun skulle få oppleve flere somre.

Trodde hun var utbrent, fikk sjokkbeskjed om blodkreft

Det er tre og et halvt år siden Signe fikk sjokkmeldingen. Blodkreft. Høsten 2011 merket hun at noe var galt. Hun var veldig slapp og ble stadig oftere syk.

Hun var til legen flere ganger, uten å få noe klart svar på hva som feilte henne. I desember fikk hun en to-ukers sykmelding for å være utbrent.

Jula kom og gikk uten at Signe ble noe særlig bedre, og en fredag i januar kollapset hun mens hun var på jobb på Posten. Det ble et nytt legebesøk, og nye prøver som avslørte at dette handlet om helt andre ting enn å være utbrent.

– På mandagen ringte de fra sykehuset. Jeg var dødssyk av blodkreft og måtte komme dit med en eneste gang.

- Jeg var faktisk helt rolig, men det var ikke legene. Prøvene fortalte at jeg hadde akutt leukemi, med 80 prosent syke celler. Uten behandling hadde jeg bare
14 dager igjen å leve.

<strong>LIVREDDEREN:</strong> Terje var aldri i tvil om at han ville gi blod for å redde livet til storesøsteren sin. Foto: Eva Kylland
LIVREDDEREN: Terje var aldri i tvil om at han ville gi blod for å redde livet til storesøsteren sin. Foto: Eva Kylland Vis mer

LES OGSÅ: Trine lagde superjuice da datteren fikk kreft

Ble syk igjen

Fem måneder med cellegift og rundt 20 liter med blod fra Blodbanken klarte likevel å ta knekken på kreftcellene.

– De tre sønnene mine var 14, 12 og 9 den gangen, og selv om jeg var optimist hele tiden tenkte jeg på hva som ville skje med guttene mine hvis jeg døde. Heldigvis kom jeg meg på beina igjen, skynder hun seg å legge til.

Signe begynte å jobbe, og hun reiste på ferie til Tenerife.

– Siden jeg nå var frisk satte jeg alle krefter inn på å bli rask. Jeg drev løpetrening, men midt i ei intervalløkt ble jeg plutselig dårlig. Den lokale legen fant ikke noe galt, men da jeg kom meg hjem og til lege i Norge oppdaget de at blodkreften hadde kommet tilbake.

Når blodkreft først kommer tilbake viser all erfaring at den vil dukke opp igjen og igjen med mindre pasienten får ny beinmarg. Heldigvis var Signes bror, Terje Schulze, aldri i tvil om at han ville gi stamceller til storesøster Signe. Den gode matchen reddet livet hennes.

Den lille skogsturen vår er over, og hjemme på verandaen får hun besøk av sin bror og redningsmann, Terje.

– Det er en god følelse å vite at søsteren min lever på grunn av mitt blod, sier han og smiler til Signe.

Broren reddet henne

Kreften var på ny i ferd med å ta livet av trebarnsmoren, og kuren hun skulle gjennom var farlig. Cellegiftbehandlingen de satte henne på var så tøff at den kunne ha kostet henne livet.

Valget var likevel enkelt, ettersom utfallet var gitt om hun ikke gjennomgikk behandlingen – som hun fikk vite hadde en dødelighet rundt 50 prosent.

Det måtte 570 tabletter til for å ta knekken på de blodgivende stamcellene hennes. Når alt var dødt skulle nye stamceller sprøytes inn. Stamceller fra Terje.

Transplantasjonen skjedde 3. juli 2013. Det var dag én i Signes nye liv. Legene og sykepleierne kom inn på rommet hennes med flagg. De var opptatt av at dagen skulle feires som en fødselsdag. For Signe var det virkelig som å bli født på ny. Terje selv ble far fem dager før, og Signe føler hun har et sterkt bånd til sin «jevngamle» niese.

– De drepte alt det ondartede. Jeg var rett og slett så dårlig som det går an å bli. Det var helt grusomt.

Men hvordan holdt du ut å ha det så tøft?

– En gang lærte jeg av en coach «å bytte briller», eller å skifte fokus om du vil. Når jeg skulle gjennom en tøff behandling tok jeg på meg «tøffebrillene». Da tålte jeg mye.

Signe legger til at faren slett ikke var over selv om Terje løste donorproblemet før det hadde blitt et problem. Det neste kritiske spørsmålet var om kroppen hennes ville akseptere brorens stamceller, og like viktig – om disse cellene ville produsere nytt blod. Terjes celler begynte å produsere etter bare fjorten dager, men faren var likevel ikke over.

Immunforsvaret ble brutt helt ned sammen med de gamle stamcellene. Nå måtte alt bygges opp på ny. Hun måtte blant annet ta hele barnevaksinasjonsprogrammet på nytt.

<strong>MAMMA ER BEST:</strong> Sønnene Martin (18), Simen (16) og Vegard (13) er fantastisk lettet over at blodkreften ser ut til å være borte for godt. Foto: Eva Kylland
MAMMA ER BEST: Sønnene Martin (18), Simen (16) og Vegard (13) er fantastisk lettet over at blodkreften ser ut til å være borte for godt. Foto: Eva Kylland Vis mer

LES OGSÅ: Ingvild (17) fikk leukemi

Leve mer

I stua innenfor verandaen sitter sønnene Martin (18), Simen (16)
og Vegard (13) og småprater mens mamma og onkel Terje blir fotografert utenfor. Signe og guttenes far er skilt.

For de tre guttene var tanken på et liv uten mamma den store frykten da sykdommen sto på. Nå når det ser ut til at alt skal gå bra slapper de mer av, men de tre brødrene er enige om at sykdommen har brakt dem nærmere sin mor.

– Vi har alltid vært veldig glade i mamma, men det er klart at båndene mellom oss er enda tettere nå etter alt som er skjedd, sier Martin, og høster bekreftende nikk fra Vegard og Simen.

Har mamma forandret seg etter sykdommen da?

– Ja, jeg synes kanskje hun er blitt enda noen hakk gladere, sier Simen og smiler.

Signe er enig i sønnenes «diagnose». Hun er blitt flinkere til å leve i nuet og sette pris på alt det fine livet har å by på.

– Jeg bruker nok mindre tid på uvesentligheter og mer på det jeg vil, det som gjør med glad og gir meg energi. Turene i skogen er et eksempel på dette, det samme er hobbyen min, støping av dekorasjon i sement.

Noen som forstår

Kampen mot blodkreften har også gjort Signe mer opptatt av sykdommen, og andre mennesker som er eller har vært i samme situasjon som henne selv. Nå har hun engasjert seg i Blodkreftforeningen Sørlandet, og der hun i dag er leder.

– Jeg reddet livet fordi jeg fikk blod. Hadde ikke Terje stilt opp, ville det tatt mye lengre tid å finne riktige stamceller, og da kunne det vært for sent, sier hun og veksler et nytt blikk med lillebroren sin.

Selv om arbeidet med å rekruttere nye blodgivere er viktig, mener Signe at den aller viktigste oppgaven til Blodkreftforeningen er å være der for folk med leukemi, og deres pårørende. Hun følte selv stort behov for å ha noen å snakke med da hun var syk. Noen som visste hva det ville si å ha denne typen kreft. Nå er det godt å vite at hun er med på å gi et slikt tilbud til nye, redde mennesker som trenger det.

Og på det personlig plan, hva er det du ønsker deg av livet nå da?

Ansiktet hennes sprekker opp i stort smil.

– Det vet jeg ikke om jeg tør å si til Allers.

Kom igjen, jeg kan se på deg at det er noe hyggelig.

– Jeg ønsker meg romantikk, sier Signe og smiler lurt.

<strong>KREATIV:</strong> Signe koser seg med både tegning og andre kreative sysler.  Foto: Eva Kylland
KREATIV: Signe koser seg med både tegning og andre kreative sysler. Foto: Eva Kylland Vis mer

LES MER: Christine (26) følte seg ung og udødelig

Akutt leukemi

Akutt myelogen leukemi (AML) er en form for blodkreft hvor det i benmargen produseres fortløpende røde blodlegemer, hvite blodlegemer og blodplater. AML er en krefttype med utspring i forstadier til hvite blodlegemer (granulocytter og monocytter). Umodne forstadier deler seg ukontrollert og fortrenger andre celler i benmargen. Dette fører til symptomer som en følge av mangel av andre blodceller med mulighet for utvikling av anemi, infeksjoner og blødninger.

Vanlige symptomer er slapphet, Infeksjoner og blødninger, og dersom en påviser anemi i form av lav hemoglobin ( lav blodprosent), lavt antall blodplater samtidig med altfor høyt antall hvite blodlegemer er akutt leukemi en mulig diagnose.

Dersom man kan se de typiske umodne myeloblastene ved mikroskopisk undersøkelse av blod, er diagnosen nesten sikker. Slike funn fører  til innleggelse på sykehus for nærmere utredning.

For pasienter som forventes å kunne tåle tung behandling i form av kjemoterapi, er siktemålet for behandling kurativt.

Les mer på : Blodkreftforeningen.no

Kilde: Norsk Helseinformatikk, blodkreftforeningen.no 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer