EMMA CLARE: Programlederen mener episoden om intimkirurgi var både viktig og riktig, selv om forfatter Linnea Myhre har gått ut og vært svært kritisk.  Foto: Hanne Berhardsen Nordvåg
EMMA CLARE: Programlederen mener episoden om intimkirurgi var både viktig og riktig, selv om forfatter Linnea Myhre har gått ut og vært svært kritisk. Foto: Hanne Berhardsen NordvågVis mer

Livet

- Skal det være sånn at man skal slutte å lage saker om betente temaer fordi det potensielt kan «trigge» noen?

NRK-programmet «Innafor» har skapt debatt. Sist ut var Linnea Myhre som mener episoden om intimkirurgi gir jenter flere komplekser.

Åpenhet, nysgjerrighet, ureddhet og en dragning mot kontroversielle temaer har formet Emma Clare Gabrielsen som journalist. Derfor går hun som «Innafor»-programleder ikke av veien for å bryte ned et tabu eller to. (Psst! Lest denne om intimkirurgi?) 

For fire ukers tid siden lot Emma Clare Gabrielsen (25) hele Norge være vitne til hvordan det var for henne å la underlivet sitt bli vurdert av en intimkirurg. Uka etter prøvde hun seg som såkalt «sugar baby». Og uka etter det snakket hun åpent om eget Ritalin-misbruk.

Som programleder for NRKs dokumentarserie «Innafor» har hun vist at hun ikke er redd for å by på seg selv i møte med tabuene programmet tar for seg.

– Det var absolutt ikke planlagt at det skulle bli så personlig. Hadde det vært sånn at jeg bare ville ha trynet mitt på TV for enhver pris, så hadde jeg meldt meg på Paradise Hotel for lenge siden, ler hun.

– Men jeg bruker meg selv når jeg synes det er nødvendig. Hvis jeg opplever en usikkerhet eller har personlig erfaring med et tema, så føler jeg at det er viktig å være ærlig om det. Jeg tror det kan gjøre en annen type impact om man deler av sine egne opplevelser.

Det som for eksempel skjedde da de begynte å jobbe med saken om intimkirurgi, var at Emma kjente på en oppriktig usikkerhet rundt sitt eget underliv.

– Det ville jeg bruke i programmet for å vise hvor sårbare selvbildene våre er, og hvor lett komplekser kan oppstå. Jeg ser på meg selv som en nokså robust og sterk person, og hvis jeg kunne bli påvirket så lett, hvordan er det da med femten år gamle jenter? sier hun.

LES OGSÅ: Linnea Myhre: Ny bok om kjærlighet

Aldri én side

I et innlegg i Morgenbladet har Emma nylig fått kritikk fra forfatter og blogger Linnéa Myhre, som mener at den inngående og åpne eksponeringen programmet gir seeren i episoden om intimkirurgi, heller medfører risiko for at unge jenter enda lettere får komplekser.

Myhre mener at ved å legge seg på konsultasjonsbordet til en intimkirurg, kan Emma bidra til å senke terskelen for at folk tenker at intimkirurgi er greit.

– Det er jeg uenig i. Dette er jo tilbud som finnes der ute, og det er noe unge oppsøker – eller blir oppsøkt av – allerede. Jeg mener at vi i programmet tar på alvor både den urovekkende utviklingen, og også kvinners komplekser, sier Emma.

– Skal det være sånn at man skal slutte å lage saker om betente temaer fordi det potensielt kan «trigge» noen? Jeg synes man må kunne lage undersøkende journalistikk på kontroversielle og ubehagelige samfunnstendenser. Ellers har man på en måte tapt.

Emma forklarer at å bruke seg selv i sakene hun arbeider med ikke handler om å legitimere ting, men heller å forsøke å få skikkelig innsikt i et tema. Å legge seg på konsultasjonsbordet er noe hun gjør fordi hun vil forstå hvordan det føles, og dermed kunne levere mer ærlig og balansert journalistikk. Hun mener det er gjennom dette man kan bidra til å opplyse folk.

– Det er aldri én side av sannheten, én side av virkeligheten. Derfor prøver jeg å nyansere og vise fram ulike sider av saken, uansett hvilket tema jeg tar i. Jeg vil gjerne at alle sider skal oppleve at de blir forstått og lyttet til.

Derfor møter Emma kontroversielle og tabubelagte temaer – som for øvrig er de som tiltaler henne mest – med åpen undring og uten forutinntatthet. Å trekke konklusjoner på forhånd blir uinteressant for henne.

– Moralisering blir helt feil for meg. Og hvem er jeg som skal komme og fordømme og si at noe er rett eller galt? Jeg føler riktignok ikke at jeg er tabuenes ridder, men jeg synes det er viktig å forsøke å bryte ned tabuer – gjennom opplysning. Jeg tror vi mennesker har godt av å bli konfrontert med det vi ikke forstår og å lære mer om omverdenen og hverandre, sier hun og tilføyer: 

– Oppfatningene våre trengs å utfordres, synes jeg. Man blir så ofte låst i konvensjonene, men jeg mener man må spørre hvorfor ting er sånn som de er. Hvem har bestemt dette? 

Uredd, uerfaren og åpen 

Det er Emmas åpenhet, nysgjerrighet og ikke minst ureddhet som har gjort at hun i nokså ung alder allerede har oppnådd mye som journalist. Bare 21 år gammel fikk hun fast jobb i D2, som av mange journalister ansees som et av de trangeste nåløyene å komme gjennom.

Det klarte hun attpåtil uten utdanning, men Emma forteller at hun hadde en fantastisk mentor i daværende Natt & Dag-redaktør Christian Forsberg, som dro henne inn i avisa da hun var 18 år gammel.

– Han hadde fått med seg at jeg dreiv med ordspill på Facebook, og han så vel noe potensiale der da. Så han spurte om jeg ville jobbe i Natt & Dag, ga meg en båndopptaker og ba meg bare gå ut og snakke med folk. Det var som å bli dyttet utenfor et stup og få beskjeden «FLY!» Hehe…da lærer man jo fort.

Emma forteller at hun fikk fullstendig frihet – ingenting var for drøyt – og etter hvert knakk hun koden.

– Det var nok en styrke i det at jeg var uredd, men kanskje også i det at jeg faktisk ikke hadde peiling på hva jeg holdt på med. Da tok jeg valg som nødvendigvis ikke var «riktige», fordi jeg ikke visste bedre. Og ureddhet er noe man bør holde på, sier hun.

– Når jeg møter journaliststudenter virker så mange så opptatt av å gjøre ting riktig. Jeg synes heller man bør prøve å eksperimentere og kanskje tryne litt i starten, og så finne sin egen stemme, i stedet for at utgangspunktet skal være at du begynner med en mal.

Droppet skuespillerplaner

Selv om planen en gang i tiden egentlig var å bli skuespiller, priser Emma seg nå lykkelig for at hun skrinla den. Bare etter å ha arbeidet noen måneder som journalist følte hun at det var dette hun var ment for.

– Jeg er så nysgjerrig, og jeg elsker å møte nye folk – og så får jeg leve av det! Jeg skjønte fort at dette er verdens beste jobb, sier hun.

Etter å ha opparbeidet seg et navn som en skribent i løpet av to-tre år i Natt & Dag, havnet hun i D2 etter hvert, og så i NRK.

– Men jeg må understreke at min karrierevei ikke er vanlig. Det handler ikke om at man er eksepsjonell eller noe, men om at man har fått muligheter til å få litt erfaring i ung alder og komme seg inn i arbeidslivet raskere enn vanlig, sier hun.

– Jeg jobber jo veldig hardt, så det er ikke sånn at jeg ikke har fortjent noe av det, men jeg er samtidig veldig takknemlig for alle sjanser jeg har fått – de har jeg ikke tatt for gitt.

Det virker heller ikke som Emma tar for gitt hvor veien går videre – det eneste hun vet per nå er at det blir en sesong til av Innafor, som hun gleder seg til å sette i gang med. Utover det får tiden vise hva som skjer.

– Lidenskapen for journalistikken blir bare større og større jo mer jeg lærer, derfor er jeg opptatt av utvikling – jeg liker ikke å kjenne at det blir stillstand. Så hvis jeg føler at jeg begynner å tråkke opp det samme sporet på nytt og på nytt, så vil jeg videre, sier hun.

– Jeg prøver hele tiden å opprettholde en spontanitet i jobben – å ikke bli for «satt». Og jeg har en sult på livet, som jeg håper aldri kommer til å forsvinne. Det handler om å bevare leiken i arbeidet – og gjerne ta for seg av livets koldtbord på fritida!

LES OGSÅ: Silje «Bendik» Halstensen: Jeg vet ikke hvor denne trangen til å være annerledes kommer fra

Seks kjappe

– Om vi ser inn i krystallkula – hvor er du om ti år?
– Jeg antar at jeg fortsatt kommer til å være journalist, men jeg har også veldig lyst til å jobbe med seksualundervisning for ungdomskoleelever! Synes det virker veldig spennende og givende å holde på med. Det er en liten drøm jeg har.

– Hva vil du råde andre unge lovende jenter til for å oppnå drømmene sine?
– Go for it!

– Den største smellen til nå?
– Hver helg rundt 02.00?

– Hvordan motiverer du deg på en dårlig dag?
– Med Rihanna.

– Hva er du mest stolt over å ha oppnådd på veien og hva angrer du mest på?
– Jeg er stolt over å ha laget «Innafor»-serien sammen med utrolig dyktige folk som jeg er takknemlig for å kunne kalle mine kollegaer. (Ikke for å smiske – jeg vet ikke om de kommer til å lese dette engang, men de er helt rå.) Jeg er stolt over å kunne få lage noe som føles viktig. Det jeg angrer mest på – i livet? Det er jeg på ingen måte interessert i å tenke på her, egentlig. Får angst bare av tanken.

– Hvem drømmer du om å få fem minutter med?
– Jeg har veldig lyst til å intervjue en som er pedofil, men gjerne i mer enn fem minutter. Jeg er utrolig nysgjerrig på hvordan det er å leve med det ultimate seksuelle tabu, og å ha den…ja, forbannelsen, som det jo er. Du kan aldri leve ut seksualiteten din – da ødelegger du et liv. Og sannsynligheten for at du går og bærer på den hemmeligheten alene hele livet er utrolig stor. Jeg lurer på hvordan det er.

LES OGSÅ: Komiker Sofie Frøysaa: - Jeg pleier å si vi lever i to tusen og krenka

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: