Skikk og bruk i bryllup:

Sju ting du ikke bør gjøre i et bryllup

Aha! Og vi som trodde det var greit …

SKIKK OG BRUK: Hurra for brudeparet! Og med disse rådene roper kanskje brudeparet hurra for deg også? FOTO: NTB
SKIKK OG BRUK: Hurra for brudeparet! Og med disse rådene roper kanskje brudeparet hurra for deg også? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Å gifte seg er en av livets store dager både for paret og for familien. Men også for øvrige gjester kan en bryllupsfest være en ordentlig vitamininnsprøyting. Under korona har de store feiringene vært satt på vent, og mange er kanskje litt ute av trening i sosialt lag. Mange i den grad at de kanskje til og med føler seg litt famlende i møte med selskapslivet.

KK har tidligere skrevet om paret som betalte for bryllupet i panteflasker, og om hva det egentlig koster å gifte seg. Men dersom man er så heldig å bli invitert i bryllup, enten feiringen er stor eller liten, er det visse ting man bør tenke på. For det finnes faktisk fallgruver man helst ikke bør havne i.

Slik er drømmegjesten

KK kontaktet bryllupsplanleggere Gry Glenne og Silje Glenne i Glenne Luxury Weddings & Event, som har lang erfaring i å arrangere bryllup. Vi spurte, finnes det en drømmegjest, og hvordan kan vi andre dødelige strekke oss, for å bli en best mulig gjest?

– En drømmegjest er en som er med på å gjøre dagen uforglemmelig for brudeparet, sier Silje Glenne og Gry Glenne.

ERFARNE FESTFOLK: Silje Glenne og Gry Glenne har lang erfaring i å arrangere bryllup, og gir KK-leserne sine beste tips for den store festen. FOTO: Moment Studio, Planning and design: GLENNE Luxury Weddings & Events
ERFARNE FESTFOLK: Silje Glenne og Gry Glenne har lang erfaring i å arrangere bryllup, og gir KK-leserne sine beste tips for den store festen. FOTO: Moment Studio, Planning and design: GLENNE Luxury Weddings & Events Vis mer

– Drømmegjesten er en som er i godt humør, følger opplegget, kommer til tide og koser seg. En god gjest husker at dagen handler om brudeparet, og fokuserer på dem og koser deg. Da har man gjort sin oppgave som gjest.

Men som alle vet er en fest sjelden spekket med kun drømmegjester. Mangt et brudepar har en tokrolig farbror i konstiga mössan, for å holde oss i «Fanny og Alexander»s univers, eller en singel venn som tar vel mye laus i livet sjøl. Derfor, la oss se på hva som er greit og ikke greit i et bryllup.

1. Kan jeg spørre om å ta med noen i bryllupet?

Du er invitert i bryllup og kjenner ingen. Eller har nettopp fått ny kjæreste, som ikke står i invitasjonen. Er det greit å spørre om å få ta med seg en til? Ifølge bryllupsplanleggerne Gry og Silje har brudeparet brukt mye tid gjestelisten, ofte basert på budsjett, samt har klare tanker om hvordan de ønsker at bryllupet skal være:

– Om det ikke står ditt navn «pluss en», bør du unngå å spørre om å ta med noen. Den største utgiften for brudeparet er kuvertprisen, og de har i nesten alle tilfeller valgt bort noen de egentlig ønsker å invitere.

SPESIELT INVITERTE: Nei, det er ikke en god ide å foreslå for brudeparet å ta med seg en ekstra gjest. Her fra et av bryllupene Silje og Gry har arrangert. FOTO: Moment Studio, Planning and design: GLENNE Luxury Weddings & Events
SPESIELT INVITERTE: Nei, det er ikke en god ide å foreslå for brudeparet å ta med seg en ekstra gjest. Her fra et av bryllupene Silje og Gry har arrangert. FOTO: Moment Studio, Planning and design: GLENNE Luxury Weddings & Events Vis mer

Bryllupsplanleggerne har full forståelse for at venner og familie har ønsker når det kommer til gjester, spesielt nær familie.

– Dessverre ser vi at spørsmål om å få ta med seg en gjest kan føre til mange ubehagelige situasjoner for brudeparet. Velger derimot nær familie å bidra til budsjettet, for eksempel foreldre, er det mer naturlig å ha tanker rundt hvor mange ekstra personer man kan invitere.

Hva gjør man som brudepar om noen likevel spør om å ha med seg noen? Silje og Gry anbefaler ærlighet:

– Mange som ikke har giftet seg enda, har ikke samme forståelse for hvor mye planlegging og kostnader et bryllup krever. Med en enkel og ærlig forklaring unngår man i hvert fall misforståelser.

2. Kan jeg spørre om barna får bli med i bryllupet?

«Tenk, vi skal i bryllup! Hadde det ikke vært koselig om barna også fikk oppleve det? Og så kan vi jo få vist dem frem i sine søte festantrekk. Vi ringer og spør om de kan få bli med!».

Nei, dette er faktisk et scenario de færreste som skal gifte seg ser på med blide øyne.

– Om barna dine ikke er nevnt i invitasjonen, er de ikke invitert i bryllupet, sier Silje og Gry, og legger til at det er flere grunner enn de økonomiske:

– Kanskje har brudeparet planlagt en skikkelig fest som ikke egner seg for barn, eller en intim feiring, der barn ikke passer inn.

BARNEFRI SONE?: Nei, der er ikke alle bryllup barn passer inn, og står de ikke i invitasjonen, kan du gå ut fra at barna dine ikke er invitert. FOTO: Moment Studio, Planning and design: GLENNE Luxury Weddings & Events
BARNEFRI SONE?: Nei, der er ikke alle bryllup barn passer inn, og står de ikke i invitasjonen, kan du gå ut fra at barna dine ikke er invitert. FOTO: Moment Studio, Planning and design: GLENNE Luxury Weddings & Events Vis mer

3. Kan jeg gå i hvitt i bryllup?

Alle har vi vel vært borti noen som prøver å stjele showet med et iøynefallende antrekk, det være seg bryllup eller andre anledninger. Men i bryllup er det all grunn til å tenke gjennom antrekket. Brudeparet skal stå i sentrum, og ifølge Silje og Gry bør gjestene kle ser mer nøytralt. Dersom brud – eller brudgom – kler seg i hvitt har bryllupsplanleggerne følgende oppfordring:

– Man skal aldri komme i hvitt i et bryllup, eller noe som kan se ut som hvitt. Visse lyse farger kan på bilder se ut som hvitt, så unngå disse. Ellers anbefaler vi å unngå for sterke farger, disse drar til seg mye fokus både på bryllupet og bilder. Når det kommer til vågale antrekk er det greit med utringning og høy splitt, men det er viktig å tenke på hvor mye fokus man drar vekk fra bruden og brudeparet.

DU OG JEG - I HVITT ...: Resten får pent velge en annen farge. FOTO NTB
DU OG JEG - I HVITT ...: Resten får pent velge en annen farge. FOTO NTB Vis mer

De legger til at antrekk i rødt og svart tradisjonelt sett bør brukes med varsomhet, selv om mange ikke er nøye på dette lenger.

– Når det er sagt, er det visse kulturer og land hvor disse fargene anses som passende.

Unntaket for å velge hvitt, er selvsagt om det er temabryllup, med kleskode All White, slik som her i et av Silje og Grys arrangementer:

HVITT I HVITT: Med mindre kleskode er all white, er hvitt en farge du bør unngå i tradisjonelle bryllup. Her fra et temabryllup med nettopp hvitt som gjennomgangsfarge. FOTO: Moment Studio, Planning and design: GLENNE Luxury Weddings & Events
HVITT I HVITT: Med mindre kleskode er all white, er hvitt en farge du bør unngå i tradisjonelle bryllup. Her fra et temabryllup med nettopp hvitt som gjennomgangsfarge. FOTO: Moment Studio, Planning and design: GLENNE Luxury Weddings & Events Vis mer

4. Kan jeg be om spesialmeny?

Du er invitert i bryllup og din første tanke er: «Hjelp! Jeg som bare spiser plantebasert. Er det frekt å spørre om å få noe vegansk?». Ifølge Silje og Gry er det helt innafor å melde fra at man ønsker spesialmeny, eller om man har allergier. Det du derimot ikke må gjøre, er å be om spesielle matønsker på selve dagen, når du har satt deg til bords:

– Spesialmenyer melder du inn samtidig som du svarer på innbydelsen, slik at brudeparet kan gi informasjonen videre til kjøkkenet i god tid før. Så lenge kjøkkenet har god tid til å planlegge, er dette vanligvis ikke et problem.

5. Må jeg gi noe fra gavelisten?

Ønskeliste på varehus kan være en fin startpakke. Tidligere giftet man seg kanskje like etter å ha flyttet ut, og tradisjonen med gaver til hjemmet var praktisk og spedde på økonomien. I dag er mange godt etablerte før man gifter seg, men like fullt er det mange som lager ønskelister. Men man kjøpe noe fra listen? Eller kan man slå seg løs og gi noe helt annet?

– Vi mener man bør prøve å holde seg til gavelisten så langt det lar seg gjøre, sier Gry og Silje.

– Når det er sagt, er gaver personlig, og om du ønsker å gi noe utenom som betyr noe ekstra, så gjør man det. For eksempel ser vi at flere familiemedlemmer gir arvegods eller andre spesielle minner.

Hva med kreative gaver, som å tilby gratis taktekking eller å låne hytta en uke i sommer? Er det innafor, eller blir det oppfattet som gjerrig latskap?

– Kreative gaver er en mulighet, spesielt om du av økonomiske grunner foretrekker det. Men som sagt, prøv å holde deg til ønskelisten, mener Gry og Silje, og utdyper at dersom brudeparet ikke har ønskeliste, bør man spørre brudeparet om ønsker.

PERSONLIG: Ifølge bryllupsplanleggerene Gry Glenne og Silje Glenne er det mange som ønsker å gi personlige gaver, noe som er veldig hyggelig. Hovedregelen er likevel å holde seg til gavelisten som brudeparet har satt opp. FOTO: NTB
PERSONLIG: Ifølge bryllupsplanleggerene Gry Glenne og Silje Glenne er det mange som ønsker å gi personlige gaver, noe som er veldig hyggelig. Hovedregelen er likevel å holde seg til gavelisten som brudeparet har satt opp. FOTO: NTB Vis mer

De understreker at ikke alle gaver hører hjemme på en gavebord som kan beskues av øvrige gjester:

– Vi anbefaler å unngå gaver som kan være pinlige for brudeparet, spesielt i store bryllup hvor mange generasjoner er invitert. Pikante gaver kan heller gis på utdrikningslaget eller personlig.

Hva med gaver til veldedige formål? Setter brudepar pris på det? Silje og Gry erfarer at det kan være hyggelige, spesielt hvis brudeparet allerede «har alt» og man retter det til et formål som betyr mye for brudeparet.

– Når det er sagt, så vil vi igjen anbefale å holde seg til ønskelisten. Brudeparet kan selv velge å skrive opp et veldedig formål på ønskelisten hvis de ønsker bidrag til et formål som betyr mye for dem.

6. Kan jeg spørre brudeparet om praktiske ting?

Å nappe brudeparet i ermet så fort de har sagt «Ja», med alskens spørsmål om for eksempel hvor toalettet er, eller om du kan få lov til å si noen ord under middagen, er også noe du bør styre unna:

– Brudeparet har mange som vil snakke med dem i løpet av bryllupet, så om man har noen spørsmål, gå heller til toastmaster eller forloveren. Prøv også å unngå praktiske spørsmål til brudeparet i dagene rett før, mener Gry og Silje.

7. Kan jeg holde tale uten å si fra til toastmasteren?

«Endelig taletid!», tenker du, varm om ørene og med vind i ryggen av et glass vin for mye under middagen. For det gjør sikkert ikke noe for toastmasteren at man tar skjeen i egen hånd og klinker til?

Nei, det er ikke måten å gjøre det på, ifølge Silje og Gry:

– Toastmaster er der for å passe på at det er kommunikasjon med kjøkkenet/hovmester. Både med tanke på servering av mat, men også med tanke på servering av drikke, slik at alle gjestene har noe i glasset når det skal skåles.

De forteller at timingen kan bli helt feil om hovedretten som akkurat er på vei ut, blir kald fordi en taler tar ordet uten at det er planlagt.

– Mange følger også en rekkefølge når det kommer til taler. Dette anbefaler vi at gjester respekterer, og at de går via toastmaster.

Ifølge Silje og Gry starter mange av brudeparene deres med å si at de ønsker å unngå timevis med kjedelige taler.

– Av erfaring vil mange lange taler ofte føre til at middagen strekkes ut i veldig mange timer. For brudeparet kan det være stas, men for gjestene kan det bli sent før festen kommer i gang. Derfor anbefaler vi å holde talen kort, tre minutter er ideelt. Det kan høres lite ut, men når man tar med det å reise seg, skålen, latter og så videre, blir det fort mer.

De understreker:

– Vi anbefaler å spare visse morsomme vitser eller historier til en annen anledning. Spesielt anekdoter fra utdrikningslaget, med mindre brudeparet er av den sporty typen som vil elske det!

HAHAHA!: Ja, det utdrikningslaget var jammen litt av en natt ... FOTO: NTB
HAHAHA!: Ja, det utdrikningslaget var jammen litt av en natt ... FOTO: NTB Vis mer

Hva med gjester som sovner under bordet?

Bryllupsplanleggerne Silje og Gry har opplevd de fleste varianter av bryllup - og av bryllupsgjester. Likevel, de mener det skal mye til før en gjests oppførsel går på trivselen løs for brudepar og øvrige gjester.

– I mange bryllup er det kanskje noe som drikker litt for mye, eller ett antrekk som trekker mye oppmerksomhet. Men stort sett er nordmenn gode til å være gjester. De fleste kommer i tide og følger opplegget som er lagt opp, og mange brudepar får seg kun en god latter hvis en gjest sovner under bordet på nattetid.

FLINKE GJESTER: Ingen slinger i valsen på et av Silje og Grys bryllupsarrangementer utenlands. FOTO: Moment Studio, Planning and design: GLENNE Luxury Weddings & Events
FLINKE GJESTER: Ingen slinger i valsen på et av Silje og Grys bryllupsarrangementer utenlands. FOTO: Moment Studio, Planning and design: GLENNE Luxury Weddings & Events Vis mer

De avslutter:

– Så lenge situasjonen ikke tar for stor oppmerksomhet og ikke går ut over brudeparets opplevelse av den store dagen, går det som regel fint.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer