Rev

Silje har en rev som kjæledyr

Ayla ble født på en pelsfarm. I stedet for å ende opp som et plagg, lever hun livets glade dager sammen med matmor Silje, hvor turer i fjellet er en del av hverdagen.

REV SOM KJÆLEDYR: Ayla ble født på en pelsfarm.  Foto: Privat
REV SOM KJÆLEDYR: Ayla ble født på en pelsfarm. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– De aller fleste synes det er koselig at jeg har en tam rev, men noen reagerer negativt da de tror at reven er vill og at jeg har tatt den i naturen. Det er noe jeg absolutt ikke ville ha gjort – ville dyr skal være ville, sier Silje Elin Matnisdal.

Silje har vokst opp på gård med mange forskjellige dyr. Familien hadde hunder, katter og kaniner, i tillegg til to rever.

– Broren min fikk en tam rev i gave av sønnen til en pelsdyrbonde da han var ni år. Siste reven jeg hadde døde da jeg var 19 år og gikk på folkehøyskole, og etter det har jeg bare sett tilbake på den tiden og tenkt at det var gode minner. 

LES OGSÅ: 5 matvarer som kan være livsfarlig for kjæledyr

Kan en rev fungere som turkamerat?

For tre år siden begynte Silje å vurdere å skaffe seg en rev igjen. Hun lurte på om det var mulig å ha med en rev på fjelltur, ettersom hun er så glad i å gå turer i fjellet. 

– Jeg tenkte at dersom det var mulig, ville reven få et veldig godt liv. Men jeg brukte lang tid på denne avgjørelsen, og overveide lenge om det passet inn i livsstilen min. Var jeg klar for å bruke så mye tid på et såpass krevende dyr?

Da Silje følte seg klar, begynte prosessen med å finne en pelsdyrbonde som var villig til å selge en revevalp. Det er ikke forbud mot dette i Norge, men det er et diskutert tema, da noen mener det burde være ulovlig å kunne kjøpe rever som kjæledyr.

– Det er kanskje uvanlig med tam rev, men ikke så uvanlig som en skulle tro. Jeg har truffet mange som kjenner eller har hatt en rev selv, men når reven begynner å bli voksen blir instinktene så sterke at de ikke klarer å håndtere den lenger.

IKKE LETT: – Det var vanvittig mye arbeid. Rever fungerer egentlig ikke bra som kjæledyr, de har ville instinkter og blir aldri helt tamme.  Foto: Privat
IKKE LETT: – Det var vanvittig mye arbeid. Rever fungerer egentlig ikke bra som kjæledyr, de har ville instinkter og blir aldri helt tamme. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Er det greit å la Fido være alene hjemme i mer enn 8 timer?

Mange utfordringer knyttet til revehold

Silje kjøpte reven Ayla (9 måneder) da hun var fire uker gammel, slik at hun kunne temme henne best mulig. Hun måtte stå opp tre-fire ganger om natten for å mate Ayla de første ukene.

– Det var vanvittig mye arbeid. Rever fungerer egentlig ikke bra som kjæledyr, de har ville instinkter og blir aldri helt tamme. Frem til de er seks måneder fungerer de greit sammen med folk og dyr om de blir sosialisert nok, men når instinktene setter inn er det nesten som å skru på en bryter – reven går fra tam til vill. 

Rever blir aldri helt stuerene. De markerer ved instinkt og tisser på alt de er redd for at noen kan stjele – dette gjelder også mat og vann. Silje har måttet gjøre stuen revesikker, og har dermed fjernet alt hun er redd for.

LES OGSÅ: Er hunden din deprimert?

Livet med rev er aldri kjedelig

Skal man ha et familievennlig kjæledyr, er ikke rev et egnet alternativ. Rever kan bite. De stjeler også alt de kommer over, og da er det vanskelig å få det tilbake igjen. De er veldig beskyttende overfor tingene de anser som sine.

– Livet med rev er aldri kjedelig – det byr på utfordringer hver dag. De er også veldig humørsyke. Ayla kan være sur i flere dager om jeg for eksempel tar på henne en sele.

Det er ikke bare-bare å ha en rev i hjemmet, og Silje gjør sitt beste for at Ayla skal få være så «vill» som mulig. Hun kan ikke være løs, men lang line fungerer fint.

– Noen dager følger jeg bare etter når hun går på jakt. Ayla er god på å fange mus. Andre dager går vi på fjellturer – det kommer an på dagsformen til Ayla om det blir en lang eller kort tur. Det nytter ikke å tvinge henne til noe. 

UT PÅ TUR: Ayla er glad i å gå tur på fjellet.  Foto: Privat
UT PÅ TUR: Ayla er glad i å gå tur på fjellet. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: - Hjelp, jeg har 20 hunder!

Første tamme rev på Preikestolen

Silje og Ayla har vært på turisthytter, teltturer og toppturer. Ayla er sannsynligvis den første tamme reven på Preikestolen.

– Det er utrolig kjekt å se hvordan hun koser seg å tur, det er belønning nok for meg. Jeg skulle ønske at hun var litt mer kosete, men det kan komme med alderen. Tvangskosing fungerer ikke på rever, de finner seg ikke i hva som helst. 

Å få en rev som kjæledyr passer ikke til hvem som helst. Rever tilpasser seg ikke din livsstil, du må tilpasse deg revens. Silje er redd for at folk skal skaffe seg en rev uten å vite hva de begir seg ut på. Du kan ta reven ut av buret, men å sette den inn igjen er groteskt, mener hun. 

– Husk at reven ikke lukter godt, og avføringen er til å besvime av… men er du klar over alt som følger med, og liker en utfordring, er det å ha rev kjempekjekt. De er herlige dyr med sterk personlighet, som beriker hverdagen, sier Silje med et smil.

Fraråder å ha ville dyr som kjæledyr

Reven er skapt for å leve i et hi sammen med sin revefamilie. De har behov for å grave, jakte, streife og treffe andre rever – noe det er vanskelig å gi dem i fangenskap. 

– Vi skjønner godt at det kan virke fristende å ha en rev som kjæledyr, men dette fraråder vi på det sterkeste. Det føles kanskje som du redder en enkelt rev, men faktum er at du betaler penger til pelsindustrien for å få den, sier Live Kleveland, jurist og kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen.

Det er dessverre slik at man hjelper ett liv, men det får konsekvenser for dyrene som fortsatt sitter i bur.

– Det beste rådet hvis du ønsker deg et vilt dyr som kjæledyr, er å la det bli med tanken. Hvis du har satt deg i en situasjon der du eier et vilt dyr, er det mest ansvarlige du kan gjøre å bidra til at andre ikke gjør som deg, sier hun. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer