Ut av hamsterhjulet

Sissel (48) solgte alt hun eide og tok med seg de tre barna

Reaksjonene fra døtrene var delte.

UT AV HAMSTERHJULET: På kafe i Katmandu. Reisen er en god kombo av livsnytelse og utforskning. FOTO: Privat
UT AV HAMSTERHJULET: På kafe i Katmandu. Reisen er en god kombo av livsnytelse og utforskning. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Det er ikke første gang Sissel Naustdal gjør noe utradisjonelt. For drøye to år siden solgte hun huset på 400 kvadratmeter og flyttet inn i en båt på 43 fot, helt uten båterfaring. Hun kjøpte også en liten leilighet. Noen år tidligere skilte hun og barnas far lag.

– Vi har bodd litt splittet siden vi solgte huset. Leona (11) bodde i båten med meg, Mira (16) bodde mest hos pappa og Iris (18) bodde i leiligheten, forteller Sissel.

– For meg ble en gammel drøm oppfylt ved å bo i båt. Nå er jeg i ferd med å oppfylle en annen drøm; å besøke andre land og kulturer, og lære hvilke faktorer som er viktige for at mennesker kan leve lange og gode liv. Tre av verdens Blue Zones er derfor noe av det som står på reiseruten vår.

Gründer og leder av eget firma

Det er tidlig morgen i Norge da KKs journalist snakker med Sissel på Whatsapp. Hun befinner seg i Nepal, der det er formiddag. Barna er allerede ute og bader i bassenget. Det skal være litt sommerferie også, ikke bare jobb og skole. De fire bor på hotell akkurat nå, men de satser også på privat innkvartering enkelte steder, slik at de kommer nærmere lokalbefolkningen.

Sissel er gründer og startet firmaet MadeToGrow for 25 år siden, der hun er daglig leder. Hennes store engasjement er å bidra til å utvikle menneskers potensiale, skape bedre forutsetninger for motivasjon og prestasjon i skoler og virksomheter, og bidra til et bedre samfunn for oss alle. Hun brenner for å inspirere og utvikle menneskers mestring, robusthet og potensial. Ved å reise og hente inspirasjon utenfra, vil Sissel bygge videre på den helhetlige tanken om livskvalitet, både individuelt og for bedrifter.

– Jeg ønsket å bygge en digital plattform, der folk kan finne forskningsbasert kunnskap og viktige verktøy for å utvikle seg selv, bygge robusthet og realisere mål og drømmer i livet og i karrieren, sier Sissel.

Hun forteller at de i MadeToGrow jobber forskningsbasert og bygger arbeidet på omfattende internasjonal og egen forskning, med søkelys på å skape langsiktige effekter og verdier. Med en god samarbeidspartner, reiser Sissel og døtrene nå reiser verden rundt for å utforske, lære av og dele inspirasjon om hva som gir godt liv og arbeidskvalitet, lykke og fremgang.

– Forskning styrker tanken om at mennesker presterer bedre når livskvaliteten er god. Vi vil i praksis se hvordan folk skaper et liv som kjennes godt og meningsfullt. Vi i vesten har så mye bra, også noe å lære av andre kulturer.

UT AV HAMSTERHJULET: I Kyoto, Japan, i en typisk japansk hage. Sissel reiser rundt til Blue zones for å finne svar på sine spørsmål. FOTO: Privat
UT AV HAMSTERHJULET: I Kyoto, Japan, i en typisk japansk hage. Sissel reiser rundt til Blue zones for å finne svar på sine spørsmål. FOTO: Privat Vis mer

Alle tok egne valg

– Allerede som ung hadde jeg en drøm om å reise jorda rundt. Men livet skjedde, og snart var jeg i hamsterhjulet med utdannelse, jobb og familie, sier Sissel.

– Jeg har ikke angret på noe av dette. Men jeg vil heller ikke angre på at jeg ikke fulgte drømmen om å reise, og nå valgte jeg å realisere den.

Sissel forteller at hun diskuterte muligheten med alle tre barna, og at de sammen tok beslutningen om å gjøre dette. Barnas far støttet reisen så lenge barna selv ønsket det. Da de begynte å snakke om prosjektet, var reaksjonene til barna litt ulike.

Mira tente straks på ideen. De siste dagene før avreisen i juni fikk hun imidlertid kalde føtter ved tanken på alt hun skulle reise fra, men var likevel bestemt på å gjennomføre. Hun vil ta andre året på videregående som privatist, slik at hun slipper å miste et skoleår på grunn av reisen.

Leona har vært mest usikker på reisen, spesielt med tanke på å reise fra far, venner og hunden. Hun har likevel tappert kjempet for å innstille seg på å reise, for hun har også gledet seg litt.

Sissel har fått et veldig godt samarbeid med Leonas skole, og Leona skal følge ukeplaner som resten av klassen, bare på den andre kanten av jorden.

Iris var skeptisk fra starten av, men skiftet etter hvert mening, og så på dette som mulighet til spennende opplevelser. Hun er ferdig med videregående, og sammen med Mira skal hun bidra litt med å filme, redigere og dele i sosiale medier, knyttet til det selskapet moren jobber i. Iris synes det er kjekt med et friår før hun bestemmer seg for videre utdanning.

– Dette blir en kostbar tur, men jeg ønsker å gå all in når jeg først skal gjennomføre reisen, sier Sissel.

– Jeg har solgt både båt, bil og leilighet, og har dermed mulighet til å finansiere reisen.

Planen er å vende tilbake til Bærum etter cirka ni måneder, og leve et mer «normalt» liv med en fast base, men vi får se hva som skjer underveis. Kanskje får de lyst til å bo et helt annet sted?

Såkalte Blue Zones er blitt mye undersøkt opp gjennom årene, og konklusjonen fra studier er at både gener og livsstil nok trolig har virket inn på den gode helsa til mennesker i de områdene.

– Vi har allerede vært i Japan, det var vår første Blue Zone. Der ble vi fascinert både av samtaler med enkeltmennesker og av kulturen. Vi skal også innom Bhutan, der de, i stedet for å måle vanlig BNP (Brutto Nasjonal Produkt), måler det i Bhutan BNL (Brutto Nasjonal Lykke). Det er virkelig en tankevekker. Vi planlegger å besøke Blue Zones på Costa Rica og Sardinia, kanskje også Hellas, sier Sissel, som forteller at de også skal besøke andre land og bli kjent med flere kulturer som kan gi verdifull innsikt.

Trivsel eller well-being er nøkkelbegrepene Sissel jobber med. Hun legger vekt på at det å fokusere på hele mennesket, også på jobb, er viktig for gode prestasjoner, herunder å bidra til at arbeidet oppleves meningsfylt. Det å finne vår livsmisjon, og bevisst å bruke vårt mindset med støttende tanker, gjør oss mer robuste. Da får vi også styrke til å takle motgang og utfordringer.

– Det handler om opplevelsen av å ha støtte på jobb, gode relasjoner, meningsfylt arbeid og god helse, fysisk og psykisk. Faktorer som i mange år har blitt sterkt undervurdert, da mange har en tendens til å tro at mennesker er effektive ytelsesroboter som er i stand til å levere 100 prosent kvalitet uendelig, uavhengig av arbeidspress og arbeidsforhold, sier Sissel.

Hun forteller at forskingen på Blue Zones viser hvilke faktorer som fører til god helse, lykke og lang levetid. Øverst på listen finner du de samme faktorene som i hva well-being handler om i arbeidslivet; gode relasjoner, et fellesskap å høre til og ha støtte fra, en følelse av hensikt og en livsstil som fører til god helse (kvalitetsmat, fysisk aktivitet, mindre stress osv.).

– Blue Zone-forskningen støtter viktigheten av well-being i arbeidslivet, og viser hvor essensielle disse faktorene er for oss mennesker. Jeg håper derfor dette vil inspirere enkeltpersoner og ledere, sier Sissel.

GJENGEN: Sissel og døtrene i Bhutan; fra venstre; Iris, Mira, Leona og Sissel. FOTO: Privat
GJENGEN: Sissel og døtrene i Bhutan; fra venstre; Iris, Mira, Leona og Sissel. FOTO: Privat Vis mer

Sikkerhet foran alt

Sissel forteller om skikkelig planlegging og organisering flere måneder før reisen begynte. Hun har tatt forhåndsregler og gjort avtaler både privat og i jobbsammenheng. Reiseruten er ikke fastsatt helt tidsmessig, men de følger en plan.

– Vi har kontaktpunkter alle steder, slik at vi alltid vil ha et godt nettverk. Det er tross alt et stort ansvar å reise alene med tre døtre, og vi har derfor organisert opplegg i noen av landene, sier Sissel.

Hun er innstilt på at det vil bli mange utfordringer på reisen, ikke minst fordi dette er en helt ny livssituasjon for alle, og fordi de er langt borte fra venner, familie og det som er kjent og trygt. Samtidig er Sissel opptatt av å gi barna mulighet til selv å vurdere hva som er viktig i livet.

Hun setter spørsmålstegn ved at kvinner i Norge tror de er mye friere enn kvinner i en del andre land. Hun snakker om at mange av oss i Vesten sitter i et gullbur som begrenser oss. Når det er viktigst å ha større hus, finere hage og nyere bil enn naboen, kan verdiene som virkelig gir oss god livskvalitet forsvinne.

RO: I et tempel i Kyoto, Japan, fant Sissel roen. FOTO: Privat
RO: I et tempel i Kyoto, Japan, fant Sissel roen. FOTO: Privat Vis mer

– Selv om vi er langt hjemmefra, og slipper det vanlige stresset i forhold til alt som skal rekkes, må vi ha noen rutiner her også. Vi skal gjøre en del arbeid og de to yngste skal jo gjøre skolearbeid. Vi ønsker at flest mulig får mulighet til å følge oss på reisen, og kanskje stopper opp og tenker over hvilke mål og ønsker de har i livet og karrieren, sier Sissel.

Hun poengterer at det ikke trenger å være hårete mål, her må alle gå i seg selv og kjenne etter hva som er viktig. For Sissel er det å oppdage, lære og inspireres av ulike måter mennesker og kulturer lever rundt om i verden, i perspektiv av det å utvikle eget og andres potensial. De færreste har lyst til å gjøre så store endringer i livet. Men kanskje de kan bli inspirert og finne mot til å gjøre mindre endringer som vil skape bedre livskvalitet eller en mer riktig karriere for seg selv.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer