Kjærlighetsforhold

– Skammet meg over å være skilt

Og Stinemaria er langt fra den eneste som føler det slik. Slik kom hun seg videre etter skilsmissen!

SKAMMET SEG: I begynnelsen skammet Stinemaria Mollie Jensen seg over å være skilt. I ettertid har coachen og mentoren gitt ut boken «Elsk din skilsmisse», og i ukens KK gir hun råd om hvordan takle skilsmissen. Foto: All Over Press Denmark
SKAMMET SEG: I begynnelsen skammet Stinemaria Mollie Jensen seg over å være skilt. I ettertid har coachen og mentoren gitt ut boken «Elsk din skilsmisse», og i ukens KK gir hun råd om hvordan takle skilsmissen. Foto: All Over Press Denmark Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Da Stinemaria Mollie Jensen og mannen skilte seg, var det ikke fordi de var uvenner. De passet bare ikke sammen. Ifølge Stinemaria oppsto de større problemene først etterpå, da alle diskusjonene handlet om deres felles sønn.

Martyrrollen var helt klart min favoritt, forteller Stinemaria i et intervju i ukens KK.

Slik takler du skilsmisse og barn

• Snakk ordentlig om eksmannen din og hans familie overfor barna. • Behandle eksmannen og hans familie med verdighet, for det er fremdeles familien til barna dine. • Vis barna at man kan skille seg på en anstendig måte. Du er forbilde for dem. • Fortell barna at skilsmissen er de voksnes ansvar, og at du selv kan ordne opp idet når du er lei deg. Barn tror ofte at det er deres skyld at dere er blitt skilt. • Sett barna foran dine egne behov. Tenk bare på barnas beste når du skal fastsette samvær med far. • Ikke konkurrer med eksmannen din om barnas gunst. Barna trenger en trygg hverdag framfor en masse gaver. • Bli enige om å opprettholde de samme verdiene rundt barneoppdragelse, slik at barna ikke blir forvirret. Kilde: Parterapeut Karen Sveistrup
Intens romanse

Stinemaria er en dansk coach og mentor, og har skrevet boken «Elsk din skilsmisse». I ukens KK gir hun råd om hvordan takle skilsmissen.

Selv møtte hun det som så ut til å være mannen i hennes liv i 1998 og kastet seg ut i en «intens romanse».

Året etter, mens hun var høygravid, giftet de seg. Men en måned før sønnens toårsdag tok forholdet slutt, og nå skulle paret enes om samværet. Stinemaria mener det ikke var enkelt:

Jeg tror ikke på en 50/50-ordning, det har jeg aldri gjort. Det er bra for barn å ha en base, så det holdt jeg fast i, og det kolliderte jo med min eksmanns ønske om å ha sønnen vår så mye som mulig.

LES OGSÅ: Slik snakker dere bedre sammen

Møttes i retten

To ganger møttes det tidligere paret i retten, og da de sto midt oppi det, syntes Stinemaria at eksmannen var egoistisk. I dag tenker hun annerledes.

– Hvem sine behov snakker vi om her? Jeg syntes det handlet om hans behov, og han har sikkert tenkt det samme om meg. Jeg handlet ut fra min beste overbevisning, og det samme har jo han gjort – vi ville gjerne begge to være sammen med sønnen vår.

Stinemaria Mollie Jensens har skrevet boken «Elsk din skilsmisse» (kr 110, cdon.no), en selvhjelpsbok for den som er i skilsmisseprosess.
Stinemaria Mollie Jensens har skrevet boken «Elsk din skilsmisse» (kr 110, cdon.no), en selvhjelpsbok for den som er i skilsmisseprosess. Vis mer

Tre råd til deg som skal skilles

Aksept. Du er nødt til å akseptere det som har skjedd – uansett om det er deg eller den andre som har gått. Ellers kommer du ikke videre. • Dropp martyr- og offerrollen. Ta ansvar for deg selv i stedet for å slenge dritt. • Lytt litt mer og skyv følelsene litt unna. Godta dem, men ikke la dem styre deg. Kilde: Coach og forfatter Stinemaria Mollie Jensen


LES OGSÅ: Slik kan du unngå krangler

Skammet seg

Stinemaria begynte å jobbe med seg selv, og oppdaget at mye av motviljen hun hadde følt mot eksmannen, dreide seg om hennes egen skyldfølelse over å ha gjort sønnen til skilsmissebarn.

Og først da hun innså det, kunne hun komme seg videre.

I starten skammet jeg meg over at jeg var skilt. Sønnen min var blitt et skilsmissebarn, og det var vanskelig fordi han senere kom i en klasse der det ikke var andre skilte foreldre, forteller Stinemaria.

LES OGSÅ: Kjæreste med en kollega - kan det funke?

Tilga seg selv for skilsmissen

Gjennom coachutdannelse og en konflikthåndteringsprosess begynte Stinemaria å innse hvor kommunikasjonsfeilene lå. Og at det først og fremst gjaldt å kunne tilgi seg selv for at ekteskapet havarerte.

Det aller viktigste har vært å tilgi meg selv for at jeg ble skilt, og ikke se på det som noe dårlig. Det er vanskelig, for det var jo ikke det man ønsket seg, men det er heller ikke verdens undergang.

- Vi bestemmer selv hvor mye drama vi legger i det. Når man først har akseptert tingenes tilstand – at man ikke lenger er en familie, men to foreldre som skal bli enige om oppdragelsen av et barn, kan man begynne å jobbe med måten man kommuniserer på.

Hele intervjuet med Stinemaria Mollie Jensen leser du i KK 1, i salg fredag 3. januar

Skrevet av: Majken S. Eliasen og Annette Aggerbeck
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer