Celebral Parese

- Sigurd er en gave

Lises (38) sønn fikk cerebral parese. Nå har hun skrevet bok om det.

SOLSTRÅLE: Lise er svært takknemlig for sønnen sin, Sigurd. – Han bringer så mye glede inn i livet vårt, sier hun. Foto: Morten Eik
SOLSTRÅLE: Lise er svært takknemlig for sønnen sin, Sigurd. – Han bringer så mye glede inn i livet vårt, sier hun. Foto: Morten Eik Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: Lise H. Eide (38) fra Oslo trakk fra gardinen på soverommet og gledet seg over septembersola.

På kommoden hadde hun nyinnkjøpte mammaklær som det ikke hastet med å pakke ut, for ennå var det tre måneder til termin. 

– Planen var å levere døtrene våre, Lea og Eira, til skole og i barnehagen. Men plutselig kjente jeg en stikkende smerte i magen. Heldigvis var mannen min Kyrre (44) hjemme og fikk kjørt meg til sykehuset. Livmoren hadde sprukket, med full innvendig blødning. Da jeg skulle gå ut av bilen foran Rikshospitalet, besvimte jeg. Snarrådige leger bestemte seg for å iverksette katastrofe-keisersnitt, erindrer Lise.

Da 38-åringen våknet opp sent på ettermiddagen, var hun blitt trebarnsmor.

NY BOK: Lises bok «Sivert kan» – med nydelige illustrasjoner av Irene Marienborg – er en bok om å være annerledes, og å mestre det.  Foto: Morten Eik
NY BOK: Lises bok «Sivert kan» – med nydelige illustrasjoner av Irene Marienborg – er en bok om å være annerledes, og å mestre det. Foto: Morten Eik Vis mer

Lille Sigurd veide kun 1500 gram og lå i respirator. Etterpå viste det seg at han hadde hatt en liten hjerneblødning i forbindelse med forløsningen.

– Jeg husker at jordmoren sa: «Du har fått en sønn, han har det bra». Selv hadde jeg mistet kritisk mye blod og lå med 17 stifter i magen. Men jeg var oppe og gikk dagen etter, sier Lise med et smil rundt munnen.

De neste to månedene i 2011 tilbrakte mor og sønn på Rikshospitalet, ettersom apnéer gjorde at den lille poden rett som det var «glemte» å puste.

Oppdaget CP 

– At livet er sårbart visste jeg fra før. Jeg blir ikke så lett stresset og har alltid tatt vare på hver dag som om den var den siste. I stedet følte jeg takknemlighet over hjelpen vi fikk av leger og sykepleiere, sier hun.

Lise og ektemannen forsto at Sigurd også hadde andre utfordringer å takle, da han som to-åring viste liten vilje og evne til å begynne å gå – og fortsatt krabbet rundt på gulvet og hadde slitt hull i enda en bukse. 

– Beskjeden om at Sigurd hadde cerebral parese fikk oss nok litt i kjelleren, for man har jo alltid drømmer og ambisjoner på barnas vegne. Men om han så ikke kunne bli verdensmester på ski eller en ny Messi, ristet vi det av oss og tenkte: «Dette skal vi klare!».

- Vi gledet oss over hvor pigg og oppegående Sigurd var, men var desto mer overrasket over hvor liten kjennskapen til CP-diagnosen er. Samtidig fikk hans bestevenn kreft. På kort tid ble det sendt ut infoskriv om dette til foreldre, og barnehagen ble orientert, men det fantes ikke noe lignende hvis man hadde CP.

- Da jeg ikke fant noen bok, eller barnebok, for den saks skyld, om temaet, tenkte jeg at her måtte jeg ta grep selv. Det var viktig at Sigurd skulle få et eget begrepsapparat og forhold til sin diagnose, og det samme gjaldt personer rundt oss, sier den driftige jenta.

Dermed ble boken «Sivert kan», et faktum. En bok om å være annerledes – og å mestre det, enten det dreier seg om CP eller noe annet.

– Sigurd ser ikke på seg selv som annerledes. Han er jo bare fire år og tror nok at skinnene han bruker på på anklene (ortoser), er omtrent  det samme som leggskinnene til Messi på fotballbanen. Han bør tøye innimellom og forebygger ved å være med på terapiridning.

GLAD FAMILIE: Mamma Lise (38), pappa Kyrre (44) og barna Sigurd (4 1/2), Lea (10) og Eira (7). Foto: Morten Eik
GLAD FAMILIE: Mamma Lise (38), pappa Kyrre (44) og barna Sigurd (4 1/2), Lea (10) og Eira (7). Foto: Morten Eik Vis mer

LES OGSÅ: Latter får Emilie til å glemme smertene

Godt humør betyr alt

Hva var reaksjonen til sønnen din da han så boka?

– Han likte den veldig godt! Men han så ingen direkte sammenheng mellom Sivert i boka og ham selv. Men han kjente igjen den gule rullatoren på en av tegningene, og da utbrøt han overrasket: «Men sånn har jo jeg!»

Generelt har vi voksne mye å lære av barn. De tør å spørre når det er noe de lurer på, og ser ikke forskjeller på samme måte. Da Sigurd ikke klarte å løpe, begynte de andre i barnehagen å krabbe, de også. 

Hva har Sigurds opplevelser gjort med dere som familie?

– Sigurd er en gave. Vi har lært så mye av det – ikke minst har det fått oss til å reflektere over hva som er viktigst i livet og hvor stor verdi det ligger i for eksempel godt humør.

- Livet kommer med utfordringer, det er det eneste vi vet. Vi må bort fra fokuset i samfunnet om at alle skal være så perfekte hele tiden. Boka jeg skrev, er ment å gi inspirasjon til samtaler og diskusjon om det å være annerledes, føle seg annerledes og å trenge hjelp. Noe de aller fleste av oss gjør på et eller annet tidspunkt og i en eller annen grad. Og at det er helt OK! konstaterer Lise.

LES OGSÅ: - Jeg maler for livet

Cerebral parese
Cerebral parese er en paraplybetegnelse på en gruppe av tilstander som kjennetegnes av endret bevegelse og/eller stilling, og motorisk funksjon, og skal være forårsaket av en skade i den umodne hjerne. Circa 120 barn får diagnosen hvert år:

Kilde. Celebral parese-foreningen

Lise Eide jobber i Redink som er et Aller Media-eid selskap. Aller Media har ingen kommersielle interesser i Lise Eide sin bok.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer