Fornorskingen av samene:

– Skammen sitter i mange lag

Anne Lise visste alltid at hun var samisk. Hvorfor brukte hun likevel store deler av livet på å skjule det?

SAMISK PÅ NORSK: Anne Lise vokste opp i en samisk familie i ei norsk bygd. Hun husker de irettesettende kommentarene når hun slo om til morsmålet. FOTO: Privat
SAMISK PÅ NORSK: Anne Lise vokste opp i en samisk familie i ei norsk bygd. Hun husker de irettesettende kommentarene når hun slo om til morsmålet. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Anne Lise og søstrene ser seg over skulderen mens de løper over heia. Er det noen som har sett dem? Ivrige føtter knaker over dvergbjørk og sommervarm multemyr. Snart er de fremme. Dukkene blir plassert på rekke og rad i lyngen. Ut av sekken, en etter en. Alle i norske klær. Et taust publikum i dongeri, genser og lyst hår. Snart sitter de der og lyttet. Til og med dvergbjørka lytter, med runde museører.

Så er den forbudte konserten i gang, den Anne Lise og søsknene frem til nå bare har hørt på radio, men som drar så i dem, forbudt og fristende.

– Vi kom fra en samisk, læstadiansk familie og hjemme hos oss var det ikke lov til å joike. Det var stor synd, forteller Anne Lise Johnsen Swart (53).

– Men vi lærte oss å joike ved å høre på radio, og joiket i smug ute i skogen og inne på rommene våre. Det var veldig forbudt, og ingen måtte sladre om at vi hadde gjort det.

Læstadiansk familie

Anne Lise ble født i Vadsø i 1967 og vokste opp bygda Bildan i Tana. Den samiske familien besto av mor, far og etterhvert sju barn. I huset ved Tana-elva var naturguder og sjamanisme for lengst blitt fortrengt av kirken. Fornorskingen hadde satt dype spor i det samiske folket, også i Anne Lises foreldre. Samisk var noe man var, uunngåelig, men som det ikke skulle snakkes om.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer