Sigrid Beate Edvardsen

Sigrid Beate drepte sin egen pappa

- Jeg var kjempeglad i pappa, men hele tiden var jeg redd for at vi skulle være alene. Da visste jeg hva som kom til å skje.

DREPTE FAREN: - Det er vanskelig å angre på noe man ikke husker, sier Sigrid Beate om drapet på sin far. Foto: Oddvar Walle Jensen
DREPTE FAREN: - Det er vanskelig å angre på noe man ikke husker, sier Sigrid Beate om drapet på sin far. Foto: Oddvar Walle Jensen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Yngstejenta var alltid pappas yndling, men ingen visste hvorfor. Det var en hemmelighet mellom de to. Helt til alt sprakk 22. juli 2000.

– Jeg trakk kniv. Pappa døde. Han var med ett ute av livet mitt, sier Sigrid Beate Edvardsen (43).

Vi går tilbake til midten av 70-tallet. Sigrid Beate er en livsglad liten jente på seks år. Hun er den yngste i søskenflokken på tre jenter og to gutter i Holmestrand i Vestfold. Alt virker perfekt hos småbarns-familien. Men idyllen er falsk.

– En kveld kommer pappa inn til meg på rommet mitt. Han begynner å ta på meg. Jeg tror det er normalt, og har ikke lyst til å avvise ham. Han gjør ting som jeg for alltid vil føle skam over. Dette er starten på 10 års seksuelt misbruk av meg. Ingen fatter mistanke i løpet av disse årene, forteller Sigrid Beate.

Hun vet ikke hvor mange ganger faren begikk seksuelle overgrep mot henne. Men det var ofte, og det skjedde alltid når far og datter var alene – som oftest på rommet hennes eller i stallen.

– Jeg har alltid vært opptatt av idrett. Jeg turnet som liten jente, og jeg drev mye med ridning. Nå i voksen alder sykler jeg veldig mye. Idretten gjør at jeg overlever. Jeg hadde ikke klart meg uten fysisk fostring, sier Sigrid Beate, og tenker tilbake:

– Jeg likte å stelle med hester, men heller ikke da fikk jeg fred. Pappa fortalte at jeg var hans prinsesse. Jeg var kjempeglad i pappa, men hele tiden var jeg redd for at vi skulle være alene. Da visste jeg hva som kom til å skje, selv om det kunne gå uker mellom hvert overgrep.

EN UNG DAME: Da Sigrid Beate fikk kjæreste skjønte hun at det faren gjorde mot henne ikke var normalt.  Foto: Privat
EN UNG DAME: Da Sigrid Beate fikk kjæreste skjønte hun at det faren gjorde mot henne ikke var normalt. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Moren din har stukket av, nå får du ta hennes plass

Ble mamma

I tenårene fikk hun kjæreste – og forsto at det faren gjorde ikke var normalt.

– Jeg sa ifra at han måtte holde opp. Han var blitt syk, og var ikke lenger så sterk. Jeg følte jeg kunne tale ham midt imot, uten å risikere noe. Likevel prøvde han seg i mange år etterpå. Men da jeg ble mamma 27 år gammel, forsto jeg at det ikke var meg det var noe galt med. Jeg sto med min egen sønn i armene, og tenkte at denne lille babyen her har jeg ansvaret for. Noe sånt må aldri skje med ham, husker jeg at jeg tenkte, sier Sigrid Beate.

Hun begynte å gå i terapi. Tanken var at profesjonell hjelp ville gi henne ny styrke i rollen som småbarnsmor. Det var ingen i familien som visste hvilken hemmelighet hun bar på.

– Jeg gikk med tanker om å ta mitt eget liv. Jeg ville gå ut i fjorden og drukne. Jeg ville det skulle se ut som en ulykke, at ingen skulle få vite hva jeg hadde opplevd. 

– Jeg gikk med tanker om å ta mitt eget liv. Jeg ville gå ut i fjorden og drukne. Jeg ville det skulle se ut som en ulykke, at ingen skulle få vite hva jeg hadde opplevd. Det føltes best sånn. Skammen og skyldfølelsen var der fremdeles, husker Sigrid Beate.

På fest hos en av sine søstre 22. juli 2000 hadde Sigrid Beate bestemt seg for å begå selvmord. Hun hadde fått tak i amfetamin for å få mot til å gjøre det.

Moren deres er også til stede på festen. Og før Sigrid Beate rekker å gjøre noe som helst, tar moren med seg sine to døtre og oppsøker pappaen deres. Det viser seg at Sigrid Beates søster også hadde vært utsatt for farens overgrep. Det oppstår munnhuggeri når demningen brister – og søsteren forteller hva han har gjort mot dem.

– Vi havner i et basketak ut på trappa. Vi ramler alle sammen, og jeg havner opp på faren min. Minnene om det han gjorde mot meg kommer opp igjen. Jeg husker ikke hva som skjedde, men jeg ble dømt for å ha drept ham med kniv. Jeg husker absolutt ingenting fra knivstikkingen.

Sigrid Beate ble dømt til sju års fengsel for forsettlig drap. Moren og søsteren var en stund også siktet, men siktelsen ble frafalt. Mens Sigrid Beate sitter i fengsel, er det hennes mor og barnefaren som deler på å ha sønnen på fire år. Under soningen blir Sigrid gravid på nytt, med den samme mannen som er far til hennes første barn.

PAPPAS PRINSESSE: Sigrid Beate skrev bok om oppveksten med en far som misbrukte henne og at hun senere ble dømt for drapet på ham. Foto: Publicom Forlag
PAPPAS PRINSESSE: Sigrid Beate skrev bok om oppveksten med en far som misbrukte henne og at hun senere ble dømt for drapet på ham. Foto: Publicom Forlag Vis mer

Sigrid Beate sonet halve straffen før hun ble løslatt.

– Jeg hadde oppført meg pent, og jeg hadde to barn som trengte en mamma.

– Angrer du på det du gjorde?

– Det er vanskelig å angre på noe du ikke husker. Jeg husker at jeg ruset meg på narkotika, men jeg husker ikke knivstikkingen. Jeg er ikke stolt av det som skjedde. Det var så visst ikke planlagt. Nå velger jeg å fokusere på livet videre, ikke på det som skjedde den kvelden.

Det var i fengselet Sigrid Beate begynte å skrive notater som 12 år senere resulterte i boka «Pappas prinsesse».

– Jeg ville skrive for å takke mine aller nærmeste for at jeg får lov til å fortelle min opprivende historie, og for å takke dem som hjalp sønnen min mens jeg satt inne. Men jeg vet det er mange historier som ligner på min. Jeg ønsker med denne boken å hjelpe andre som har vært i samme situasjon, enten de er ofre, pårørende eller overgripere, sier Sigrid Beate.

Hun ønsker å reise landet rundt for å fortelle sin historie. Målet er å bevisstgjøre barn og unge på hva som er akseptabelt i forhold til voksne når det gjelder deres egen kropp.

– Jeg har to flotte sønner, og det er dem jeg lever for. Men livet vil få en ny dimensjon hvis min historie gjør at ett eneste barn i dette landet slipper å oppleve det jeg gjorde.

Reportasjen er publisert i overensstemmelse med nærmeste familie og har også stått på trykk i Allers Krim fra virkeligheten.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer