Det er mye som skal ordnes før et bryllup, og budsjett og kostnader er en stor del av det. Det kan også koste å være gjest i et bryllup, spesielt om man er en nær venn av bruden eller brudgommen.
I Norge forbinder vi ofte brudepiker og brudesvenner med små barn i søte kjoler. I USA er det derimot ofte brudens venninner som har jobben som brudepiker, såkalte «bridesmaids», i hvert fall om vi skal tro amerikanske filmer: Du har helt sikkert sett det - bruden står ved alteret sammen med en liten håndfull venninner i lik kjole. Selv om det fremdeles er mest vanlig å ha barn som brudepiker i Norge, ser det ut til at også norske bruder begynner å bruke venninnegjengen.
Men hvem skal egentlig betale for antrekket til forlover og brudepiker, dersom det er brudeparet som bestemmer antrekket?
LES OGSÅ: Skal du gifte deg? Her er pengeslukerne du må tenke på
Avhenger ofte av brudeparets budsjett
Monica Hjelvin, som er daglig leder i Brudekjolen Oslo, forklarer at de fleste brudene som kommer innom dem har med seg forlovere, familie eller venner, men at det ikke er så vanlig med voksne brudepiker. De opplever ofte at brudeparet bestemmer antrekket til forlovere:
- Det er vanlig at brudeparet/bruden bestemmer hva forloverne skal ha på seg for å kunne stå i stil til brudeparet og bryllupet, sier Hjelvin til KK.
- Er det vanlig at brudeparet betaler for antrekket til forlover og eventuelt brudepiker?
- Både ja og nei, kommer vel litt an budsjettet til brudeparet, sier Hjelvin.

Hanne Svendsberget er daglig leder for Vakre Bryllup & Events. Hun forklarer at det nok er mest vanlig å bruke barn som brudepiker eller brudesvenner i Norge.
- Noen velger å bruke sine egne barn og da dekker man selvsagt det som er. Man bruker noen ganger tantebarn eller onkelbarn - men her er det også mye forskjellig hva man velger å gjøre. Jeg tror nok ikke det er noe norm for hva som er vanlig her, sier hun til KK.
Den vanligste oppgaven brudepikene/brudesvennene har er å gå før bruden, og enten kaste noe på gulvet, som blomster, eller bære ringene.
- Men noen bruker forloverne sine som brudepiker, og da har de jo selvsagt jobben som forlover de må gjennomføre, og det er jo en del før og under bryllupet, sier Svendsberget.

Så mye bruker vi på bryllupsgaver
Voksne betaler i større grad selv
Cecilie Tvetenstrand er forbrukerøkonom i Danske Bank. Hun sier at det i Norge nok er mest vanlig at forlovere betaler for kjolen sin selv.
- Ser at det er flere som kanskje betaler for håroppsett for forloverne slik at de kan sette opp håret og har en rolig morgen sammen før den store dagen, sier hun til KK.
Når det gjelder brudepikene sier hun at alderen nok er avgjørende for om brudeparet betaler for antrekkene.
- Det betales for barn, men voksne betaler i større grad selv, sier hun.
- Alt avhenger selvsagt av økonomien til brudeparet. Noen er mer opptatt av alle detaljer enn andre, og ønsker å prioritere et større budsjett til denne dagen.
Tvetenstrand understreker at mange ønsker seg en naturlig look i bryllupet, og at det kan være like greit å fikse hår og sminke selv.
- Er dere flere kan dere hjelpe hverandre. Å øve på hvordan dere ønsker å ha det kan jo være en hyggelig jentekveld i forkant. Kanskje finner dere inspirasjon på YouTube?
