KREATIVE I KRISE: - Vi var ikke bekymret for den økonomiske krisen i Spania. Krisetider fører ofte til blomstring – folk må finne nye, kreative løsninger for å tjene penger. Det gjorde jo vi også, sier Tove Eggen (t.v.) og Silje R Sandvik. Foto: Stine H. Dahl / All Over Press Norway
KREATIVE I KRISE: - Vi var ikke bekymret for den økonomiske krisen i Spania. Krisetider fører ofte til blomstring – folk må finne nye, kreative løsninger for å tjene penger. Det gjorde jo vi også, sier Tove Eggen (t.v.) og Silje R Sandvik. Foto: Stine H. Dahl / All Over Press Norway Vis mer

Barcelona

Sjanset på ny start i nytt land

Tove og Silje fant både drømmejobb og drømmemann i Barcelona.

KK.NO: - Vi fikk ofte høre at vi var så tøffe som flyttet og startet for oss selv. Men det er noe alle kan få til. Det er lettere enn du tror, sier venninnene Tove Eggen (30) og Silje R. Sandvik (30).

De smiler og ler, snakker i munnen på hverandre. De kan ikke få fortalt fort nok om hvordan de havnet i Barcelona. Om hvordan tilfeldighetene gjorde at de havnet på samme ferietur i 2009, traff hver sin sydlandske sjarmør og bare visste at de måtte flytte til Spania.

– Jeg ble umiddelbart forelsket. I byen, menneskene, maten og klimaet. Og så møtte jeg Jeferson allerede den første dagen. Han kunne ikke engelsk, men jeg hadde lært meg én setning på spansk og sa: «Det gjør ingenting om du ikke snakker til meg, bare du smiler fint», forteller Tove.

FORBILDET: – Tove er forbildet mitt! Jeg har alltid lurt på hvorfor det bare er de mest bitchy damene som lykkes her i verden, men Tove er ikke sånn – hun er seg selv, sier Silje. (T.H.)
  Foto: Stine H. Dahl / All Over Press Norway
FORBILDET: – Tove er forbildet mitt! Jeg har alltid lurt på hvorfor det bare er de mest bitchy damene som lykkes her i verden, men Tove er ikke sånn – hun er seg selv, sier Silje. (T.H.) Foto: Stine H. Dahl / All Over Press Norway Vis mer

Nå bor hun sammen med Jeferson og er reservemamma til de to guttene hans på 7 og 15. Det var først etter å ha fått graden sin i journalistikk, at hun flyttet til Barcelona og startet Iknowthatmagazine.com.

Nettsiden er et mote - og livsstilsmagasin med ønske om å løfte selvbildet til norske kvinner. Hun er ikke redd for å by på seg selv, og er ofte modell for sine egne saker – enten det gjelder å sminke bort ringene under øynene, eller å finne riktig undertøy.

Og det virker: Iknowthatmagazine har 20 000 lesere og 45 000 unike sidevisninger i måneden.

LES OGSÅ: Fem tegn på at det er på tide å bytte jobb

Viser turistene det autentiske Barcelona

Etter sommerferien i 2009 gikk det ikke mange månedene før også Silje var tilbake i Barcelona. Hun hadde jobbet som butikksjef for flere Lene V-butikker i Oslo, men drømte også om å starte for seg selv.

Og etter en utfordrende periode i byrået Barcelonaekspertene, uten å kunne språket, uten nettverk eller sted å bo,  var drømmen klar til plukking: Å vise turistene det autentiske Barcelona – og bidra til å støtte lokale kjøpmenn og restauranteiere i bydeler som er up-and-coming.

Sammen med Ida, en tidligere kollega, gikk hun i gang i 2012. Firmaet fikk navnet When in Barcelona (wheninbarcelona.com), og Silje og partneren Ida Mogren begynte å vise turister rundt i byen og ta dem med på tapasturer, matlagingskurs og ekskursjoner til vingårder. Etterspørselen økte, og i dag har jentene fullt opp med norske og svenske grupper på 20 til 200 personer.

Og sist men ikke minst: I fjor sommer giftet hun seg med sin Alejandro fra Venezuela, i en skog i Catalonia –med Tove som vigselskvinne.

LES OGSÅ: Trikset som gjør reisen billigere

Fant nye verdier

Nå flytter imidlertid begge jentene hjem for en periode, Silje er gravid og skal være «stille partner» i firmaet.  Også Tove, Jeferson og hans ene sønn er for en ubestemt periode tilbake i Norge, nettsiden hennes fortsetter som før, men sammen med Jeferson drømmer hun om å starte et nytt firma i Spania.

For ingen av dem vil noen gang blir ferdige med Barcelona. Tvert imot lærte de seg noen verdier der, som har forandret noe i dem for alltid.

image: Sjanset på ny start i nytt land

– 80 prosent av interiøret vi hadde der nede, fant vi på gaten eller på byttemarkeder. Hadde jeg hatt det samme kjøkkenet her, ville folk sikkert spurt: «Går det bra med deg»? Men i Spania betyr det ingenting. Der er folk opptatt av viktigere ting, sier Silje.

Tove er enig:

– Der handler det om å være sammen. Å tilbringe tid med barna. Å dele fine opplevelser.

– I Norge er vi så opptatt av å tjene godt og å ha alt det siste nye. Å starte på nytt i Barcelona har definitivt gjort noe med verdiene våre, sier Silje.

Saken er hentet fra KK46.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: