Alder:

- Skal jeg i det hele tatt tørre å skrive dette: at jeg er 58 år?

Det er jo veldig fint at vi snakker om at alder bare er et tall. Men er det egentlig sant?

ALDER: Liselotte Lyngsø er framtidsforsker i Future Navigator og 49 år gammel. Hun mener at «ageism helt klart finnes». Men hvorfor? FOTO: Ulrik Jantzen
ALDER: Liselotte Lyngsø er framtidsforsker i Future Navigator og 49 år gammel. Hun mener at «ageism helt klart finnes». Men hvorfor? FOTO: Ulrik Jantzen Vis mer
Publisert

Vi lever alle sammen lenger og lenger. Spesielt kvinner. Menneskelig udødelighet forekommer faktisk ikke lenger bare i utopien: Forskerne er i full sving med å finne en løsning. Inntil videre må vi nøye oss med å bli skikkelig gamle før vi løser inn enkeltbilletten.

Derfor denne artikkelen: Hva gjør vi med det paradokset at vi lever og er friske og aktive lenger, men samtidig nærmest automatisk blir utdefinert eller usynlige når vi når en viss alder? For det gjør vi. Spesielt kvinner. Jeg er klar over at det finnes mange unntak. Ta for eksempel det 98 år gamle amerikanske stilikonet Iris Apfel, som i fjor undertegnet en kontrakt med det internasjonale modellbyrået IMG. Og leketøyskjeden Mattel lagde i fjor – surprise! – en Iris Apfel-Barbie-dukke med grått hår, stylet av Apfel selv. De finnes der ute.

Men de er unntaket som bekrefter regelen. Kvinner runder siste forbruksdato i tilværelsen før menn ‒ selv om de lever lenger. Det er et paradoks.

Dette resulterer i diverse forsøk på å stritte imot. Skjønnhetsinngrep, for eksempel. For 30 år siden begynte det å eksplodere i mitt hjemland, Danmark. I starten var det litt omgitt av hemmelighetskremmeri: «Nei, nei, jeg har ABSOLUTT ikke gjort noe, jeg har bare gode gener …» Siden er det blitt så vanlig at ingen lenger løfter et øyenbryn, noe de ofte heller ikke kan på grunn av all Botoxen de har fått sprøytet inn. Vi forteller hverandre at det er vakkert å eldes «med ynde», at det er klasse over det autentiske ved det – samtidig som vi gjør hva vi kan for å unngå det. Hvis vi ikke kan leve med det.

Sonja ble enke for fire år siden, etter et 44 år langt ekteskap

Selv kjøpte jeg tre bh-er i går. Da jeg sto i prøverommet, kunne jeg tydelig se at mine en gang så struttende D-cup-pupper så litt slitne ut. Og jeg kunne tydelig se at jeg selv så litt sliten ut også. Innvendig var jeg akkurat like frisk som jeg pleier å være. Et av argumentene for å ty til skjønnhetsinngrep er faktisk at det handler om å ville se like frisk ut utenpå som man føler seg inni. Finfint, ikke sant? Men hvis vi skal være helt ærlige, handler det vel egentlig mest om frykten for å bli udefinert. For å bli veid og funnet for gammel. Da er det bedre å fortsette med å se ut som om man ennå ikke har fått sin første rynke helt til man legger på røret.

Nå sitter du kanskje og tenker at det er for ille at man skal ramle ut av det offentlige synsfeltet når man har nådd en viss alder? Da skal du også tenke over dette: «Du er da ikke gammel!» er en kompliment. «Du er da ikke ung!» ville være en fornærmelse. Men dette blir altfor deprimerende. Bli med og møt Sonja Sørensen.

Sonja Sørensen vil veldig gjerne snakke med oss, men har ennå ikke helt skjønt hvorfor en del medier har kontaktet henne de siste par årene. Det er jo bare et liv, er det ikke? Oh well.

Kjenner du spesielt mange snart 70 år gamle bestemødre som kjører rundt i en åpen Morgan om sommeren med det lange, grå håret flagrende i vinden? Og som viser det fram på Instagram? Sonja ble enke for fire år siden, etter et godt 44 år langt ekteskap. Det er ikke verst. Hun har reist seg igjen etter mannens død og er stormende forelsket. Hun møtte den nye kjæresten i grønnsakavdelingen på matbutikken, der de begge lette etter modne avokadoer. Han er fem år yngre enn Sonja. Who cares.

Sonja var instruktør på det samme treningssenteret i 36 år. Så ble datteren hennes rammet av kreft, 32 år gammel.

Egentlig ville jeg gjerne ha fortsatt i den jobben til jeg var i slutten av 60-årene, men jeg måtte slutte fordi datteren min fikk kreft kort tid etter å ha fått sitt første barn. Da ville jeg selvfølgelig bare være ved hennes side. Jeg var borte fra jobben i mer enn et halvt år. Så jeg falt ut av arbeidsmarkedet. Jeg kunne ikke komme tilbake til treningssenteret da datteren min ble frisk igjen, siden stillingen min naturligvis var besatt av noen andre. Så jeg sluttet helt å jobbe da jeg var i starten av 60-årene. Så døde mannen min av kreft. Jeg har altså opplevd at to av mine nærmeste har hatt kreft. Det er godt at det var datteren min som overlevde og mannen min som døde. Han ble tross alt 66 år gammel. Hun var 32 og lå der med en liten datter i armene. Så det har vært to vanskelige opplevelser. Men nå har jeg reist meg igjen og fått meg en herlig kjæreste.

Tine Bendixen er 58 år ung, og har skrevet denne artikkelen. FOTO: Ulrik Jantzen
Tine Bendixen er 58 år ung, og har skrevet denne artikkelen. FOTO: Ulrik Jantzen Vis mer

- Kvinner over 50 er trygge på seg selv på en helt annen måte enn de yngre kvinnene

Sonja skjønner ikke hvorfor det ikke er mer rift om seniorer på arbeidsmarkedet enn det er:

– Hvis jeg var arbeidsgiver, ville jeg mye heller hatt en som er ferdig med småbarnsperioden. For kvinner over 50 er trygge på seg selv på en helt annen måte enn de yngre kvinnene med små barn.

Sonjas 36 år på treningssenteret har satt sine spor i positiv forstand. Hun holder seg godt, som man sier, men utover det har hun vært svært bevisst på ikke å «få gjort noe».

– Jeg er ikke tilhenger av det. Folk blir jo helt ugjenkjennelige. Jeg håper fremdeles at jeg, hvis jeg blir skikkelig gammel, kan sykle rundt ved sommerhuset mitt i hullete jeans og en stor, hvit herreskjorte. Sånn har jeg lyst til å være. Jeg kan ikke se uten briller lenger, men ellers er jeg frisk og rask. Jeg skulle gjerne ha trykket på stoppknappen nå. Den som gjør at jeg ikke blir eldre.

– For jeg kan godt kjenne meg igjen i at kvinner blir utdefinert etter å ha nådd en viss alder, og jeg tror at menn har et helt annet selvbilde som de drar nytte av, men jeg synes jeg har samlet opp mye kraft i meg selv. Så jeg synes egentlig ikke at det er så vanskelig å bli gammel. Jeg er jo gammel. Eldre, i hvert fall. Og det er tross alt ikke lenger sånn som det var da min mor var i 70-årene. Sommeren tilbringer jeg i Hønsinge Lyng, der jeg har sommerhuset mitt. Så kjører jeg rundt i den lille veteranbilen min, som jeg arvet etter min mann. Det er et praktfullt liv.

Vi andre må ta oss en tur ut i virkeligheten. I et intervju i fjor snakket Signe Lindkvist, som er tidligere programleder, om at hun ofte ble valgt bort på castinger eller jobbintervjuer fordi hun ikke var pen nok. Og hun sa at hun var glad hun ikke hadde hatt en karriere som hun pene programlederen som alltid sto ved siden av den kloke mannlige programlederen, for da hadde hun hatt en stor livskrise i dag.

– Den unge, pene kvinnelige programlederen og den kloke eldre mannlige – i 2019? «Det er helt utrolig og veldig sneversynt», sier forfatter Gretelise Holm.

– Det handler om at vi lever i et mannssamfunn og en mannskultur der det liksom er menn som bestemmer. Og menn bestemmer at kvinner over en viss alder ikke er interessante, sier hun.

Får mer personlighet med årene

Gretelise Holm har deltatt i debatter om kvinner, likestilling og rettigheter hele sitt voksne liv. Hun er utdannet journalist, men skiftet retning da hun skrev sin første krim i 1998. Hun er 73 år gammel. På nettet finnes et ikonisk bilde av en ung Gretelise som sitter på en kassesykkel med skyggelue og lårkort kjole. På fjorårets bokmesse opptrådte hun i røde briller, rød hårblomst og nærmest et abstrakt fargesprakende kunstverk av en kjole.

– Hvordan har du det med kvinneligheten nå?

– Om jeg synes jeg er sexy? Jeg var nok mer sexy på det bildet den gangen … Til gjengjeld får man mer personlighet med årene.

– Men man risikerer også å bli utdefinert på grunn av alder?

– Det har noe med kjønnsrollene å gjøre. Vi er ikke så seksuelt attraktive fordi vi ikke lenger kan føde barn – hvis man ser på det rent darwinistisk. Jeg synes det er sneversynt. Det var også derfor Karin Sommer, hovedpersonen i en krimserie jeg skrev, var en kvinne på over 50. Jeg tenkte: Da trekker jeg dem fram i lyset og viser at de faktisk eksisterer. Det var noen som advarte meg i starten, også jevnaldrende kvinner: Å nei, det er ingen som gidder å lese om en kvinne på over 50. Men forlaget syntes det var en god nisje.

Det viste det seg også å være. Serien gikk rett hjem hos leserne.

– Det er fantastisk, men også trist at det er en nisje å velge å ha en kvinnelig hovedperson over 50 – når virkeligheten er full av kvinner over 50?

– Haha, ja, det har du helt rett i! Det er helt forferdelig.

Gretelise tror at vi rett og slett mangler en «trygg rolle» til kvinner i den alderen.

– Du vet … rollen er trygg så lenge vi er unge og kjærester. Den er egentlig også trygg så lenge vi føder barn, for da er vi mødre og ektefeller. Men når vi passerer 50, har vi liksom bare svigermorrollen igjen. Da er vi vanskelige. Vi er litt farlige fordi vi er blitt kloke og flinke. Noen menn synes vi er truende. Eller mannskulturen. Samtidig som vi har mistet vår seksuelle tiltrekningskraft.

– Så man blir faset ut?

– Ja, helt klart. Men samtidig blir man gammel og vis, så man kan bare heve seg over det og la være å bry seg. Jeg bryr meg ikke. Det eneste man kan si, er at man selvfølgelig ikke skal akseptere det. Jeg FØRER meg fram. Jeg sørger for at jeg ikke blir oversett. Det hjelper også at jeg akkurat har skrevet to bøker.

Ageism finnes

Liselotte Lyngsø er framtidsforsker i Future Navigator og 49 år gammel. Jeg skrev til henne og spurte om hvorfor en viss alder ser ut til å være diskvalifiserende når vi holder oss bedre og lenger enn noen gang. Hun skrev tilbake at «ageism helt klart finnes». Det må hun forklare nærmere:

– Presset kommer egentlig fra forskjellige steder. Det ene er omverdenen: Det er et press for at vi skal holde oss på arbeidsmarkedet lenger og lenger, og der skal vi framstå som unge. Vi setter ungdommen på en pidestall fordi den er ensbetydende med «innovativ», «fleksibel», «omstillingsdyktig» og alle de buzzordene som ligger i tiden. Derfor er ungdommelighet en kjempehype, og det er viktig at man signaliserer at man er ung og omstillingsdyktig. Det er blitt stadig verre i takt med at flere og flere er kommet opp i årene. Så når de unge blir en mangelvare, blir de også en «luksusvare». Et knapphetsgode. Det finnes faktisk bedrifter som har lyktes med å satse på senioransettelser fordi seniorer er mer lojale, erfarne og dyktige. Men nå snakker vi om hva som liksom er hypet i samfunnet, og det er at man vil ha det som er ungdommelig.

Derfor har skjønnhetsinngrepsindustrien fantastiske kår:

– Folk får sprøytet inn det ene og det andre og skaffer seg snarveier til å holde seg unge og se unge ut. Det vanskelige med dette er følgende: Kan du tillate deg å stå utenfor hvis alle de andre får løftet ansiktet, fjernet rynkene og farget håret? Kan du tillate deg å si: «Jeg vil faktisk beholde det grå håret mitt. Og rynkene også, som jeg har opparbeidet meg gjennom et langt liv med sorger, smerte og erfaring»? Jeg kjenner faktisk en kvinnelig kunstner og musiker som har bosatt seg på Zanzibar. Hun er i slutten av 50-årene og merker at man har mye mer respekt for de eldre der. Hun orker ikke å forholde seg til ageismen i hjemlandet sitt, der det etter en viss alder er vanskelig å få jobber innenfor både musikk og kunst og alt mulig annet, fordi de unge liksom blir opphøyd og foretrukket.

Liselotte Lyngsø er 49 år ung og framtidsforsker. FOTO: Birger Storm
Liselotte Lyngsø er 49 år ung og framtidsforsker. FOTO: Birger Storm Vis mer

Hvorfor skammer man seg over alderen sin?

Nå skal vi ikke male fanden på veggen – det finnes heldigvis kvinner som bærer både rynker og grått hår med stolthet – og det finnes mange av dem. Det generelle bildet er i forandring. Men spørsmålet er om kvinner er mer utsatt enn menn når det gjelder ageism?

– Ja, det er de helt klart. Menn har mye bedre kår. Inntil videre, i hvert fall. Jeg vet ikke om det kommer til å endre seg i takt med at flere kvinner får lengre utdannelse og kommer seg inn i andre jobbfunksjoner. Men det er ikke tilfeldig at man er bekymret for om Hillary Clinton kan klare å være president i USA, mens man ikke er bekymret for om Donald Trump eller noen av de andre gamle mennene kan være det. Det er et paradoks, for kvinner lever faktisk lenger og sunnere og er mye flinkere til å ta vare på seg selv. Den holdningen burde kunne snus på hodet.

– Men hvorfor kan den ikke det?

– Jeg tror det har å gjøre med at mennene kan formere seg og få barn senere. Jeg tror det handler om sex. At de er fruktbare. Det er en hypotese, men det er ikke umulig. Men det kan være at det hjelper at kvinner nå kan få frosset ned eggene sine – så kan de få barn så sent at de kan pensjonere seg og ha mammapermisjon samtidig!

– Er «age is just a number» bare tull?

– Det vet jeg ikke om man kan si … Er det ikke også ageism å gå rundt og late som om man er i 20-årene eller 30-årene når man ikke er det? Hvorfor skammer man seg over alderen sin? Hvorfor er man ikke stolt over å være den erfarne? Det er jo fantastisk! Det morsomme er at de unge er drittlei av at generasjonen over dem ikke står for den de er og ikke vil være autoriteter og ikke tar ansvar. Derfor søker de unge seg inn på høyskoler med strenge regler og rammer, og inn i militæret og alle mulige steder der det finnes noen som tør å være den voksne. Så omverdenen presser oss selvfølgelig til å være med på den ageismen, men den kommer altså også fra oss selv. Vi går med på at vi skal være unge sammen med de unge, i stedet for å si at nå er det jeg som er den voksne, og jeg vil gjerne ha en mening om hvor skapet skal stå.

– Og «Du er da ikke gammel» er en kompliment?

– Ja, det er noe i veien med hele ordforrådet vårt. Vi komplimenterer folk ved å si, «du ser mye yngre ut», eller «hun holder seg godt». Det er mye som ligger i dette. Å være gammel, vis og erfaren burde være grunnsøylen i samfunnet vårt, men den innstillingen har vi ikke lenger.

Det er allerede blitt sånn at vi rett og slett helst ikke skal dø av alderdom.

– Det å skulle bli gammel og dø er et kjempetabu. Jeg tror vi burde innføre noe nytt. På samme måte som man går på fødselsforberedende kurs, burde det også være mulig å gå på dødsforberedende kurs. Lære oss at det på et eller annet tidspunkt er greit å gi slipp. Det er jo en kjempebelastning for folk å skulle fortsette med å være innovativ og tenke utenfor boksen når man er 90 år og har hatt tre hjertestanser.

– Og hva med deg?

– Jo, jeg flippet litt ut da jeg fylte 40. Jeg bestemte meg for å bli et år yngre hvert år fra da av. Det var helt klart en krise. Men nå har jeg hoppet tilbake til min faktiske alder, for jeg syntes det var litt pinlig – også med tanke på barna mine ‒ at jeg ikke sto for den jeg var. Heldigvis har jeg fire barn jeg skal være et forbilde for. Og der handler det veldig mye om å prøve å være glad i seg selv.

– Med den alderen man faktisk har …

– Det jeg frykter aller mest, er vel det alle mennesker er mest redd for: at man plutselig ikke skal bli elsket lenger, ikke å være tiltrekkende lenger. Jeg er utrolig redd for det med å miste seksualiteten, for det har vært veldig viktig i livet mitt. Jeg ser jo undersøkelser som viser at det ikke er så viktig for kvinner i forhold til hvor viktig det er for menn. Og da har jeg tenkt: Hva skjer med det? Finnes det en pille man kan ta? Jeg tror også at hvis det finnes noen piller eller noe annet som kan fikse det, så bring it on. Og så har jeg lyst til å si: Jeg vil heller leve godt enn lenge. Og det jeg sa om meg selv nå, var vel ikke spesielt framtidsforskeraktig …

Så framtidsforskeren Liselotte Lyngsø sier:

– Jeg tror vi lever i det innovasjonshamsterhjulet som gjør det veldig vanskelig å bli eldre, hvis eldre betyr at man godt kan lene seg tilbake og bare slappe av og si: «Nå har jeg prestert og levert, nå er det faktisk godt nok. Jeg er god nok som jeg er.»

Point taken. Jeg er 58. Jeg er god nok som jeg er. Jeg tør å si det. Hva med deg?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer