Kultur

Sjefen er tilbake

Pete Seeger endret Bruce Springsteens syn på folkrock. Nå kommer The Boss med The Seeger Sessions - en hyllest til en inspirator.

Sjefen er tilbake
Publisert
Sist oppdatert
Bruce Springsteen trodde han visste hva folkmusikk var. Det var før han dykket ned i Pete Seegers univers en gang i 1997. Han lyttet seg gjennom hele katalogen, og ble hekta med det samme. Nå slipper han platen We Shall Overcome - The Seeger Sessions, som en hyllest til en inspirator som neste uke fyller 87 år.

- Jeg vokste opp med rock, og visste ikke mye om Pete Seeger eller hans innflytelse på amerikansk musikk, forteller Springsteen på sin hjemmeside. Da han i 1997 ble bedt om å spille inn We Shall Overcome til samleplata Where have all the flowers gone: The Songs of Pete Seeger ble New Jersey-rockeren overrasket over at en artist han hadde oversett så lenge, hadde så mye å by på.

På 1950-tallet var Pete Seeger frontfigur for den voksende folkbølgen, og nådde store grupper med sine tolkninger av tradisjonelle sanger med gripende sosialt og politisk innhold. Hans radikalisme førte senere til at han ble svartelistet av TV og radio og avhørt for såkalt anti-amerikansk virksomhet.

- Jeg hørte på Pete kontinuerlig i flere dager. Jeg ble helt overrveldet over det rike låtmaterialet, hvor mektige sangene var. Etter dette bestemte jeg meg for å gjøre noe folkinspirert, forteller Bruce. Resultatet foreligger nå i plateform.Kritikerne har for det meste vært svært fornøyde med We Shall Overcome - The Seeger Sessions, og når man som Bruce Springsteen har holdt det gående i over 30 år og gitt ut 21 plater, kan man uansett tillate seg å eksperimentere litt. We Shall Overcome ble da også til på noe utradisjonelt vis.

- Jeg ønsket at plata skulle bevare lyden av en gjeng musikere som ganske enkelt slo seg ned sammen og spilte litt. Da jeg gjennom Soozie Tyrell fra E Street Band møtte en gruppe musikere som spilte på en fest i nærheten av huset mitt, tok jeg en kjapp telefon og spurte om de var interesserte i å spille med meg. De tok med seg orgel, fele, banjo, ståbass og vaskebrett og til sammen ble dette akkurat lyden jeg ville ha.

I stua hjemme hos Bruce ble plata spilt inn på én dag. Ingen av låtene på We Shall Overcome er skrevet av Pete Seeger, men utvalget er gjort blant de utallige tradisjonelle låtene folk-helten gjorde sine særegne tolkninger av.

- Å spille inn plata live på denne måten var en fest. Vi begynte bare å spille, uten å ha hatt en eneste øvelse, og uten å ha laget arrangementene på forhånd. Dette er tradisjonelle låter som sitter i kroppen. Du kan faktisk høre meg rope ut instruksjoner til musikerne underveis i låtene. Den improviserte innspillingen var veldig forfriskende, jeg fikk den samme frihetsfølelsen og spillerommet jeg hadde da jeg først begynte med musikk, forteller «The Boss».

Bruce Springsteen spiller i Oslo 20. mai. 7000 billetter ble utsolgt på rekordraske 25 minutter. Europa-turneen starter i Dublin 5. mai - deretter venter Manchester, London, Paris, Milano, Barcelona, Amsterdam og Frankfurt, før Oslo står for tur.

Amerikanske Pete Seeger har inspirert utallige musikere. Nå hylles han av Bruce Springsteen.
Amerikanske Pete Seeger har inspirert utallige musikere. Nå hylles han av Bruce Springsteen. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer