Hår

Siste trend ut: Å la kroppshåret gro!

Både Madonna og Miley Cyrus har stolt vist fram sine hårete armhuler. Selv kjente KK`s egen journalist bare skam da hun testet siste kroppshårsmote.

Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Denne er til min 11 år gamle venninne, som da kroppshåret begynte å gro, som da det naturligste i verden skjedde – fikk panikk. 

«Gry, det er visst in å la håret under armene gro nå. Massevis av Hollywood-kjendiser som gjør det. Kunne du tenke deg å teste ut?» spurte min sjef så gladmanipulerende som bare hun kan.

MED KROPPSHÅR: Miley Cyrus er blant dem som har slengt seg på trenden med å la armhulehåret gro.  Foto: Xposure
MED KROPPSHÅR: Miley Cyrus er blant dem som har slengt seg på trenden med å la armhulehåret gro. Foto: Xposure Vis mer

Jeg er ennå litt usikker på hvorfor jeg sa ja. Men i over en måned har jeg nå latt kroppshåret gro, som gresset bak do. I over en måned har jeg psyket meg opp til å skulle vise det fram. Og var helt uforberedt på all den skammen det skulle utløse.

LES OGSÅ: Derfor har vi hår på beina

Plutselig flommet sosiale medier over av hårete armhuler

Muligens var det Lady Gaga som denne gangen startet hår-ballet, da hun i 2011 opptrådte i en turkis kjole – med matchende armhulehår. To turkise kladeiser av kunstig og pålimt hår under armene, på størrelse med middels store gresstuer.

I fjor delte Madonna sitt ekte armhulehår på Instagram med ordene «Long hair … Don’t care!!!!!!!». I mai toppet Miley Cyrus det hele: Hun hadde ikke bare latt håret under armene gro – men i tillegg valgt å farge det knallrosa.

Ikke lenge etter at jeg selv fikk oppdraget, la Lena Dunham ut en liste over de viktigste tingene hun skulle gjøre i sommer. Blant punktene var «Grow armpit hair».

Tidligere denne sommeren, og selvsagt med et helt annet bakteppe enn her i vest, oppfordret Xiao Meili, en av Kinas ledende feminister, sine medsøstre til å instagramme et bilde av seg selv og sine armhuler under emneknaggen #armpithairdontcare.

Noe var definitivt på gang. Klart vi i KK måtte sjekke det ut!

LES OGSÅ: Miley Cyrus gjør som Julia Roberts

Det var først da jeg forsto at min kjære redaktør oppriktig trodde hun kom til å få se meg trippe rundt i miniskjørt og singlet og med kroppshåret struttende til alle kanter, at panikken tok meg.

Selvsagt kunne hun ikke vite at jeg allerede hadde legghår som en uflidd sjømann, at jeg det siste halve året hadde latt disse legghåra gro, slik det ikke er uvanlig at vi damer gjør etter samlivsbrudd.

Vi snakker ikke her lyse, lette fjoner, nei, mørke og lange lyste de mot meg fra bleke vinterlegger. Hvem ved sine fulle fem ville ønske å vandre rundt som en utstillings­modell for fritt forfall? Så å si bli fritt forfall sitt ansikt utad? Du snakker om omvendt kontaktannonse.

Men så begynte jeg å lese. Og sakte men sikkert vokste også noe annet fram i meg. Jeg leste om frisøren Roxie Hunt i Seattle, dama bak trenden med å farge armhulehåret. Denne jordnære, fornuftige dama som fortalte om hvordan også hun hadde latt høvelen ligge etter et samlivsbrudd, men at hun som frisør i en trendy hårsalong, som en aktør i skjønnhetsindustrien, holdt det skjult.

Til hun en dag, som et lekent eksperiment, farget sin kollegas armhulehår for å matche hennes blå hår. Og så hvor vakkert det var.

VISTE HÅRET MED STOLTHET: Miley hadde ingen problemer med å vise sine hårete armhuler under  Rock and Roll Hall of Fame Induction Ceremony i Cleveland i april.  Foto: Reuters
VISTE HÅRET MED STOLTHET: Miley hadde ingen problemer med å vise sine hårete armhuler under Rock and Roll Hall of Fame Induction Ceremony i Cleveland i april. Foto: Reuters Vis mer

LES OGSÅ: Får du hår på rare steder?

Når ble kvinners kroppshår noe skamfullt?

Men emosjonelt traff det meg som aller hardest da jeg fortalte om saken til en nær venninne, og hun umiddelbart fortalte om sin egen 11-åring. Som hadde kommet til henne i panikk over å ha oppdaget at hun var i ferd med å få hår både her og der.

«Hva svarer man?» spurte min venninne. Som også kunne fortelle at hun hadde kjøpt høvler og vist datteren hvordan hun skulle barbere det bort, det eneste datteren ville.

I 1999: Julia Roberts var tidlig ute og vekket mye oppsikt med hårete armhuler på premieren av  Notting Hill i London. Foto: REUTERS
I 1999: Julia Roberts var tidlig ute og vekket mye oppsikt med hårete armhuler på premieren av Notting Hill i London. Foto: REUTERS Vis mer

Men «hva svarer man»? Det spørsmålet ble hengende i meg. Det utløste et skred av minner rundt min egen usikre tenåringstid, den lute nakken over en kropp i vill forandring. Det traff meg midt i min egen skam over alt jeg fortsatt skulle ønske var annerledes med min egen kropp.

Kan hende var det da jeg bestemte meg for å gjøre dette, vise fram mitt eget kroppshår. For hvordan forvente av en 11-åring å skulle ha et naturlig forhold til sitt eget kroppshår, når man selv som 40-åring fortsatt gjemmer det vekk? Fra hvor skulle hun ha forstått at kroppshår er naturlig?

I alle bildene vi daglig har rundt oss, i det som i sum forteller en sterk historie om hvor skjønnhets­idealet ligger, er kroppshåret utradert. Det finnes ikke. Og når det vises, slik Miley Cyrus og Madonna har gjort, velter forakten fram. WTF!!?? skriver selv svorne fans.

Et spørsmål vokste fram, et spørsmål det kjentes vesentlig å få et godt svar på: Når ble kvinners kroppshår, vår siste rest av pels, vår helt naturlige beskyttelse, selve adelsmerket på overgangen fra jente til fruktbar kvinne – når begynte det å kjennes skamfullt, ja nærmest naturstridig?

LES OGSÅ: Ikke barber vekk alt kjønnshåret

«Skam er følelsen av å ikke leve opp til en standard»

La oss først låne vårt øre til psykolog Peder Kjøs:

– Hår er forbundet med seksualitet. Det viser til noe dyrisk og udisiplinert, mens det velfriserte viser kontroll. Hvor grensen går for hva som er dyrisk og hva som er kontrollert, har alltid svingt fram og tilbake, sier Kjøs.

Mener du at kvinner bør forbli glattbarberte?

– Nei, jeg mener ikke noe som helst, jeg mener at kvinner til enhver tid bør få uttrykke seg slik de finner det hensiktsmessig, svarer Kjøs, ytterst korrekt.

Men hvorfor kjenner vi skam over noe som er helt naturlig?

– Skam er følelsen av å ikke leve opp til en standard. Det knyttes ofte til at man ikke føler man har kontroll over noe man føler man burde ha kontroll på. Som rumpe, lår – og hår.

Sosialantropolog Gunn Helen Øye sier følgende:

– Å la kroppshår gro er en trend som handler om mote, om kulturell aksept, om skam og om den tiden og kulturen vi lever i, sier hun.

VI TESTER: KKs egne journalist Gry Thune testet har testet "hårtrenden".  Foto: KK
VI TESTER: KKs egne journalist Gry Thune testet har testet "hårtrenden". Foto: KK Vis mer

– Nå bruker vi hår under armene som en trend-ting. Noen bruker det også som protest mot skjønnhetsidealet. Vi ser nå at hår er på vei inn, med skjegg og langt hodehår i knute hos menn, og langt hår på nesten alle jenter og kvinner, påpeker Øye.

LES OGSÅ: Slik lager du årets trendfrisyrer

«Her er det noen som kanskje bør skjerpe seg litt»

Sakte, men sikkert grodde håret under armene mine fram. Overraskende rett, som en liten hekk. Etter noen uker hadde jeg grodd fram et aldri så lite buskas. Og jeg kunne ikke begripe hvordan det skulle la seg gjøre å vise det fram.

Som jeg skammet meg da jeg hadde massasjetime hos min kjekke fysioterapeut. Planen var å være så tøff at jeg nonchalant skulle legge meg ned på benken, strekke armene foran meg slik jeg pleide, og ikke si et ord om det helt opplagte.

Men det klarte jeg ikke. Jeg måtte forklare, jeg måtte unnskylde meg. Han betrygget meg med at han hadde sett det aller meste av hårvekst. Men måtte under press innrømme at når så skjedde, så tenkte han nok at «her er det noen som kanskje bør skjerpe seg litt». 

En lignende repsons fikk jeg fra en mannlig kollega, som knapt ante hva som traff ham da jeg blenget opp den ene armen og viste ham mitt pågående prosjekt. Han tok det pent. Så altså: Gutta er ikke pripne. Men liker det ikke når det blir for uflidd. Underforstått: Når det blir for mye hår. Når vi damer blir FOR naturlige.

LES OGSÅ: Slik vil gutta at det skal se ut der nede

Halvt skamfull, halvt fascinert

Det er mulig det kan kalles et svik mot mine mer modige kjønnsfeller,  men midtveis i prosjektet barberte jeg leggene mine. Etter et halvt år i fritt forfall var det på tide å reise kjerringa. For det er fortsatt slik jeg ser mine egne hårete legger: Jeg ser ikke vakker, naturlig hårvekst, jeg ser det som et par ordentlig lite lekre legger.

Mens vannet rant, høvlet og høvlet og høvlet jeg legghårene bort. Jeg kjente gleden ved igjen å kunne kjenne den glatte huden. Samtidig som jeg var halvt skamfull, halvt fascinert over at det bare ikke lot seg gjøre å vise fram et par hårete legger. Det sier mye om hvor stor makt skam kan ha.

Enn så lenge vokser armhulehårene fortsatt friskt. Jeg vet rett og slett ikke helt hva jeg skal gjøre med dem. Til helgen skal jeg i barnedåp. I en kortermet kjole. Sammen med den vakre lille 11-åringen. «Hva svarer man?» Hva gjør man?

Roxie Hunt, opphavsdama til trenden, blogget om hvordan hun farget sin kollegas armhulehår og oppfordret andre til å dele sine armhuler under emneknaggen #freeyourpits. Posten ble raskt delt 35 000 ganger, og tusenvis av jenter har fulgt oppfordringen.

Det fikk henne til å lage et manifest, «Free Your Pits Mainifesto», der hun konstaterer at dette ikke lenger handler om hår, men om å omfavne vår valgfrihet og om å feire vår rett til å foreta bevisste valg om kroppene våre. Og å bruke dette til å utvide og til å utfordre det altfor smale skjønnhetsidealet vi daglig utsettes for.

LES OGSÅ: Klart du skal rose deg selv

Gi ditt eget kroppshår en sjanse!

Jeg er ennå ikke der at jeg ser kroppshår som noe vakkert. Men jeg applauderer alle dem som gjør det, jeg heier på dem som vandrer rundt i all sin naturlighet og ikke engang prøver å forklare.

Og for en aha-opplevelse det har vært å forstå hvordan vi napper og høvler og vokser oss helt på autopilot. Hvordan naturlig kroppshår er blitt ensbetydende med noe ufresht, uflidd og udelikat. Hvordan kan vi tillate at andre snakker om vårt kroppshår på den måten? Tillate oss selv å snakke på den måten?

For dette handler ikke om hår. Men om hvordan vi møter hverandre. Om hvordan vi møter oss selv.

I en verden med et skjønnhetsideal så smalt at selv toppmodeller retusjeres, er det siste vi trenger enda en trend vi føler at vi burde kaste oss på. Jeg vil likevel utfordre deg til å gi ditt eget kroppshår en sjanse. Til å kjenne på følelsene det utløser å la det vokse fram.

Og neste gang vi løfter høvelen, finner fram sminkepungen, starter på enda en diett eller treningsopplegg, neste gang vi lar ansiktene våre sprøytes med gift eller legger oss under kniven … ja da skylder vi både oss selv og alle våre små venninner som hver dag ser på oss, som hver dag gjør som oss, å i det minste stille spørsmålet: For hvem gjør jeg dette? Og hvorfor?

Kilder: theguardian.com, washingtonpost.com, buzzit.no, today.com

Saken stod også å lese i KK28.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer