Skilsmisse

Sitter moren din fast i offerrollen?

Hva gjør du hvis foreldrene dine er skilt og den ene går videre, mens den andre velter seg i selvmedlidenhet?

KOMMER SEG IKKE VIDERE: Samlivsterapeut Solveig Vennesland råder deg til å være streng hvis moren din bruker deg som klagemur etter skilsmissen fra faren din. Foto: NTB Scanpix
KOMMER SEG IKKE VIDERE: Samlivsterapeut Solveig Vennesland råder deg til å være streng hvis moren din bruker deg som klagemur etter skilsmissen fra faren din. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: En leser føler seg dratt mellom foreldrene sine og vet ikke hva hun skal gjøre. 

Hun sendte et spørsmål til Allers' faste spalte «Spør Helsepanelet» og får svar fra samlivsterapeut Solveig Vennesland.

LES OGSÅ: Hvorfor er ikke min kone interessert i sex?

Dyrker offerrollen

«Mine foreldre ble skilt da jeg hadde flyttet hjemmefra. Bruddet kom ikke som noen overraskelse verken på meg eller broren min, som er to år eldre enn meg, for foreldrene våre kranglet ofte da vi var små. Når jeg tenker tilbake, virket de ganske misfornøyd med hverandre. 

Jeg har hatt god kontakt med både mamma og pappa etter skilsmissen, men best med pappa. For mamma har alltid så mye å klage over. Gang på gang gjentar hun sviket fra pappa, og at skilsmissen ødela alt. I flere år har jeg forsøkt å støtte mamma, men nå begynner jeg å bli så lei av sutringen hennes. Hvorfor tar det ikke slutt? Jeg klarer ikke å si fra og sette grenser mot mamma. Men jeg orker snart ikke å besøke henne lenger. Hva synes du jeg skal gjøre?

Hilsen Sara»

- Du har havnet i en klemme

Vennesland starter svaret sitt med å si at hun har full forståelse for Saras vanskelige situasjon, og at det er fort gjort å få vonde følelser som det moren har. 

Les hele svaret til eksperten nedenfor:

Samlivsterapeut Solveig Vennesland Foto: Allers
Samlivsterapeut Solveig Vennesland Foto: Allers Vis mer

Dette høres ikke lett ut. Du har jo på en måte kommet i en klemme mellom dine foreldre.
Hun skjønner åpenbart ikke hvordan det er for deg, som er glad i begge to, å må være klagemur for hennes misnøye og negative holdninger. Jeg sier det rett ut: Det virker som moren din sitter fast i et klister av selvmedlidenhet. 

Generelt er kvinner bedre enn menn til å klare seg når de blir alene. Men følelser og relasjoner kan også brukes negativt. For kvinner er flinke til å fortelle andre hvor fælt de har det og hva de har mistet og savner. Og de forteller det gjerne til døtre og søstre, svigerinner osv. For her blir de forstått.

 Jeg tror du må sette foten ned, og si fra til moren din at sutringen hennes nå er i ferd med å ødelegge forholdet deres. Når hun føler seg som et offer og ikke kommer videre etter skilsmissen, kan hun ikke lenger bruke deg som klagemur. 

Jeg synes også du skal vurdere om du skal begrense kontakten med moren din den nærmeste tiden, for å vise henne alvoret bak meldingen din.

Du kan eventuelt også kontakte fastlegen hennes, hvis du tror det kan hjelpe. Vær modig og tydelig, og forbered deg godt, så klarer du dette! Lykke til!

Hilsen Solveig Vennesland

Spørsmål og svar er hentet «Spør helsepanelet» i Allers nr 8/2015.

LES OGSÅ: Derfor skiller norske par seg

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer